Egyesítették a nyomozásokat a sóstói botrányban

Költségvetési csalás gyanúja miatt nyomoznak azzal a kétmilliárdos nyíregyházi beruházással kapcsolatban, amelynek befejezését múlt év végén jelentette be Kovács Ferenc fideszes polgármester. Megtudtuk: az ügyben a hatóság egyesítette az eljárásokat, így jelenleg egy nyomozás zajlik, gyanúsított még nincs.

A nyomozó hatóság egyesítette a nyíregyházi gyógyfürdő politikai botrányt keltett beruházásával kapcsolatos eljárásokat, így az üggyel kapcsolatban jelenleg egy nyomozás van folyamatban, amelynek határideje ez év március huszonkettedike. Az eljárás ismeretlen tettes ellen folyik, gyanúsítotti kihallgatás nem történt.

Mint beszámoltunk róla, egy magánszemély feljelentése szerint a fideszes városvezetés által több mint kétmilliárd forint értékben megvalósított sóstói gyógyfürdő fejlesztése során hűtlen kezelés történhetett. Az ügyben a második feljelentést Lövei Csaba, az Együtt nyíregyházi önkormányzati képviselője tette, ezt megvizsgálva az ügyészség megállapította: az hűtlen kezelés bűntettének gyanúját kelti, amelynek elkövetési helye Nyíregyháza lehet. Ezért Lövei feljelentését a Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészséghez továbbították.  

A harmadik feljelentést  Juhász Péter, az Együtt alelnöke a tervezési szerződéssel és az engedélyes tervvel kapcsolatban – költségvetési csalással összefüggésben elkövetett hamis magánokirat felhasználás gyanújával – tette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Észak-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságán.

Mivel az eljárás a különböző feljelentések miatt már nehezebben követhető, Szilágyi Lászlót, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség sajtószóvivőjét kértük arra, hogy tájékoztasson a részletekről és a fejleményekről. A szóvivő megkeresésünkre azt mondta: A „Fenntartható, komplex szolgáltatásfejlesztés és funkcióbővítés Sóstó-Gyógyfürdőn" elnevezésű programhoz kapcsolódóan a megyei főügyészségre ez ideig két feljelentés érkezett. Az első feljelentést egy magánszemély tette, míg a második feljelentést egy nyíregyházi önkormányzati képviselő. Ezen kívül egy magánszemély hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt tett feljelentést a NAV Észak-alföldi Bűnügyi Igazgatóságán.

Azzal kapcsolatban, hogy a felsorolt három feljelentés alapján milyen nyomozások indultak, Szilágyi László kifejtette: az első feljelentés alapján a Nyíregyházi Járási Ügyészség 2015. szeptemberében költségvetési csalás vétségének gyanúja miatt nyomozást rendelt el, amelynek lefolytatásával a NAV regionális bűnügyi igazgatóságát bízta meg. Ez a nyomozás jelenleg is folyamatban van, annak meghosszabbított határideje 2016. március 22-e, gyanúsítotti kihallgatás nem történt.

Hozzátette: e bűnügytől a nyomozó hatóság 2015. októberében elkülönítette a személyes adattal visszaélés vétsége miatti nyomozást, és azt áttette a rendőrséghez. Ezt az eljárást a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság 2015. novemberében megszüntette, mert megállapította, hogy nem történt bűncselekmény. Ebben az ügyben sem volt gyanúsítotti kihallgatás. A nyomozás tárgya a szóban forgó területen elhelyezett térfigyelő kamerarendszer működtetése volt.

Lövei Csaba feljelentése kapcsán a szóvivő elmondta: az említett nyíregyházi önkormányzati képviselő feljelentését a Legfőbb Ügyészség megküldte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészségnek, a megyei főügyészség pedig hatásköri okból a Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészséghez tette át az iratanyagot. E feljelentés alapján a Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészség 2016. január 8. napján nyomozást rendelt el költségvetési csalás vétsége miatt, amelynek lefolytatásával a NAV Észak-alföldi Bűnügyi Igazgatóságát bízta meg.

Hozzátette: mivel a nyíregyházi önkormányzati képviselő által tett feljelentés tárgya több tekintetben is azonos volt a múlt szeptemberben magánszemély által tett feljelentéssel, ezért a nyomozó hatóság a két bűnügyet egyesítette.

Szilágyi László végül kitért arra: a beruházás tervezésével kapcsolatos feljelentés alapján a NAV Észak-alföldi Bűnügyi Igazgatósága 2016. január 14-én költségvetési csalás vétségének gyanúja miatt nyomozást rendelt el, s ezt a nyomozást is egyesítették az első feljelentés után indult eljárással. Végül közölte: mindebből következően a beruházás kapcsán jelenleg egy nyomozás van folyamatban, amelynek határideje 2016. március 22-e.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.