Egy hét, ötszáz észrevétel

Csak a piaci szereplőkkel zajló egyeztetés után dönt a kormány a gyógyszerkassza 120 milliárdos megkurtításának részleteiről – tájékoztatta a Népszabadságot a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság. Így az erről szóló javaslat április végén kerül a kormány, majd májusban a parlament elé. Ez a magyarázata annak, hogy nincsenek részletek a gyógyszerügyről a konvergenciaprogramban.

Az egy héttel ezelőtti első találkozó óta 35 szervezet mintegy félezer oldalnyi észrevételt, javaslatot küldött a kormányzati javaslatcsomagra. Eszerint az érintettek nem támogatják, sőt kifejezetten ellenzik mind a hatósági, mind a kvázi referenciaár alkalmazását. Átmeneti intézkedésként elfogadják, hogy a 12 százalékos extraadót még idén júliustól 20 százalékra, az orvoslátogatói díjat pedig ötről tízmillió forintra emeljék. A gyártókkal a múlt héten ismertettet intézkedésekben a 12 százalékos befizetést csak 18 százalékra növelték volna. Az új változat kétszázalékos többletéből úgynevezett innovációs alapot hozna létre a kormány, melyet – a jelenlegi elképzelések szerint – a hazai gyógyszergyártás fejlesztésére fordítanák.

A Népszabadság kérdéseire a kormányzati kommunikációs államtitkárság írásban válaszolt: aszerint „a betegszervezetek általánosságban egyetértettek a beteg-együttműködést, az egészségtudatosságot támogató, a gyógyszerfelhasználást ésszerűsítő és a kidobott gyógyszerek mennyiségét lényegesen csökkentő elképzelésekkel is. A támogatáspolitikai intézkedések kapcsán valamennyi érdekelt fontosnak tartotta a megfelelő ösztönzők beépítését a rendszerbe.” Ám, hogy pontosan ki, mit ért a fenti mondatok alatt, egyelőre nem derült ki.

A kormány ugyan hangsúlyozza, hogy a 120 milliárd forintos elvonást a betegterhek növelése nélkül szeretné megoldani, csakhogy ezt a matematikai képletet még nem sikerült felállítania. Tény, ennek egyik feltétele, hogy az orvosok a lehető legolcsóbb gyógyszert írják fel valamennyi betegnek. Ez a megoldás abszurd, még azzal együtt is, hogy a kormányzati kommunikációs iroda szerint ebbéli törekvésüket segítheti az új háziorvosi ösztönző rendszer, amelyben hárommilliárdot osztanak szét azon orvosok között, akik javítják a praxisukhoz tartozók körében a szűrés, a krónikusbeteg-gondozás valamint a gyógyszerfelhasználás hatékonyságát.

A kórházszövetség minapi kongresszusán Sélleiné Márki Mária, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója a Széll Kálmán Terv 120 milliárdos megtakarítási programjával kapcsolatban néhány félreértést azért tisztázott. Jelezte, hogy a 120 milliárd elvonása a rendszerből csak 2012-ben kezdődik. Akkor 80 milliárddal és 2013-ban pedig további 40 milliárddal csökkentik a 343 milliárdos gyógyszerkasszát. Ugyanakkor már idén is szükség van „kiigazító lépésekre” enélkül csaknem 30 milliárddal túllépnék a meglévő keretet. Júliustól ezért nyolcpontos intézkedéscsomagot vezetnek be.

Mint arról a Népszabadság is beszámolt: az említett csaknem 30 milliárdot hozó intézkedéscsomag végrehajtása már meg is kezdődött: jó néhány terápiás csoportban (köztük a több hatóanyagot tartalmazó orvosságok támogatási kulcsait április egytől mérsékelték. (Ezeknél, ha az orvos nem a legolcsóbbat, hanem a beteg vérnyomásértékeit hozó orvosságot írja fel, akkor már többet kell fizetniük a rászorulóknak.) A további betegeket is érintő intézkedések között – egyebek mellett –a jövőben csak a legolcsóbb készítményeket írhatnák az orvosok közgyógy-ellátottaknak is, azaz biztosan kevesebb lesz a felírható készítmények száma. De mérsékelnék a koleszterinszint-csökkentők támogatását is. (Az egészségbiztosító szakemberei találtak olyan tanulmányt, mely megkérdőjelezi a vérzsírcsökkentők hasznosságát.) A júliustól hatályos csomag része a már említett, a gyártókat sújtó válságadó 12 százalékról 20 százalékra, valamint az orvoslátogató díjak emelése.

Patikamérleg a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban – Keresik az egyensúlyt
Patikamérleg a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban – Keresik az egyensúlyt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.