galéria megtekintése

Összevissza ítélnek Ökotárs-ügyben

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 31. számában
jelent meg.


Fekete Gy. Attila
Népszabadság

Három hónapja a Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) még minden tekintetben törvényesnek és indokoltnak ítélte meg az Ökotárs Alapítványnál tavaly szeptember 8-án tartott házkutatást, amelyet a testület egy most csütörtöki döntésben jogellenesnek nyilvánított. Mind a kettő jogerős, fellebbezésnek helye egyik esetben sincs.

Pénteki számunkban azt írtuk: „Jogerős bírósági döntés született arról, hogy jogellenes volt az Ökotárs Alapítványnál tavaly szeptember 8-án tartott házkutatás”. Egyebek közt azért, mert a Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) ez ügyben eljáró nyomozási bírójának január 23-i keltezésű végzése szerint még bűncselekmény gyanúja sem állt fenn a szervezet tevékenységével összefüggésben, ezért a rendőri fellépésnek nem volt törvényes alapja.

Törvényes is volt meg nem is a rendőrség eljárása
Törvényes is volt meg nem is a rendőrség eljárása
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Három hónappal korábban ez még nem így nézett ki, a BKKB egy másik nyomozási bírója még szinte minden tekintetben törvényesnek és indokoltnak ítélte ugyanezt a házkutatást. Hogy a kettő közül melyik bírói végzést kell jogilag irányadónak tekinteni és komolyan venni, azt nem lehet tudni. Mind a kettő jogerős, és fellebbezésnek egyik esetben sincs helye. Az első végzésben Foltányi Zsuzsannának, az Ökotárs Alapítvány kurátorának a panaszát utasította el bíróság.

 

Foltányinál azért tartottak házkutatást, mert amikor a rendőrök különböző dokumentumokat keresve átkutatták az alapítvány központját, Móra Veronika, az Ökotárs igazgatója azt mondta nekik: a keresett iratok egy részét Foltányi lakásán tárolják. Foltányi panaszában sérelmezte, hogy a rendőrök „írott határozat nélkül becsoportosultak az otthonába”, és az alapítványi iratok mellett lefoglalták a laptopját is. A bíró egyedül a laptop lefoglalását tartotta túlzásnak.

Egyebekben úgy foglalt állást, hogy amennyiben az alapítvány iratai valóban a lakásában voltak, jogos volt ott házkutatást tartani. Végül is a keresett bizonyítékok előkerültek onnan. Foltányi október 6-án kelt panaszát tíz nappal később utasította el a bíró. December 4-i keltezéssel az Ökotárs és Móra Veronika nyújtott be felülvizsgálati indítványt az alapítványnál tartott szeptemberi házkutatások miatt. Móra és az Ökotárs jogi képviselője szerint bűncselekmény elkövetésének a gyanúja a kérdéses időben nem állt fenn.

Ez esetben pedig a házkutatásnak sem volt meg a törvényi feltétele. Az eljárásjog ugyanis azt nem teszi lehetővé a rendőrség számára, hogy amolyan „majd csak találunk valamit” alapon kutasson át lakásokat, irodákat. A második végzést kihirdető bíró ezzel egyetértett. Emlékezetes, hogy egy magánszemélynek „az Ökotárs gyanús pénzügyeiről” szóló sajtóhírek alapján tett feljelentése nyomán az V. és XIII. kerületi ügyészség sikkasztás gyanújával feljelentéskiegészítést rendelt el, amelynek lefolytatásával az V. kerületi kapitányságot bízta meg.

A Humán Platform tüntetése szeptemberben a civilek hatósági zaklatása ellen. Ami a BKKB-t illeti, mintha a a jobb kéz nem tudná, mit csinál a bal
A Humán Platform tüntetése szeptemberben a civilek hatósági zaklatása ellen. Ami a BKKB-t illeti, mintha a a jobb kéz nem tudná, mit csinál a bal
Teknős Miklós / Népszabadság

A rendőrség adatokat kért az Ökotárstól és az ügyében akkor már vizsgálódó Kormányzati Ellenőrzési Hivataltól (Kehi), de még mielőtt a válaszok megérkezhettek volna, elvették tőlük az ügyet. Augusztus 8-tól a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) nyomozott különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával. Közben a Kehi is feljelentést tett az Ökotárs ellen jogosulatlan pénzügyi tevékenységek miatt, miután kiderült, hogy az alapítvány egyes szervezeteknek visszatérítendő támogatás címén lényegében pénzt kölcsönzött kamatra.

Csakhogy ez ügyben a rendőrség nem rendelt el nyomozást, így jogszerűen nem is foglalhatta le a fenti bűncselekmény elkövetését esetleg bizonyító iratokat. A Kehi feljelentését ugyanis az NNI-nél iktatták ugyan, de az abban foglaltak alapján nem rendeltek el nyomozást. Ha nincs nyomozás, a házkutatás sem lehet törvényes. Az ügyből a történtek óta a rendőrség kiszállt. Jelenleg a NAV vizsgálja az Ökotárs pénzügyeit.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.