Ez még a Kliknek is sok volt

Cikkünk nyomán új közbeszerzést írnak ki a hajdúböszörményi iskola két új lakásotthonának kialakítására, miután az első, meghívásos pályázaton nyertes cég egyik ellenfele a tulajdonos testvére volt.

Lezárult a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ lapunk kérdései nyomán indított belső vizsgálata, amelyet azért folytattak, mert egy a nemrég lecserélt fideszes kulturális államtitkárhoz, a Fekete György-féle Magyar Művészeti Akadémia felügyelő testületének jelenlegi elnökéhez, Halász Jánoshoz köthető cég tulajdonosa úgy tudott megnyerni egy 70 milliós közbeszerzést, hogy saját testvére vállalkozását hívták meg versenyezni ellene. A Klik igazat adott nekünk, új eljárást indít.

Halász János
Halász János
Konyhás István

Május elején került nyilvánosságra, hogy egy hajdúböszörményi iskola két új lakásotthonának építésére kiírt 70 milliós, meghívásos alapú pályázatot úgy nyert meg a Halász Jánoshoz köthető vállalkozás, hogy egyik ellenfele az a bt. volt, amelynek a testvére a kültagja, a másik pedig az a DH-Szerviz Kft., amelyik a Klikhez és más szervezethez is közösen adott be pályázatot az érintett céggel, a Tömb 2002 Kft.-vel. (A DH-Szerviz ügyvezetője egyébként részt vett a tavaly novemberi híres „floridázásban” is, amikor például a debreceni alpolgármester és városi cégvezetők elutaztak Floridába egy energetikai konferenciára, de a Facebookra feltöltött képek tanúsága szerint főleg a tengerparton töltötték az időt, a konferencia szervezői nem is tudtak róluk. Az ügyben hűtlen kezelés gyanújával folyik jelenleg nyomozás.)

A roppantul belterjesnek és versenykorlátozónak tűnő pályázattal kapcsolatban kérdéseket intéztünk a Klikhez, a szervezet pedig azonnali belső vizsgálatot rendelt el, amelynek eredményéről most tájékoztatták a Népszabadságot: „A belső vizsgálat eredményeképpen a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ új közbeszerzési eljárást indít” – áll a szűkszavú közleményben.

A Klik által, úgy tűnik, problémásnak talált eljárást azonban más pályáztatók is alkalmazták: nemcsak a DH-Szerviz tűnik fel rendszeresen a meghívásos pályázatokon a Tömb 2002 Kft. versenytársaként, hanem a testvére résztulajdonában lévő cég is. Egy a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal által kiírt, a Tömb által megnyert márciusi pályázaton például szintén a DH-Szerviz és a testvérhez köthető cég volt a Tömb vetélytársa, éppúgy, mint a Klik által problémásnak talált közbeszerzés esetében. Ráadásul épp e kormányhivatalban dolgozik a munkaügyi központ vezetőjeként a Tömb 2002 Kft.-t birtokló házaspár közeli rokona, a feleség testvére, Mező Barna.

A Magyar Narancs cikkeiből tudható, hogy a Tömb 2002 Kft. egy az első Orbán-kormány hivatali ideje alatti, nagy sajtóbotrányt kiváltó, célja szerint civil szervezeteket segítő ingatlanosztás révén kapcsolatba hozható Halász Jánossal. Ő a döntéshozó albizottság elnöke volt, amikor számos, személyéhez valamilyen formában köthető szervezet jutott ingatlanokhoz. Ebben az ügyben volt érintett a tulajdonosok rokona, Mező Barna is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.