Egy települést már elintézett a balatoni óriásmóló

Az idei szezonban 30 millió forintjába kerülhet Balatonmáriafürdőnek a település strandjain tavaly ősszel megjelent rendkívüli iszapborítás. A témával foglalkozó szerdai helyi fórumon a jelenség okai között felmerült a szomszédos Balatonfenyvesen épült óriásmóló is, a település vezetői most egy szakértői vizsgálattól várják a helyzet tisztázását.

Ahogyan a sajtótájékoztatóval egybekötött háttérbeszélgetés után Galácz György polgármester lapunknak vázolta, az iszap a település nyolc kilométeres partszakaszából a keleti oldalon mintegy két kilométert – a nyolc máriafürdői strand közül kettőt, a Hullám és az Őrház utcait – érint.

Az előzmények nélkül megjelent iszappal ősz óta birkóznak, a tél folyamán elvégezték a hordalékot megszűrő nádas karbantartását, illetve egy kisebb léptékű kotrásra is sor került. A korábbiaknál szélesebb és hosszabb bejárókat rendeltek, hogy a fürdőzőknek ne kelljen közvetlenül találkozniuk az iszappal – azt remélik, hogy a szezonkezdetre már nem befolyásolja majd a két érintett strand működését és szolgáltatásai­nak színvonalát az iszapborítás. A mintegy 800 lakosú település népessége nyaranta a tízszeresére nő, az önkormányzat ezért a 400 millió forintos költségvetéséből átlagosan évente 140 millió fordít fenntartási munkákra.

Szezonkezdés vastag iszaprétegben
Varga György / MTI

– Anyagilag mindenképpen nagy érvágás lesz, a kormánytól kértünk segítséget – jelezte az elöljáró, utalva rá, hogy van ígéretük az eddig jelentkezett és a várható kiadások megtérítésére. A polgármester szerint jelenleg is zajlik az okok tisztázását célzó vizsgálat. Galácz György megerősítette, hogy felvetődött, a Fenyvesen épült óriás­móló okolható az iszaposodásért. Egy korábbi áramlástani tanulmány prognosztizálta, hogy iszaplerakódásra kell számítani, ha a létesítmény megvalósul, ám ott a feliszapolódás a hosszú távú hatások között szerepelt, ­amúgy pedig régebben is voltak a mostanihoz hasonló iszapos perió­dusok, igaz, jellem­zően inkább alacsony vízállású időszakokban.

A beruházók megbízásából készült szakvélemény azt írja, hogy a móló keleti oldalán nem lesz iszaplerakódás, Balatonmáriafürdő azonban Fenyvestől nyugatra fekszik.

A jelenlegi esetet az is különlegessé teszi, hogy a környékbeli nádasokban is jelentős nádpusztulás mutatkozik, ami szintén szerepet játszhat az iszap megjelenésében.

Móring József Attila (KDNP) országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón úgy foglalt állást: azt az elméletet, amely szerint a balatonmáriafürdői iszaposodást a balatonfenyvesi kikötőépítkezés okozta, egyelőre sem kizárni, sem megerősí­teni nem lehet, a kérdést majd a kutatások dönthetik el.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.