galéria megtekintése

Egy tábor, egy zászló, két sztrájk

4 komment

Kálmán T. Attila

Mostantól szoros együttműködésben, egymást erősítve fognak fellépni az oktatásügy állapota miatt demonstráló szakszervezetek és más mozgalmak.

A szerdai egyeztetésük szünetében azt közölték, hogy ugyan különböző eszközökkel, de egy cél érdekében, „a gyerekekért és a társadalomért” harcolnak tovább, és „nem fognak meghátrálni”.

Galló Istvánné, Miklósi László, Mendrey László és Pukli István. Négyen egy ellen
Galló Istvánné, Miklósi László, Mendrey László és Pukli István. Négyen egy ellen
Mohai Balázs / MTI

„A közoktatás érdekében együtt kell tovább haladnunk” – jelentették be a pedagógus-szakszervezetek, a Tanítanék Mozgalom és a Civil Közoktatási Platform (CKP) egyeztetése közben. Mindez azt jelenti, hogy az összes szervezet támogatja a többi által meghirdetett tiltakozási akciókat. Így április 15-én polgári engedetlenségre és kétórás sztrájkra is számítani lehet az iskolákban, valamint 20-án mindenki beáll a Pedagógus Szakszervezet által szervezett egész napos tanársztrájk mögé.

 

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke úgy fogalmazott, hogy „a sztrájk nem cél, hanem eszköz”, és nem jókedvükben nem veszik fel a munkát a kormány oktatáspolitikája ellen tiltakozók, hanem azért, „mert muszáj”. Az esetleges retorzióktól nem tartanak, Mendrey szerint ennyi emberrel már nem lehet példát statuálni. „Vállt vállnak vetve megyünk előre, és egyikünk sem fog meghátrálni” – tette hozzá Pukli István, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója, a Tanítanék Mozgalom egyik vezéralakja.

A sajtótájékoztatón többször is hangsúlyozták, hogy nem a kormány, hanem a társadalom ingerküszöbét akarják elérni a lassan szinte permanenssé váló tiltakozásukkal.

A szervezetek nagy összeborulásának ellenére a CKP továbbra is várja április 12-én a kormány delegációját. Miklósi László, a CKP szóvivője azt mondta, hogy tudomásul vették Balog Zoltán távolmaradását, de továbbra is két feltételük van: megfelelő rangú küldöttség – azaz legalább államtitkári szintű tárgyalópartner – képviselje a kormányt, és érdemi tárgyalások kezdődjenek. Ha ez a két feltétel egyszerre áll fenn, és valós megoldások születnek, akkor a későbbi sztrájkok akár el is maradhatnak.

Azonban arra lehet következtetni, hogy erre vajmi kevés esély van.

Mendrey szerint a PDSZ-t továbbra is komolytalan félként kezeli a kormányzat,

elég a két nappal ezelőtti eseményekre gondolni, amikor sunyiban a köznevelési kerekasztalhoz hívták a szakszervezetet a sztrájkbizottsági tárgyalás helyett.

Az együttműködés részleteinek kidolgozásába a kora esti sajtótájékoztató után kezdtek bele a szervezetek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.