Egy százalékkal szúrnák ki a BKV-sok szemét

Nem kényezteti el a dolgozóit a BKV, mert az idei évre a bérek mindössze egyszázalékos emelésére tett ajánlatot. Legközelebb jövő kedden ülnek tárgyalóasztalhoz a szakszervezetekkel, és akkor kiderül, az érdekképviseletek miként reagálnak erre.
Nem mutatkozott túl nagyvonalúnak a BKV: csütörtökön végre ajánlatot tett az idei fizetésemelésre, de mindössze egyetlen százalékot helyeztek kilátásba. A cég biztosítana még további egy százalékot bérfelzárkóztatásra, valamint évi 140 ezerről 150 ezerre emelné a cafeteriát.

Értékelhetetlen, tárgyalási alapnak sem jó – így kommentálta a javaslatot Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke. Ez ugyanis szerinte igen messze van az általuk követelt öt százaléktól. A többi érdekképviselet visszafogottabbnak bizonyult, és azzal álltak fel a tárgyalóasztaltól, hogy a vezetőtestület elé terjesztik a dolgot.

Nemes viszont kijelentette, hogy erről náluk nem kell testületi döntés, mert az egy százalék egyszerűen elfogadhatatlan. Azt mégis előrelépésként értékelte, hogy a BKV közvetett módon legalább azt elismerte: egyes területeken akkora az elmaradás, hogy szükség van bérfelzárkóztatásra.

Ma egy buszsofőr túlóra nélkül nagyjából bruttó 280-300 ezer forintot keres, de más alkalmazottak fizetése esetleg a kétszázezret sem éri el. Az egy százalék így nettóban havi egy-kétezernél többet nemigen jelentene – véli az érdekvédő –, mert az emelés csak az alapbéreket érintené, a pótlékokat nem. A cafeteria esetében pedig a plusz legfeljebb pár száz forint havonta, ami Nemes szerint édeskevés.

A következő tárgyalási forduló jövő kedden lesz, és addig a többi szakszervezettel egyeztetnek arról, hogy mit lépjenek – tájékoztatott Nemes. Kérdéses, mire jutnak egymással, mert a cégnél igen sok érdekképviselet működik, és korántsem tűnnek egyformán eltökéltnek abban, hogy elmenjenek-e a végsőkig, amikor a munkavállalói érdekek képviseletéről van szó.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.