galéria megtekintése

Egy politológushallgató törvénytelen ajánlásgyűjtésről beszél

8 komment

Munkatársainktól

Az ötpárti, kormányváltó szövetség a nemrég nyilvánosságra került új bizonyítékok fényében felszólítja a választások lebonyolításáért felelős szerveket, hogy haladéktalanul vizsgálják meg a leadott ajánlási íveket, mert a megalapozott gyanú szerint kamupártok jelöltjei másolt adatokkal szereztek jogot az indulásra – írta közleményében a Kormányváltók szövetsége.

Mint ismert, az ATV „Egyenes beszéd" című műsorában egy politológushallgató arról számolt be, hogy asszisztensként szakmai gyakorlaton vett részt az aláírásgyűjtés hajrájában a Magyarországi Cigány Párt (MCP) irodájában, ahol annak volt szemtanúja: miként másolják a kispártok aktivistái a megszerzett aláírásokat.

Marek Bertram a Népszabadság megkeresésére is megerősítette: öt párt vett részt az általa látott választási csalásban, ezek között a Szili Katalin nevével jegyzett KTI, az egykori MDF-ből kiépült JESZ, a SZAVA, a Zöldek Pártja és a már említett MCP.

A politológushallgató – egy civil társaság támogatásával – rendőrségi feljelentést tett az ügyben, de mint azt lapunknak elmondta: a feljelentés óta eltelt három napban senki nem kereste a hatóságoktól.

 

Marek Bertram a Népszabadságnak hangsúlyozta, hogy nem a Magyarországi Cigány Pártra akarta „kihegyezni" az esetet, egyszerűen az ajánlási rendszer visszásságaira akart rámutatni.

 Elmondta, hogy korábban megkereste az átlátszó.hu, a hvg.hu és a 444.hu hírportálokat is, de miután nem „tudtak előrelépni" az ügyben, ezért fordult a televízió nyilvánosságához.

„Tisztában vagyok azzal, hogy nem lehet jogorvoslattal élni, de véleményem szerint komoly pressziót kell gyakorolni a Nemzeti Választási Irodára a választás tisztasága érdekében. Nem akartam első lenni ebben, de valakinek meg kellett tenni. Az lenne célszerű, ha minél többen hasonló feljelentéseket tennének, tanúvallomásokkal és bizonyítékokkal" – fogalmazott lapunknak az egyetemista.

M. Schmidt János / Népszabadság

 Az MSZP vezette demokratikus együttműködés pártjai az esettel kapcsolatban kiadott közleményükben rámutattak, hogy az érintett pártok személyes adatokkal éltek vissza, ami jól mutatja, hogy az ajánlásgyűjtés fideszes rendszere nem a demokratikus versenynek, hanem a választók kihasználásának és megtévesztésének kedvez.

„Kijelenthető, hogy Magyarországon veszélybe került a választások tisztasága – ez pedig a mindenkori kormány felelőssége" – tették hozzá. A kormányváltók szerint cinikus és elfogadhatatlan az illetékes állami szervek érvelése arról, hogy miért nem dolguk vizsgálni az íveken szereplő aláírások hitelességét.

Szerintük a zavaros helyzet legnagyobb haszonélvezője épp a kormánypárt, amely olyan választási szabályokat erőltetett Magyarországra, amelyek a kormányváltást akaró szavazatokat megosztják, kioltják.

„A csalásra ösztönző rossz szabályozás segítette a kamupártok megjelenését: ennek és nem az Orbán-rezsim alatt virágzó demokráciának köszönhető az, hogy ismeretlen múltú és szándékú pártok neveitől lett minden korábbinál hosszabb a szavazólap. A szabad és tisztességes választások feltételeinek biztosítása a mindenkori kormány felelőssége. Ha az Orbán-kormány nem követ el mindent az ajánlásgyűjtési anomáliák kivizsgálásáért, azzal indirekt módon elismeri: a választások befolyásolásában működik közre" – közölték a kormányváltó pártok.

Zöldek Pártja: "Rendőrt kellett volna hívni"

– Természetesen nem csaltunk, visszautasítjuk Marek Bertram alaptalan vádjait, amik miatt alighanem jogi lépéseket teszünk – jelentette ki megkeresésünkre Ács László, a 33 egyéni jelöltet, mások mellett Farkas Bertalan egykori űrhajóst indító, országos listát állító Zöldek Pártja elnöke. Szerinte az ifjú, épp ezért még „nem kellő élettapasztalattal, szakmai múlttal" rendelkező politológus hallgató a vádaskodás mellett több más súlyos hibát is elkövetett. Például azt: nem most kellene szerepelnie tévében, hanem akkor kellett volna rendőrt hívnia, amikor látta az állítólagos csalást, hamisítást.

Ács László közölte, provokációnak tekintik az elhangzottakat. Arra a kérdésünkre, hogy ki és miért, valamint kit provokált, azt felelte: „A baloldal érdeke, hogy megpróbálja hitelteleníteni azokat a pártokat, amelyek jelentősebb mennyiségű szavazatot vehetnek el tőlük."

Ács László fontosnak tartotta leszögezni: sok energiát, kemény munkát fektettek abba, hogy sikerült a kellő számú aláírást összegyűjteniük, ezért értelmetlen minden olyan feltételezés, ami szerint odaadták volna bárkinek is a nehezen megszerzett szignókat, adatokat.

A JESZ nem kívánt reagálni

A történtek miatt megkerestük a Jólét és Szabadság Demokrata Közösséget (JESZ), amely azonban Marek Bertram kijelentéseire nem reagált. Lapunkhoz eljuttatott közleményükben csak két másik esetről írták meg álláspontjukat. „A JESZ ellen két lejárató kampány is indult az elmúlt 24 órában, miután kiderült, hogy a pártot 4 százalékon mérte egy közvélemény-kutató. Az Index szerint a JESZ nem fizet azoknak az autósoknak, akik a párt matricáját feltették gépkocsijukra. Ezzel szemben a valóság az, hogy a JESZ a szerződéseknek megfelelően április eleje és május vége között minden szerződő partnerét kifizeti. Egy másik médiában megjelent állítás szerint hölgyeket kényszerítettek egy presszóban arra, hogy ajánlóíveket másoljanak a JESZ számára. Ezzel szemben a valóság az, hogy a JESZ ilyen akcióban nem vett részt, sőt ha ilyen esetről hitelt érdemlő információt kap, akkor a párt megteszi a szükséges intézkedéseket."

MCP: "Megijedtek, hogy bekerülünk a parlamentbe"

Hasonló módszerekkel sokszorosítottak neveket egyesek? - Kurucz Árpád / Népszabadság

A Magyarországi Cigány Párt alaptalan vádaskodásnak tartja Marek Bertram állításait – derült ki az MCP rendkívüli sajtótájékoztatóján, amit többek között Horváth József pártelnök és Horváth Aladár listavezető tartott a párt József körúti irodájában.

– A párt áll a rendőrségi vizsgálat elé, és jogi lépéseket készül tenni. Az eset „nagyon rosszkor jön és nagyon megráz bennünket" – jelentette ki Horváth Aladár. Közlése szerint Hermann György, egyik jelöltjük kampányfőnöke az ajánlásgyűjtés időszakában felvetette, más módon is össze lehet szedni a kellő számú támogatót („egymás között a kis pártok cserélgetnek"), de az MCP vezetői úgy döntöttek: „ilyen áron nem kell".

Horváth Aladár állította, hogy Marek Bertram – szemben az ATV-ben elhangzott nyilatkozatával – nem ingyen, hanem 30 ezer forintért vállalta a munkát. Igaz, a pénzt végül nem fizették ki neki, mert elégedetlenek voltak a teljesítményével. Horváth Aladár hozzátette, hogy a politológushallgatót, aki csak néhányszor járt az irodában, igazából nem is ismeri. (Elhangzott az is, hogy a fiatalembert az említett kampányfőnök, Hermann György hozta magával.)

Az MCP tájékoztatón többen furcsállották, hogy Marek Bertram csak hetek múlva állt nyilvánosság elé, ráadásul olyan íveket mutat a sajtónak, amelyek elvileg nem is lehetnének nála. Horváth József pártelnök politikai megfontolásokat sejt a háttérben: valakik szerinte megijedtek, hogy az MCP bekerül a parlamentbe.

Hermann György egyetemi oktató közlése szerint az MCP állításaiból csak annyi felel meg a valóságnak, hogy valóban ő volt a szóban forgó jelölt, Deák Dániel kampányfőnöke, és valóban az ő asszisztenseként dolgozott Marek Bertram. Más tekintetben – folytatta Hermann – az igazság éppen az ellenkezője annak, amit az MCP vezetői állítanak.

„Nem én, hanem az MCP egyik vezetőségi tagja hívta fel a figyelmet arra, hogy illegális módszerekkel is össze lehet gyűjteni az ajánlásokat. Még be is mutattak a jelöltnek egy konkrét személyt, aki ebben segíteni tud" – mondta Hermann György, hangsúlyozva, hogy sem Deák Dániel, sem ő nem kívánt élni a lehetőséggel. (A főváros 1. számú választókerületében induló Deáknak nem jött össze az ötszáz érvényes ajánlás.)

„Most velem akarják elvitetni a balhét" – mondta a volt kampányfőnök, aki rágalmazási pert fontolgat az MCP vezetőivel szemben.

Az egyetemi oktató kérdésünkre elmondta, hogy az MCP eredetileg nettó százezer forintot ajánlott fel, de erről végül nem születetett szerződés, és nem is kapta meg az összeget. „Az elmaradt fizetségnek Marek Bertram esetében sincs köze a nyilvánosság elé tárt választási csaláshoz. Én nem a díjazásért vállaltam, még mielőtt bármiféle összeg felmerült volna, igent mondtam a jelölt felkérésére" – állapította meg Hermann György, aki a közelmúltban már az EBESZ magyarországi delegációját is tájékoztatta az ügyről.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.