galéria megtekintése

Most már a nyári szünet az érzékeny kérdés

8 komment


Czene Gábor

Az országban lévő 4970 óvoda és iskola közül 1185 intézményben sztrájkoltak – jelentette be a Pedagógusok Sztrájkbizottságának tájékoztatóján Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. A tiltakozásban több mint 25 ezer pedagógus és más munkatárs vett részt a 120-140 ezerből.

A részvételi adatok egyelőre nem véglegesek, pontosabbat majd a bérszámfejtés után lehet mondani, a sztrájkolók ugyanis a munkabeszüntetés idejére nem kaptak fizetést.

Akcióban a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium diákjai és tanárai
Akcióban a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium diákjai és tanárai
Balogh Zoltán / MTI

Galló Istvánné hangsúlyozta, hogy Magyarországon 21 éve nem volt országos sztrájk az oktatásban. A tiltakozó akciót – amelyet négy szakszervezeti konföderáció és 26 ágazati szakszervezet mellett civil szervezetek is támogattak – sikeresnek nevezte. Az, hogy eredményes volt-e, majd a kormánnyal folytatott tárgyalásokon derül ki.

 

A szakszervezeti vezető köszönetet mondott azoknak, akik az ellenszélben is tiltakoztak:

intézményvezetők, polgármesterek, tankerületi vezetők is próbálták akadályozni a munkabeszüntetést.

Főként vidéken igyekeztek megfélemlíteni a pedagógusokat, tegnap Pécsen pedig megtörtént, hogy egy 96 éves professzort szidalmaztak csak azért, mert szolidaritást nyilvántott a tüntetőkkel.

A tanárokkal szolidaritást vállaló diákok létszámáról nincs becsült adat. Galló Istvánné elmondta, hogy az egyik meg nem nevezett budapesti kerületben egyedül a polgármester gyereke ment iskolába: kizárólag neki az összes órát megtartották.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma úgy értékelt napközben: „A pedagógusok döntő többsége nem sztrájkol, a kormánnyal együtt a párbeszédet tartja fontosnak.” A minisztérium köszönetét fejezte ki azon pedagógusoknak, akik a „politika helyett a gyerekeket és a munkájukat tartották fontosabbnak”, és visszautasította, hogy bárkit hátrány érne a sztrájkban való részvétel miatt.

A zuglói önkormányzat közben bejelentette, teljesíti a sztrájk egyik követelését, és a kerületi oktatási intézmények 462 dolgozójának biztosítja a bérpótlékot. A baloldali pártok kinyilvánították szolidaritásukat a tiltakozókkal, Tóbiás József ­MSZP-s pártelnök a Kossuth­ téren, a Párbeszéd Magyarországért a Madách térre szervezett rendezvényt.

Modellértékű volt az összefogás

Több mint 25 ezer dolgozó szüntette be a munkát, ez kétségtelenül nagy eredmény ahhoz képest, hogy a korábbi polgári engedetlenségként meghirdetett sztrájkban kevesebben vettek részt – állapította meg Mikecz Dániel mozgalomkutató, a Republikon Intézet elemzője (képünkön).

A pedagógustüntetések, majd a sztrájkok szerinte azt mutatják, hogy

a szakszervezeteknek továbbra is van jelentőségük és mozgósító erejük,

nem érdemes tehát leírni az elavultnak vélt intézményeket. Különösen fontos volt a szakszervezetek kezdeményezése, hogy a sztrájk láthatóvá váljon a közösségi médiában is – hangsúlyozta.

Lényeges volt továbbá, hogy Galló Istvánné azt kérte, délben öt percre álljon meg az élet, így a támogatók maguk is részt vehettek a munkabeszüntetésben. Ez eddig nem tapasztalt jelenség, mert a szakszervezeti ügyekbe kívülről nem igazán lehet csatlakozni – jegyezte meg Mikecz Dániel.

Ezúttal azonban egyszerre sikerült a belső, szakpolitikai és a külső, politikai mozgósítás.

Amennyiben továbbra sem tudnak megegyezni a felek, a nyári szünet előtt ez egy nagyon érzékeny kérdés a mozgósítás fenntartása szempontjából.

Érdekes momentum, hogy a mostani sztrájk és a korábbi események során igen aktívak voltak a diákok is. Az ifjúságkutatások azt mutatják, hogy a fiatalok politizálási, részvételi szokásai nagymértékben nem különböznek az előző generációkétól. Ebből a szempontból lényeges lehet, ha átalakul az iskola társadalmi szerepe, és hangsúlyosabb lesz a diákok közéleti aktivitásának elfogadása, mi több: támogatása.

Mikecz szerint a szakszervezetek, közoktatási dolgozók, szülők és diákok egysége, a külső támogatók csatlakozásának lehetősége modellértékű, fontos hivatkozási pont: minta lehet más ágazatok, szakpolitikai kezdeményezések számára is. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.