galéria megtekintése

Egy nap, két ügy, három front

Feketébe és kockásba borulhat pénteken az ország reggel nyolc és tíz óra között. Az iskolákban a tanárok, az intézmények előtt pedig szülők követelik majd az oktatási rendszer reformját, a kórházaknál pedig a tanárokkal, diákokkal szolidaritást vállaló, a tisztességes betegellátásért küzdő orvosok, nővérek, szimpatizánsok tiltakoznak.

Újra országos tiltakozó megmozdulást tartanak pénteken a pedagógusok, hogy nyomást gyakoroljanak a kormányra: követeléseiket figyelembe véve alakítsák át az oktatási rendszert. Noha követeléseik az év elején kirobbant tanártiltakozások óta változatlanok – egyebek mellett a diákok és a tanárok terheinek csökkentését, az iskolák szakmai, gazdasági önállóságának visszaállítását kérik –, a szinte egybeérő tiltakozássorozatban lassan követhetetlenné válik, hogy pontosan kik, hol, miként tüntetnek. Jó példa erre az: a mai sztrájk csak a kezdet, hiszen április 20-án a Pedagógusok Szakszervezete tart egész napos munkabeszüntetést. További adalék a pénteki tiltakozáshoz: a Tanítanék mozgalom polgári engedetlensége szélesedett mára szakszervezet által szervezett figyelmeztető munkabeszüntetéssé, amihez – a fekete ruhás nővér, Sándor Mária hívására – szolidaritásból és az ágazatuk helyzete miatt egészségügyi dolgozók is csatlakoznak.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

Mindez azt jelenti: a sztrájkoló tanárok bent lesznek az iskolában, de reggel 8 és 10 óra között nem tartják meg óráikat, s ugyanebben az időben az oktatási intézmények előtt szülők, szimpatizánsok tiltakoznak kockás ruhában, kockás aszfaltrajzokkal, kerítésre kötött kockás szalagokkal. Mindeközben a tanárokkal szolidáris orvosok és nővérek a kórházaknál tüntetnek fekete pólót vagy szalagot viselve.

 

Tanítanék mozgalom. A mai országos demonstráció valójában a március 15-én, a Kossuth téren tartott több tízezres tanártüntetésből „eredeztethető". Pukli István, a tanártiltakozások és a Tanítanék mozgalom emblematikus alakja akkor adott ultimátumot Orbán Viktornak: ha nem kér bocsánatot a tanároktól, akkor egyórás sztrájkot tartanak. A kormányfő nem kért elnézést, ezért a tanárok március 30-án polgári engedetlenséget tartottak. Mivel ezzel sem értek célt, bejelentették: két hét múltán – tehát most – már kétórás polgári engedetlenséget tartanak. A tiltakozást már csak azért is ígérték, mert a kormány továbbra sem volt hajlandó tárgyalni a Civil Közoktatási Platformmal. Azt, hogy mindezek ellenére a mai tüntetésben a Tanítanék mozgalom csak „támogatóként" tűnik fel, Törley Katalin, a civilek képviselője azzal magyarázta lapunknak: időközben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) jogszerű figyelmeztető sztrájkot hirdethetett, s ez hatásosabb formának ígérkezik.

Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Mendrey László, az érdekvédelmi szervezet elnöke április elején jelentette be, hogy a polgári engedetlenség támogatására kétórás munkabeszüntetést, sztrájkot szervez. Amikor pedig világossá vált, hogy a PDSZ jogszerűen tarthat április 15-én sztrájkot, a Tanítanék mozgalom polgári engedetlensége és a munkabeszüntetés egy nagy közös akcióvá fonódott össze. A döntésben szerepe lehetett annak is: a kétórás polgári engedetlenségnek már lehettek volna következményei, a figyelmeztető sztrájkban viszont jogszerűen fejezhetik ki véleményüket a tanárok. Mendrey László csütörtök délután még csak megbecsülni sem tudta lapunk kérdésére, hogy hány iskolában, hány tanár csatlakozhat a sztrájkhoz, de az leszögezte: komoly társadalmi támogatottságot érzékelnek, s jelzésértékű az is: a kormány több intézkedése, megnyilvánulása elárulja, hogy a kabinet tart a munkabeszüntetéstől.

Sándor Mária. A fekete ruhás nővérként ismertté vált Sándor Mária április elején a Népszabadságnak adott interjúban kérte az egészségügyi dolgozókat, hogy április 15-én, a pedagógusdemonstráció napján az orvosok, ápolók, a szakszervezetek tagjai húzzanak fekete ruhát tisztességes betegellátást és oktatást követelve. A „Fekete péntek a fehér, korrupciómentes egészségügyért" néven meghirdetett akcióban Sándor Mária a Madarász utcai kórház előtt demonstrál. Lapunknak azt mondta: ismét arra kéri a civileket, az egészségügyben dolgozókkal szolidaritást vállalókat, aki teheti, pénteken reggel nyolctól tízig menjen „saját" kórházához. Az ózdi, az ajkai, az esztergomi és a tatabányai kórház nyilvánosan is jelezte, csatlakoznak az újabb fekete pólós akcióhoz. A Népszabadság által megkérdezett intézményekben egyikében sem tiltották meg a demonstrációt a dolgozóknak, de volt, ahol azt kérték az intézményvezetők, hogy a betegellátásban közvetlenül dolgozók ne öltözzenek feketébe, a kitűző vagy egyéb jelkép használatát viszont – információink szerint – sehol sem tiltották.

Lapunk úgy tudja, hogy több budapesti kórház elé az ellenzéki pártok is szerveznek fekete pólós demonstrációt, így a Péterfy Sándor utcai kórház elé a Demokratikus Koalíció, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika elé a Párbeszéd Magyarországért hívja a szolidaritást vállalókat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.