Egy különleges akadémia

Többféle akadémia létezik. Van, amelyiknek a középpontjában a tudományok, s van, amelyikében a zene áll a legmagasabb fokon. 2006 óta létezik egy olyan is, amelyik közép- és délkelet-európai iskolákra „szakosodott”, s pályázati kiírásaival az együttes munkát, egymás megértését és az új baráti kapcsolatokat ösztönzi.

Ez az ACES, a Közép-európai Iskolák Akadémiája (Academy of Central European Schools), amely valójában egy tizenöt országra kiterjedő iskolai hálózat. Arra ösztönzi a részt vevő tanárokat és tanulókat, hogy saját helyzetükön és életükön túllépve egy szélesebb, nemzetközi látásmódot tegyenek magukévá. Az első pályázat kiírására – amely az Európai értékek elnevezést viselte – az alapítás évében máris 54 iskola jelentkezett, 2014-re pedig több mint nyolcszorosára, 464-re duzzadt a külföldi partnerekkel megvalósítandó projektekre jelentkező iskolák száma.

Közös megoldásra vár a sokszínűség jegyében fogant feladat
Közös megoldásra vár a sokszínűség jegyében fogant feladat
ACES

A lényeg ugyanis ez: az adott év témáját, legyen szó kultúrák közötti párbeszédről, az aktív állampolgárság fogalmáról, konfliktuskezelésről vagy a másság megfogalmazásáról, nemzetközi összefogásban, egy-két külföldi partneriskolával közösen kell kibontani, feldolgozni, s azt pályázat formájában benyújtani. A kiírásra általános és középiskolai tanárok és 12–17 év közötti diákjaik jelentkezhetnek.

Az akadémia tizenöt tagországa egymás közvetlen szomszédságában, egy tömbben él: a legnyugatabbra Csehország, Ausztria, Szlovénia és Horvátország fekszik, a legkeletebbre Moldávia, Románia és Bulgária, északról Szlovákia, délről pedig Macedónia, Albánia, Montenegró és Bosznia-Hercegovina határolja, a földrajzi kör belseje felé haladva pedig Koszovó, Szerbia és hazánk található. Magyarország a legaktívabbak egyike, az eddigi projektekbe negyvennégy iskola kapcsolódott be.

Az idei, immár nyolcadik pályázati kiírásra ismét várják a magyar iskolák és diákok jelentkezését. Ennek mottója Szolidaritás: Tesszük, merjük, megosztjuk!, alcíme pedig Minden ember egyenlő, de nem mindenki indul egyenlő esélyekkel. A téma azokra igyekszik ráirányítani a figyelmet, akik hátrányos helyzetben élnek; speciális szükségletűek, szegények vagy olyanok, akik származásuk, vagy más okok miatt kirekesztettek. A témához kapcsolódó közös pályázatokat április 15-ig lehet benyújtani, a partnerkeresést – talán mondani sem kell – internetoldal segíti.

A legjobb ötleteket és a díjazottakat egy nemzetközi bizottság választja ki, az eredményhirdetés június közepén lesz. A nyertesek támogatásban részesülnek, hogy a határokon átívelő projekteket megvalósíthassák. A kiválasztott projektek képviselői a többi nyertest nemzetközi találkozókon ismerhetik meg, amelyek kiváló alkalmat teremtenek a nemzetközi tapasztalatcserére és a közös tanulásra is.

Támogatói háttér

Az ACES iskolai hálózatot az Erste Alapítvány 2006-ban hozta létre.

A kezdeményezés a szlovák Vcelí Dom nonprofit szervezettel együttműködésben, az Interkulturelles Zentrum osztrák nonprofit szervezet koordinálásával működik, azt minden részt vevő országban támogatja a helyi oktatási és kulturális minisztérium. Bővebben: www.aces.or.at.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.