galéria megtekintése

Egy Klik-vezető is támogatja a harcoló miskolci tanárokat

8 komment


Doros Judit, Miskolc

Tantestületek, pedagógusok, óvónők, szülők, diákok, civil szervezetek, sőt, egy dunántúli Klik-vezető is támogatásáról biztosította a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanárainak harcát a jelenlegi oktatási rendszer megváltoztatásáért. A hivatalos szervek viszont hallgatnak.

Megbolydult a pedagógustársadalom: hétfőig több mint ezerötszázan csatlakoztak nevüket is vállalva a www.tanitanek.com oldalon a miskolci Herman Ottó Gimnázium tantestületének nyílt leveléhez, amelyben arra hívják fel a figyelmet: nagy baj van az oktatási rendszerrel, a problémák orvoslása tovább nem halasztható, s az egyszerű „finomhangolással” nem javítható.

Kifogásolták, hogy hol a Nemzeti Alaptanterv, hol meg az érettségi követelményrendszer változik, s követelték: a reformoknak nevezett akciókat azonnal függessze fel a kormány, míg társadalmi-szakmai konszenzuson alapuló közös nevezőre nem jutnak a pedagógusokkal.

Noha levelükben azt is leírták, hogy ebben az egyeztetési folyamatban nem fogadják el a kormány által létrehozott Nemzeti Pedagógus Karral történő tárgyalásokat,

 
épp ettől a szervezettől kapták az első támogató levelek egyikét.

Ebben Horváth Péter elnök egyebek mellett azt írta: gyakorló pedagógusokként és intézményvezetőkként maguk is látják és tapasztalják, hogy a magyar köznevelés súlyos problémákkal küzd, amelyek azonnali megoldásért kiáltanak. „Egyetértünk a levél íróival, hogy a pedagógus társadalom hangulata egyre rosszabb, az oktatásban és nevelésben elvégzendő feladataink elől sok esetben felesleges dolgok kötik le energiáinkat. Az önök által említett minden problémát szóban és írásban is az ágazat vezetőinek többször elmondtuk magunk is” – olvasható a levélben.

Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke hétfőn tudósítónknak azt mondta: örülnek a Nemzeti Pedagógus Kar támogatásának, hisz minél többen csatlakoznak hozzájuk, annál erőteljesebben képviselhetik érdekeiket. Remélik, hogy egyszer majd elérik azt a létszámot, a „kritikus tömeget”, amely már a hivatalos szervek ingerküszöbét is átugorja, eddig ugyanis részükről visszhangtalan maradt a tanárok kétségbeesett segélykiáltása.

A tanárok egyik legdrámaibb panasza, hogy egyre rosszabbul érzik magukat a tanáriban
A tanárok egyik legdrámaibb panasza, hogy egyre rosszabbul érzik magukat a tanáriban
Kurucz Árpád / Archív

Támogatókból egyelőre nincs hiány. A miskolci Földes Ferenc Gimnázium – hat-nyolc másik tantestülettel egyetemben – csatlakozott a hermanosokhoz, de neves művészek, közéleti szereplők, egyetemi tanárok, matematikusok is kiálltak a változást követelő tantestület mellett. Sőt,

egy dunántúli Klik-vezető – akinek kilétét épp az ő védelmében nem árulta el a közalkalmazotti tanács elnöke – levelében szintén a kezdeményezés mellé állt.

A Független Diákparlament és a Magyartanárok Egyesülete is a támogatók között van, miként a Hálózat a Tanszabadságért, amely állásfoglalásában a többi között arról írt: örülnek annak, hogy a miskolci kollégákban volt bátorság kiállni a nyilvánosság elé, s szakmai észrevételeiket nemcsak az oktatásügy irányítóival ismertették meg, hanem az iskolai munka „megrendelőivel”, a szülőkkel, diákokkal, az érdekelt és érintett magyar polgárokkal.

Hozzátették: a miskolci pedagógusok felhívása élénk sajtóvisszhangot kapott, ami a társadalom érzékenységét mutatja, mindez pedig egy új kezdeményezés alapja lehet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.