galéria megtekintése

Lesöpörték az asztalról a civilek népszavazási kérdéseit

12 komment


Lencsés Károly

A civilek kezdeményezése egyelőre kudarcra van ítélve.

A március 15-i demonstráción jelentették be civil szervezetek, hogy „rendszerbontó" népszavazást kezdeményeznek, és mindjárt kihirdették a 19 kérdést is. Ezek közül hetet tűzött napirendre a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfőn, ám a testület igen szőrösszívűnek bizonyult, mert egyet sem tartott referendumra bocsáthatónak. A múlt héten a bizottság ugyancsak hét kérdésről döntött, de mindössze kettőt engedett át.

A civilek szeretnék megakadályozni, hogy a Várnegyedbe költözzék a miniszterelnök hivatala, de az NVB szerint ez nem parlamenti hatáskör, így erről nem lehet népszavazást tartani. Ugyanezen okból utasították el a január 1-jétől fizetős útszakaszok ismét ingyenessé tételére vonatkozó kezdeményezést is. A testület szerint ugyancsak nem az Országgyűlés dolga, hogy határozat elfogadásával kötelezze a kormányt az Európai Ügyészség létrehozásának támogatására.

 

Az egykori állambiztonsági szolgálatok aktáinak nyilvánossága kapcsán az NVB leszögezte: az alaptörvény meghatározza, hogy mi a nyilvános adat, és e tárgykörben alkotmánybírósági határozat is született, így ezt a kérdést is elutasították. A paksi bővítés iratainak nyilvánossága kapcsán arra hivatkoztak, hogy a referendum nemzetközi szerződést érintene, ami tilos, míg a zöldenergia hasznosításának törvénybe foglalására vonatkozó kérdést úgy ítélték meg, hogy arról jelenleg is másféltucatnyi jogszabály rendelkezik. Azt a felvetést pedig, hogy a közmunkásokra is a munka törvénykönyve vonatkozzék, azzal hárították el, hogy a kérdés nem egyértelmű.

Sorra elgáncsolták a március 15-én tüntetők követeléseit
Sorra elgáncsolták a március 15-én tüntetők követeléseit
Veres Viktor / Népszabadság

Korábban az NVB úgy határozott, hogy népszavazásra bocsátható az a kezdeményezés, amely szerint a tankötelezettség a tanuló 18. életévének betöltéséig tartson, és a gazdasági kamarai közfeladatok ellátásához fizetendő kötelező hozzájárulás eltörléséről is lehet referendumot tartani. A fontosabb ügyek viszont elbuktak. Így nem dönthet a nép például arról, hogy közpénzből megvalósuló beruházást ne lehessen kivonni a közbeszerzésre vonatkozó szabályok alól, és a dohánytermékek árusításának, illetve a látvány-csapatsportok támogatásának feltételeiről sem lehet szavazni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.