galéria megtekintése

Egy fillér nélkül jöttünk ide

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 03. számában
jelent meg.


Rab László
Népszabadság

– Hogy érezzem magam? – teszi föl az indulatos kérdést a fiatalasszony. –Maga hogy érezné magát a semmi közepén?Nem azért vagyok itt,mert annyira itt akarok lakni. Idefújt a szél.

Asztalos Mihályné öt gyermeket nevel Ócsán
Asztalos Mihályné öt gyermeket nevel Ócsán
Móricz-Sabján Simon

Ócsa határában, Alsópakonyban vagyunk, ahol a devizahiteles lakópark első és valószínűleg utolsó üteme befejeződött. Megmaradtak a három évvel ezelőtti álmokról szóló rajzok, a 2. és 3. ütemben az 500 házhoz óvoda, orvosi rendelő és ábécé is passzolt volna. Kár, hogy nem ezekkel kezdték.

A különben kényelmes házak úgy kerültek darabonként 30 millió forintba, hogy a vezetékes gázt nem sikerült bevezetni a telepre, a lakók probánbután palackokkal főznek. De ezt még könnyedén leküzdik, a kényelmetlenségek fő forrása nem ez.

 

Hanem a távolság, változatlanul. Több busz jár ugyan Ócsára, mint az első beköltöző érkezésekor (2013. július 3-án), de a reggeli iskolabuszon fürtökben lógnak a gyerekek. A hét végi közlekedés pedig katasztrofális. Szombaton reggel nyolckor megy egy busz az öt kilométerre lévő Ócsára, ezzel vége is a mozgolódásnak. Vasárnap szintén egy járatpár jut az Alsópakonyban lakó parkosoknak. A hazaérkezés hétköznap sem egyszerű. Ha valaki a 20 óra 20-as járattal nem jön meg, az már biztos, hogy nem busszal érkezik haza.

A gyerekek elhelyezését megoldották. Ócsán két óvoda van, egy önkormányzati meg a baptista. A parkosok inkább a baptistába viszik a gyerekeket. Kérdem, miért. Azért, mert az jobb, vágják rá a fiatal anyák.

Vannak igyekvő, a ház előtti utcarészek csinosítására jobban adó családok, akiknél már tyúkok kárálnak az udvaron. És itt is laknak olyanok, akik nem érzik annyira magukénak ezt a bérletet.

– Mi még szerencsések vagyunk –mondta az ötgyermekes Asztalos Mihályné –, mert a házunkat sikerült eladni, odalett a hitelünk. De egy fillér nélkül jöttünk több mint egy éve. Nincs nagy barátkozás, félünk a gettósodástól, de a gyerekek megszoktak itt, úgyhogy nincs panasz.

Hasonlóan pozitívan élték meg az érkezést Fakóék, akik három gyermekkel jöttek augusztusban Pilisvörösvárról. Tartalékingatlanra jelentkeztek, volt ugyan adósságuk, de nem devizások.

A kevésbé sikeres projektek közé tartozik
A kevésbé sikeres projektek közé tartozik
Kurucz Árpád / Népszabadság

- Először elutasítottak bennünket, aztán mégis sikerült – mondta Fakóné Deák Mónika, akinek férje rögtön talált munkát a közeli Nagévnél, targoncásként dolgozik. Az 50 négyzetméteres lakásért havi 16 800 forint lakbért fizetnek (ez a nagyobb házaknál 21 400 forint). A gyerekek hamar megszokták az új környezetet.

A családot arról is kérdeztem, hova mennek hétvégén.Most éppen sehová, mert rossz a kocsi, busz meg csak egy van reggel.

Végül is kevés kellett volna ahhoz, hogy a 64 család kényelmesebben, a közösségi szokásokat jobban megtartva élhessen itt. Az óvoda, a bolt és az orvosi rendelő, amit legelőször meg kellett volna építeni, vallják a lakók, akik szerint a játszótér ráért volna később is. Lett volna lehetőség a közösséggé szerveződés elősegítésére – de hát a kormány pont ezt spórolta ki a költséges projektből. Vállalva azt is, hogy az elején mindent bele alapon kezdték kommunikálni az ócsai mintalakópark ügyét. Ami aztán mára szépen lekopott a kormányzati dicsőségtábláról.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.