Egy év börtön a "holokamuért"

Felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta a bíróság azt a férfit, aki a kisteherautója hátuljára „Holokamu" feliratot helyezett el, s évekig azzal közlekedett.
A nemzeti szocialista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása miatt egy év börtönbüntetésre ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság azt a férfit, aki a „Nem, nem soha!" és a „Holokamu" feliratot pingálta a furgon hátuljára. A járműről készült képet – amit egy olvasónktól kaptunk – a Nol.hu tette közzé még tavaly májusban (Holokamuval furikázni szabad?)

Akkor azt írtuk, hogy akár három évet is kaphat az, aki tagadja a fasiszta vagy kommunista rendszerek által elkövetett népirtások tényét. Ha valaki egy furgon hátuljára írt üzenetében „holokamut" emleget, az vajon elég lehet-e a felelősségre vonáshoz? – tettük fel a kérdést.

A bíróság most erre frappáns választ adott: a holokausztot a közlemény szerint gunyoros szóvicc formájában sem lehet tagadni. A vádlott egyébként a sajátos felirattal dekorált furgonnal három éven át közlekedett.

P. Péter azzal védekezett, hogy csak fel kívánta hívni a közvélemény figyelmét arra, hogy a zsidóság kisajátította a holokauszt fogalmát, miközben előfordult egyéb, fekete, indián vagy örmény „holokauszt" is. Ezt a bíróság nem méltányolta különösebben.

Enyhítő körülményként értékelték egyébként a vádlott büntetlen előéletét, míg súlyosító körülménynek minősítették a gyűlöletbeszéd körébe tartozó bűncselekmények számának folyamatos emelkedését. A verdikt egyelőre nem jogerős.

Hasonló ügyben különben született már ítélet 2012 decemberében is. Egy férfi még 2011 őszén egy tüntetésen héber nyelvű feliratot emelt a magasba, amelyen azt hirdette, hogy „Nem volt holokauszt". Ezért jogerősen másfél év felfüggesztett börtönt kapott, ugyanakkor előírták a számára, hogy látogasson el Auschwitzba, Jeruzsálembe vagy a budapesti holokauszt-múzeumba, és írásban számoljon be a tapasztalatairól.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.