Egészségükkel fizetnek a rossz körülményekért az orvosok és az ápolók

Az egészségügyben dolgozó a saját egészségét áldozza fel mások egészségéért, észre sem veszi saját szervezetének vészjeleit – hangzott el a Magyar Kórházszövetség Kongresszusán csütörtökön.

A sürgősségi ellátást, az egynapos sebészetet, a betegbiztonságot és a kiégés szindrómát is tárgyaló szekcióban elhangzott: az osztályvezető főorvosok között a rák okozta halál előfordulása meghaladja a 80 százalékot, ami az országos átlag több mint háromszorosa.

A felmérés alapján a fővárosban a 40 éves koruk előtt elhunyt kórházi alkalmazott férfiak 74 százaléka, a nők 88 százaléka daganatban hal meg, és ez haladéktalanul vizsgálatot és intézkedéseket igényelne. Már öt év kórházi munka után a dolgozók 54 százaléka túlsúlyos, és a kórházi stressz is okozza, hogy a nővérek testtömeg-indexének alakulása a munkában töltött idő első 10 éve alatt éri el a felső határt, ami után hatványozottan jelentkeznek a krónikus betegségek.

Merjünk nagyot álmodni, érjük utol Szlovákiát! – szorgalmazták a Forrásteremtés és finanszírozás szekcióban. Havi 4,5 milliárd forinttal nő az adósság, amelynek újratermelődése elkerülhetetlen, amíg az ellátások után járó díjtételek nem fedezik a valódi költségeket. A Kórházszövetség szerint legalább 100 milliárd forint hiányzik az egészségügyből, és ezt a belső hatékonyság javításával képtelenség pótolni. Az összegen belül az elavult eszközök cseréjére 10 milliárd forint kellene, a bérek emelésére 30 milliárd. A számítások szerint már a GDP emelkedéséből jöhetne a rendszerbe körülbelül 30 milliárd forint.

Ha voltak is reményeik az egészségügyben dolgozóknak, hogy akár idén is, folytatódhat az ágazati béremelés, azoknak Lázár János a szokásos csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón egyértelművé tette: nem érdemes álmodozniuk. Az egészségügyben dolgozók béremelését firtató kérdésre ugyanis határozottan azt mondta: az szja 16-ról 15 százalékra csökkentése mindenkinek béremelést jelent.

A Kongresszus pénteken délelőtt szakmapolitikai fórummal folytatódik.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.