Egészségügyi béremelés: nem volt elég jó a kormány ajánlata

Megkezdődött az egészségügyi ágazatban a bértárgyalás, ám a kormányzat első ajánlatát az érdekvédők szerdán elutasították. Csak abban állapodtak meg, hogy jövő héten, szerdán folytatják – értesült a Népszabadság.

Lapunk úgy tudja, hogy az első ajánlat szerint, júniustól 100 ezer forinttal, a jövő évtől pedig további 51 ezer forinttal megemelik a szakorvosok bérét, az ápolónőknek viszont bruttó tíz százalékos többletet kínáltak. Azaz átlagosan 13 ezer forinttal nőhetne a havi jövedelmük. Az ajánlatról az érdekképviselők egyhangúan úgy vélekedtek: ha ez megvalósul, szembeállítja az orvosokat és a nővéreket. (Ők az ápolónőknek 20-30 ezer forintos emelést szeretnének.)

A kormányzat az orvosi bérekre tett javaslattal a rezidensösztöndíjak miatt kialakult bérfeszültséget orvosolná. Mint emlékezetes: tavaly júliustól 151 ezer forintos támogatást kaptak a rezidensi ösztöndíjból kilépő szakorvosok, hogy ne csökkenjen a szakképzési idő végén a jövedelmük. Ez azonban bérfeszültséget okozott, mert így a kezdő szakorvosok annyit keresnek, mint a több évtizede praktizáló főnökeik. Az ajánlott 100 ezer forinttal ezt a problémát orvosolták volna.

Más állami alkalmazottak mellett, még idén emelné a kormány az egészségügyben dolgozók bérét – ezt az elmúlt két napban a kormány két minisztere – Lázár János, Balog Zoltán –, valamint az egészségügyért felelős államtitkár is bejelentette.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón arról is beszélt: Balog Zoltán, az Emmi minisztere felhatalmazást kapott a kormánytól arra, hogy a mentősöknek is alakítsanak ki életpályamodellt.

Információink szerint az egészségügynek kilátásba helyezett 100 milliárd forintból durván mintegy 60-70 milliárdot ismét a kórházi konszolidációra fordítanának, míg a fönnmaradó 30-40 milliárd jutna a bérekre. Az idei emeléssel azonban nem fejeződne be az ágazatban dolgozók jövedelmi pozícióinak a javítása, jövőre és a választások évében is terveznek erre a területre béremelést.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár csütörtökön azt mondta az MTI-nek: mandátumot kapott a humánminisztertől arra, hogy konkrét számokról tárgyaljon az érdekképviselőkkel. Hozzátette azt is, hogy az egészségügyre jutó 100 milliárdnak több célt kell szolgálnia, köztük a béremelést is.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere csütörtökön reggel az M1 aktuális csatorna műsorában arról beszélt, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériummal (NGM) még tartanak a tárgyalások az egészségügyben dolgozók többlépcsős béremelésről, de azt szeretné, ha már 2016-ban elkezdődne a folyamat. Mint mondta: felkérte Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárt, hogy az ágazat szereplőivel – köztük az orvosi kamarával, a kórházszövetséggel és a szakszervezetekkel – üljön le tárgyalni arról, milyen ütemben és mértékben valósulhat meg a tervezett többlépcsős béremelés az ágazatban.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.