galéria megtekintése

Egész pályás letámadást indítana a TV2, jöhet két sportcsatorna is

Sportadókat is indíthat a TV2 – értesült a Népszabadság. Lapunk információi szerint Andy Vajna csatornája már licitál az angol futballbajnokság közvetítési jogára, és szeretné, ha a Forma–1 is hozzá kerülne jövőre. A tévétársaság új lépése felrobbantotta a tévés piacot.

Sportsztárok költözhetnek a TV2 képernyőjére: feltűnhet Messi, Vettel, Babos, Rooney és Rossi is
Sportsztárok költözhetnek a TV2 képernyőjére: feltűnhet Messi, Vettel, Babos, Rooney és Rossi is
Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

Két sportcsatorna indításán is gondolkodnak a TV2-nél, sőt már kezdeményezték is a nevek levédését – értesült a Népszabadság. Ezzel a film­ügyi kormánybiztos, Andrew G. Vajna újabb lépést tesz a totális médiaháború irányába: a TV2-csoport ugyanis már nemcsak a hagyományos vetélytársával, az RTL-lel küzd, hanem szembemegy a Sport TV tulajdonosával, az amerikai hátterű AMC Networksszel, illetve a hazai kábelpiac harmadik legnagyobb szereplőjével, a Digi Kft.-vel.

Információnk szerint Vajna cége TV2 Sport1 és TV2 Sport2 néven akarja levédetni a csatornákat a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál. Megkerestük a hivatalt, hogy beérkeztek-e már a TV2 oltalmi kérvényei a sportadókra is, de lapzártánkig nem kaptunk választ.

 

A hivatal honlapja szerint csak azoknak a csatornáknak a levédése van folyamatban, amelyek indulását a társaság kábelportfóliójáért felelős igazgatója bejelentette a hazai média seregszemléjén, a Media Hungaryn. Fischer Gábor kedden azt mondta, hét új csatornát alapítanak, ám kettőnek nem árulta el a nevét. A Népszabadságnak viszont azt nyilatkozta, azok is rövidesen elindulnak.

A sportadók alapításával egy

telített piacra lépne be a TV2,

amit ráadásul tavaly már jelentős mértékben felforgatott a hatalmas állami támogatással működő közmédia az M4 Sport elindításával, számos drága közvetői jog felvásárlásával.

A szektor fő szereplői közül a Sport TV-nek három adója van (Sport1, Sport2, SportM). A céget 2013-ban vette meg az amerikai szórakoztatóipar egyik óriása, az AMC. Évek óta terjeszkedik a műsorszolgáltatás területén a romániai Teszári Zoltán kábeltársasága, a Digi is, amelynek szintén három sportcsatornája van. 1996 óta sugároz magyar nyelven az európai televíziós sportcsatorna-hálózat, az Eurosport, amelynek két adója van idehaza. Azaz kilenc csatorna versenyez jelenleg a magyar piacon a sportrajongókért. Az M4 kivételével ezeknek az adóknak általában alacsony a napi nézettségük, bőven egy százalék alatti a közönségarányuk. Mégis értékesek a kábelszolgálatoknak:

egy-egy nagyobb sportesemény, fontosabb futballmérkőzés idején ugyanis hatalmasat ugrik a nézettségük,

ráadásul a rajongótáboruk kitartó, szívesen fizet azokért az előfizetői csomagokért, amelyekben helyet kapnak a sportcsatornák. A tévétársaságok pedig éves terjesztési díjat kapnak a szolgáltatóktól a csomagokban lévő csatornáikért.

Vajna lendületben van
Vajna lendületben van
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A kérdés az, hogy lesznek-e a TV2 adóin olyan exkluzív tartalmak, amelyek miatt a kábelcégek beveszik azokat a csomagjaikba. Úgy tudjuk, Vajna tévéje elsőként az angol futballbajnokság közvetítési jogait akarja megszerezni. Ezért többen is versenyben voltak, ám nem egy tévétársaság, hanem egy nemzetközi közvetítő cég, az IMG futott be, amelynek nincs sportcsatornája idehaza, tehát nem tehet mást, mint hogy továbbértékesíti. Piaci pletykák szerint eleve úgy vásárolt, hogy tudta, Magyarországon biztos lesz vevője.

A nagy ligák, így a német, a spanyol és az angol bajnokság jogai évi egymillió euró körüli összegnél is többe kerülnek, ám a Premier ­League jogtulajdonosa magasra tette a lécet: a három évvel ezelőtti csomag árának többszörösét kérte. Érdeklődésünkre a Digi közölte, hogy ők is licitálnak a jogokért, az IMG visszajelzésére várnak.

Forrásaink azt nem akarták elárulni, pontosan mikor indulnak a TV2 sportcsatornái. Ám nem zárható ki, hogy az ütemezés igazodik azokhoz a jogokhoz, amelyek a közeljövőben járnak le. Úgy tudjuk, a TV2-nél azzal számolnak, hogy idővel megszerezhetik a MotoGP és nagy teniszversenyek közvetítési jogait is. A nagy presztízsű termékek közül a labdarúgó Bajnokok Ligája foglalt (M4, Sport TV), a Bundesliga egy évig van még biztosan az Euro­sportnál, a spanyol bajnokság két évig Sport TV-nél, miként ez a csatorna birtokolja a kézilabda BL és az NFL jogait is. De épp a kézilabda Bajnokok Ligája a példa arra, hogy a közvetítési jog akár szezon közben is gazdát cseréhet. Forrásaink szerint ez ismét előfordulhat ezzel a sorozattal, mint a labdarúgó BL-lel.

A sportcsatornák indításával

Vajna a miniszterelnök egy régi álmát váltaná valóra.

Orbán Viktor 2013-ban egy interjújában kifogásolta, hogy az akkor még külföldi tulajdonban lévő nagy kereskedelmi tévék nem vesznek részt a futball népszerűsítésében. Hozzátette: „Ez sem lesz mindig így, de addig is a magyar köztévének kell helytállnia.” Megjegyzése azért érdekes, mert piaci pletykák szerint az M4-től is kerülhetnek jogok a TV2-hez. A ­Forma–1-­et például jelenleg az állami média közvetíti, ám a szerződés lejár, és az ­MTVA kérdésünkre azt közölte: jelenleg tárgyalások előtt áll a jogtulajdonossal. Nem lenne meglepetés, ha végül a TV2 szerezné meg a jogokat. Mint ahogy piaci szereplők arra számítanak, hogy gyors tárgyalások és busás ajánlatok nyomán több jog is Vajnáékhoz kerülhet.

Több forrásunk azt állította, a TV2 az építkezés egyszerű módját választva felvásárolhatja a Digi sportcsatornáit. Ezeken láthatók például a francia és az olasz labdarúgóliga meccsei, valamint több nagy tenisztorna mérkőzései. Ám a romániai hátterű cég kérdésünkre azt közölte: nem folytat tárgyalásokat az eladásról a TV2 Média Csoporttal.

Megkerestük a Sport TV-tulajdonos AMC-t is azzal, hogy mit lépnek, ha a TV2 beszáll a versenybe, de azt a választ kaptuk: piaci pletykákra nem kívánnak reagálni.

Nagy állami pénz, nagy foci

Nem csak a sportcsatornák ötletével fog robbantani a TV2. A kedden bejelentett film-, életmód-, gasztro- és mesecsatornáival, a tervezett humorcsatornájával olyan piaci szereplők pozíciójára tör, mint az AMC (Paprika TV, Minimax, Film Café), a szintén amerikai hátterű Viacom (MTV, Viva, Nickelodeon). A Viacom kelet-európai és izraeli ügyvezető igazgatója, Bartosz Witak élesen bírálta is a Media Hungaryn a TV2 vezérét, Dirk Gerkenst. Szóvá tette, hogy a hazai szabályozási környezet, az egyes szereplőknek jutó támogatások torzíthatják a piaci versenyt. Az idei Media Hungaryn ugyanis minden szereplő arról beszélt, hogy Vajna tévéje csaknem 8 milliárd forint állami hitelt kapott, azaz politikai segítséggel próbálja legyőzni a tisztán piaci alapon működő vetélytársait.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.