Egész Európa kihátrált Orbán mögül?

Az Európai Parlament kinyilvánította, hogy a magyar kormány politikája drasztikusan eltér az európai alapértékektől – véli az Együtt-PM szövetség. Hazai reagálások a Tavares-jelentés elfogadására.

Az Együtt-PM szövetség szerint a Tavares-jelentés ilyen nagyarányú megszavazása egyértelműen jelzi, hogy immár egész Európa - beleértve a Fidesz saját pártcsaládját, az Európai Néppártot is – kihátrált az Orbán-kormány mögül – mondta Szabó Tímea az MTI-nek szerdán annak kapcsán, hogy az Európai Parlament (EP) plenáris ülése 370 igen, 249 nem és 82 tartózkodás mellett elfogadta a Tavares-jelentést.

A jelentés fő megállapítása az, hogy a magyarországi jogi változások rendszerszintűek voltak, és eltávolodtak az unió szerződésének kettes cikkében foglalt alapértékektől, és ha ez a trend nem változik "időben és megfelelő módon", akkor az annak kockázatához vezethet, hogy Magyarországon sérülhetnek az alapértékek. Az immár az EP hivatalos álláspontjának tekinthető jelentés több ajánlást megfogalmaz mind az uniós intézmények, mind Magyarország számára.

A Párbeszéd Magyarországért társelnöke úgy fogalmazott: az Európa Tanács és az Európai Bizottság után az Európai Parlament is kinyilvánította, hogy a magyar kormány politikája drasztikusan eltér az európai alapértékektől. Az Együtt-PM egyetért a jelentésben foglaltakkal, amit megalapozottnak tartanak – közölte a független képviselő, hozzátéve: sajnálják, hogy a kormány "egy ilyen szégyenteljes helyzetbe navigálta bele Magyarországot". A jelentés elfogadása az ellenzéki szövetség szerint egyértelműen jelzi azt is, hogy a "szabadságharcos, hazug retorika" megbukott. Szabó Tímea felszólította a kabinetet, hogy sürgősen hozzon olyan intézkedéseket, amelyek "visszaterelik Magyarországot abba a közegbe, ahová tartozik, az Európai Unióba".

Fidesz-KDNP: Az EU visszaél a hatalmával

A Fidesz és a KDNP azt kezdeményezi, hogy az Országgyűlés sürgősséggel fogadja el azt a határozatot, amelyben a Tavares-jelentés megszavazására válaszul kimondja: az Európai Unió visszaél hatalmával - közölte Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője és Kocsis Máté, a párt kommunikációs igazgatója szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az EP-határozatot minősítő magyar országgyűlési határozat - amelynek beterjesztését Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be - kimondaná: az EU visszaél hatalmával, az EP döntése mögött üzleti lobbiérdekek húzódnak, Magyarország ellen pedig valójában nem demokrácia-, hanem rezsieljárás zajlik - ismertette Rogán Antal. 

Elmondta, a dokumentum azt is tartalmazná: a magyar parlament nagyon veszélyesnek tartja egész Európára nézve, hogy az üzleti lobbiérdekek akadálytalanul érvényesülhetnek az unióban, és felülírhatják az alapszerződésben lefektetett szabályokat. A frakcióvezető egyúttal felszólította a kabinetet, ne engedjen az uniós nyomásnak, ne hagyja csorbítani az ország jogait, és folytassa a rezsicsökkentést.

Azt is szerepeltetnék a határozatban, legalább az indoklásában - folytatta a politikus -, hogy a magyarok mindig tiszteletben tartották az Európai Unió véleményét, "ezért elvárjuk, hogy az EU is tiszteletben tartsa a mi véleményünket Európáról". Az indítványt csütörtökön terjesztik be a kormánypártok, és azt pénteken el is fogadhatja a Ház.

Rogán Antal a tájékoztatón bírálta a jelentést megszavazó magyar szocialista EP-képviselőket és - az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoportjában helyet foglaló - Bokros Lajost. A Fidesz frakcióvezetője szerint ezek a politikusok szavazatukkal veszélybe sodorták Magyarországot és a rezsicsökkentést, ami döbbenetes.

Fidelitas-IKSZ: Nehezen találni szavakat

A Fidelitas és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) szerint a Tavares-jelentés európai parlamenti (EP) vitájában újabb nemzetközi lejárató akcióba kezdett a baloldal, amit az ifjúsági szervezetek felháborítónak tartanak.

Az alapvető jogok magyarországi helyzetéről szóló, Rui Tavares portugál zöldpárti EP-képviselő által készített előterjesztésről - amelyet szerdán el is fogadott az EP - kedden folytattak vitát Strasbourgban.

Nehezen találni szavakat arra, hogy Göncz Kinga és Tabajdi Csaba az EP plenáris ülésén - konkrétumok említése nélkül - kétségbe vonta a magyar demokrácia létét, és egy uniós felügyeleti rendszer mellett érvelt - kommentálta a magyar szocialisták strasbourgi felszólalásait az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében a Fidelitas és az IKSZ.

Közölték: vérlázítónak tartják az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoportja részéről felszólaló Bokros Lajos szavait is, aki szerint - idézték - Magyarország nem osztja az európai értékeket. "Az MSZP egykori minisztere eközben a magyar jobboldal képviselőjének hazudta magát" - tette hozzá közleményében a két ifjúsági szervezet.

Véleményük szerint a baloldali képviselők nem számoltak el azzal, hogy sokéves ámokfutásuk eredményeként az ország 2010-re a szakadék szélére került, ehelyett továbbra is külföldre rohangálnak, és lejáratják az országot.

AI: A jelentés elfogadása jelentős lépés

Az Amnesty International üdvözli, hogy az Európai Parlament plenáris ülése a mai napon elfogadta az alapjogok magyarországi helyzetéről szóló Tavares-jelentést - olvasható az Országos Sajtószolgálathoz eljuttatott közleményükben. A jelentés nyomán induló eljárás lehetőséget kínál Magyarország számára, hogy az állampolgárok jogait és a demokratikus alapelveket csorbító törvényeket visszavonják, és lehetőséget ad az EU-nak, hogy végre minden tagállamban hatékonyan lépjen fel az alapjogok és demokratikus értékek védelmében.

A jelentés azt kéri Magyarországtól, hogy állítsa vissza az alapjogok és a jogállamiság védelmének jogszabályi és intézményi kereteit, köztük az Alkotmánybíróság korábbi hatáskörét, illetve távolítsa el az Alaptörvényből a korábban alkotmányellenesnek talált rendelkezéseket - többek között a család kirekesztő megfogalmazását, a hajléktalanság büntethetőségét, valamint a véleménynyilvánítás önkényes korlátozásának lehetőségét.

De ez a jelentés nem csak Magyarországról szól. Annak elfogadása jelentős lépés az egész európai közösség számára, hiszen megteremti a lehetőséget, hogy az EU intézményei minden egyes tagállam felett ellenőrző szerepet gyakoroljanak a jogok és a demokratikus működés védelmében.

A közösségi alapértékek tagállami betartásának ellenőrzésére hivatott mechanizmus régóta esedékes eszköz arra, hogy az EU hatékonyan érvényesítse az emberi jogokat a határain belül. Ennek fontos szerepe lenne abban, hogy időben előre jelezze, ha egy tagállamban szisztematikusan sérülnek az EU közös alapértékei. Ekkor a közösségnek a legmagasabb intézményi szinten kell a problémával foglalkoznia, mint ahogy most Magyarország esetében is.

Gyurcsány Ferenc: A miniszterelnök agresszív tökfilkó

A Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök videóüzenetben reagált a Tavares-jelentés elfogadására. Mint mondja, "baj, ha egy ország miniszterelnöke agresszív tökfilkó, s még nagyobb baj, ha az embereket hülyének nézi". Szerinte Orbán "egy gyáva ember, aki a népe mögé akar elbújni, s nem meri elvállalni, hogy ő a kritika tárgya, hanem azt hiszi, azt hazudja, hogy az országát bántják". Gyurcsány így fogalmaz: "egy frászt". Szerinte Orbán vagy "intellektuálisan tehetségtelen vagy erkölcstelen, mert a saját kormányát nem keverheti össze a nemzettel, vagy ha összekeveri, akkor alkalmatlan demokratának".

A volt miniszterelnök szerint a Tavares-jelentés üzenete világos: Orbán Viktor kiiratkozott az európai demokraták klubjából. Szavait így zárja: "az ilyenek, az ilyen kis zsebautokraták bukni fognak, te is bukni fogsz, Viktor".

DK: Az első mondattól az utolsóig egyetértünk

A Demokratikus Koalíció (DK) az első mondatától az utolsóig egyetért a Tavares-jelentéssel, amelyet szerdán fogadott el az Európai Parlament (EP) plenáris ülése – jelentette ki Bauer Tamás, a párt alelnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus azt mondta: nagy örömükre szolgál, hogy az EP jelentős többséggel fogadta el a jelentést, amelyik az "európai demokraták szolidaritását fejezi ki a magyar néppel". Bauer Tamás azt is kijelentette, hogy a miniszterelnök több hamis állítást is tett kedden, a Tavares-jelentés strasbourgi vitája során. Véleménye szerint ezek közé tartozik az, hogy a jelentés lebecsülné a magyar nép eredményeit.

Szintén hamisnak nevezte azt a kijelentést, hogy egy sikeres országot büntetnek, mert a DK szerint a kormány nem ért el sikereket. Bauer Tamás egyúttal elutasította azt is, hogy az európai politika döntéshozói üzleti körök érdekeit képviselnék.

KDNP: Az európai baloldal deviáns magatartásformákat támogat

A Tavares-jelentés része az európai baloldal Magyarország ellen irányuló támadásainak, amelyeknek gazdasági és politikai, de elsősorban ideológiai okai vannak - írja közleményében a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP).

Így fogalmaznak: "mi az alapító atyák – Robert Schuman, Konrad Adenauer és társaik – kereszténydemokrata elvei alapján felépülő Európában gondolkodunk. Azt látjuk azonban, hogy az európai baloldal letért erről az útról, a saját üzleti és politikai érdekei mentén ítél, és egy dekadens világszemlélet nevében sokszor deviáns magatartásformákat támogat". A KDNP arra kéri a kormányt és a parlamentet, hogy határozottan álljon ki az Alaptörvényben foglalt hagyományos értékek mellett és utasítsa vissza az alaptalan támadásokat.

Jobbik: A magyar baloldal "sunyi módon" szövetkezett a nemzetközi baloldallal

A Jobbikot nem érte meglepetésként, hogy az Európai Parlament (EP) szerdán elfogadta az alapjogok magyarországi helyzetéről szóló úgynevezett Tavares-jelentést - írja az MTI. Volner János, az ellenzéki párt alelnöke budapesti sajtótájékoztatóján a döntésre reagálva azt mondta: az Európai Unió hosszabb ideje egyre agresszívabban képvisel politikai köntösbe bújtatott gazdasági érdekeket.

Kiemelte: az unión belül elsősorban a baloldal "aktivizálódott Magyarország ellen", a magyar baloldal pedig "sunyi módon" szövetkezett a nemzetközi baloldallal és mindent megtett azért, hogy Magyarországot rossz fényben tüntessék fel. A Jobbik szerint a magyar baloldal így próbál a hatalom közelébe jutni.

Volner János közölte, a Jobbik ugyanakkor sajnálja, hogy a kormány nem egy nemzeti sorskérdésben konfrontálódik az Európai Unióval, hanem csak a "saját hatalmát védi". Az ellenzéki párt szerint a kormánynak inkább a földkérdésben kellene keményen síkra szállnia a magyar érdekek védelmében. A Jobbik felszólítja a kormányt, hogy ne elsősorban saját hatalmának a bebetonozásáért, hanem az ország érdekében szálljanak szembe az Európai Unióval. Kérdésre válaszolva Volner János hozzátette: a Tavares-jelentés elfogadásának semmilyen gyakorlati, gazdasági következménye nem lesz Magyarországra nézve.

Kerék-Bárczy: Orbán a magyar nemzeti érdekekkel ellentétesen cselekszik

A Facebookon reagált a Tavares-jelentésre Kerék-Bárczy Szabolcs konzervatív közíró, az MDF országos elnökségének volt tagja, egykori los angelesi főkonzul, aki szerint "Orbán és az Európai Unió nem egy nyelvet beszél, totál más pályán játszik, így a kettő között megegyezés sem lehetséges". Mint írja, az EU a plurális demokrácia, a fékek-ellensúlyok rendszerére épülő, liberális jogállam, valamint a magántulajdonon alapuló, szabályozott, de szabad piacgazdaság talaján áll, és ezt a nyelvet is beszéli. Ezzel szemben Orbánék autokratikus, önkényuralmi államot építenek, a magántulajdon korlátozására, az államkapitalista, felülről, központilag vezérelt gazdasági rendszerre és az irányított, erősen korlátozott szabadságra alapítják létüket, ahol az egyéneknek és kisközösségeknek vajmi kevés beleszólásuk van a saját sorsuk alakításába, és az ennek megfelelő, ezt támogató nyelvet beszélik.

Kerék-Bárczy szerint ez a két nyelv kibékíthetetlen ellentétben áll egymással: az EU és Orbánék értékrendje nem egyeztethető össze. Éppen ezért teljesen értelmetlen és hatástalan a kettő közötti vita, megmérettetés, kötélhúzás. Itt az erőnek kell döntenie. Leegyszerűsítve az a kérdés, hogy a demokraták vagy az autokraták-e az erősebbek? A magyar demokratáknak az az érdekük, ami hazánknak: a demokrácia és a piacgazdaság eszméje jöjjön ki győztesként ebből a küzdelemből, és ezért kell mindent megtennünk, kinek-kinek a maga helyén. A magyar nemzeti érdek a demokrácia erősítése, az EU értékeinek kiteljesítése. Ezt képviselik a magyar demokraták. Orbán érdeke az EU értékeivel és érdekeivel ellentétes. Vagyis: Orbán a magyar nemzeti érdekekkel ellentétesen cselekszik - zárul a bejegyzés.

MSZP: Nem Magyarországot, hanem Orbán Viktort ítélték el

Az MSZP szerint az Európai Parlament (EP) által szerdán elfogadott Tavares-jelentés a kormány állításával szemben nem Magyarországot, hanem Orbán Viktort, valamint a magyar kormány antidemokratikus intézkedéseit ítélte el.

Harangozó Gábor szocialista országgyűlési képviselő szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a jelentés elfogadásával az Orbán-kormány újabb bizonyítványt kapott a jogállamiság és a demokratikus normák magyarországi helyzetéről.

Emlékeztetett arra: Európában "két világégés is azért indult ki, mert volt egy kormány, amely magasabb rendűnek, vagy nemzetek felett állónak képzelte magát, és nem engedett a józan hangoknak". Szerinte az EU ezért rögzítette az alapszerződésében az alapjogok tiszteletét, és ezekből az alapértékekből nem lehet sem gazdasági, sem egyéb okokra hivatkozva engedni, valamint semmilyen többséggel nem szabad ezeket felülírni. A szocialista politikus szerint a jelentés elfogadásával létrejöhet egy olyan rendszer, amely formálisan is nyomon követheti és számon kérheti a demokratikus normák érvényesülését Magyarországon. Úgy véli: erre azért van szükség, mert Orbán Viktor olyan rendszert épített fel, amelyben senki és semmi nem korlátozza, hogy az emberektől elvegye a trafikokat, a földeket, vagy a nyugdíj-megtakarításokat.

Harangozó Gábor szerint valaki minél mélyebben beleássa magát a magyar ügyekbe, annál egyértelműbben foglal állást a jogállami normák ellen irányuló folyamatokkal szemben. Hangsúlyozta ugyanakkor: mindennek ellenére az MSZP folyamatosan kiállt azért, hogy a magyar embereket nem érintheti semmilyen szankció. Szerinte az MSZP-s politikusok "aktív közreműködésével" került ki az eredeti jelentéstervezetből a szankciók bevezetésének lehetősége.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.