Egy hónapja demonstrálnak a Szabadság téren

A választás után két nappal, április 8-án kezdték építeni a Szabadság téren a kormány megszállási emlékművét, a tiltakozók ekkor bontották el először a kordont. A demonstrációk tehát egy hónapja tartanak. A kisebbfajta jubileumra az egyik tüntető tortával érkezett.

A tortás ünneplés előtt azonban a tiltakozók élőláncot alkotva körbejárták a készülő emlékművet – ha már egyszer a rendőrség újabban se a kordonbontást, se a munkaterület elfoglalását nem engedi.

A mintegy százötven ember részvételével megtartott demonstráción ezúttal a francia zsidó egyetemisták szervezete (UEJF) is képviseltette magát.

Vezetőjük, Sacha Reingewirtz sokkolónak nevezte, amit 2014-ben Magyarországon tapasztal. A Szabadság téri építmény ellen szerinte harcolni kell. Nem vagytok egyedül – folytatta –, a tiltakozások híre az országhatárokon túlra is eljutott. Az angyal nem lesz képes elfedni az igazságot: az emlékmű nemcsak Magyarország, hanem egész Európa szégyenfoltja.

Hozzátette, hogy a franciáknál is ötven évbe telt, amíg őszintén szembenéztek a zsidók ellen elkövetett bűnökkel. Magyarország még nem tart itt, de amikor majd ez bekövetkezik, akkor a megszállási emlékmű is eltűnik a Szabadság térről.

Benjamin Orenstein, az Auschwitzot megjárt francia holokauszt-túlélő köszönetet mondott, amiért a demonstrálóknak van bátorságuk ahhoz, hogy nap mint nap tiltakozzanak a történelemhamisítónak tartott szobor ellen. Tarján András pedagógus javasolta, hogy egészen addig, amíg el nem bontják az emlékművet, a Szabadság teret nevezzék úgy, ahogy mostanában ő hívja magában: a Hazugság terének.

A demonstráció pénteken a szokásosnál valamivel korábbi időpontban, délután fél négykor folytatódik.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.