Éger István milliós fizetése

Nőtt az orvosok kötelező kamarai tagdíja. Évente 27600 forintot kell fizetni, éspedig azért, hogy ezzel nőjön az érdekvédelem színvonala. A megsarcoltak berzenkednek, s szúrja a szemüket Éger István kamarai elnök egymillió forintot meghaladó "törvényes" fizetése.

Még nem hozott döntést az Emberi Erőforrások Minisztériuma arról, jogosan emelte-e meg 35 százalékkal ez évtől a tagdíjakat a Magyar Orvosi Kamara (MOK) - adja hírül a vg.hu. A tárca lassan két hónapja vizsgálódik az ügyben. Az újság kérdésére azt közölték: „Az eljárás folyamatban van”.

A lényeg, hogy januártól 1700 forintról 2300 forintra emelkedett a havi tagdíj, ami évente 27600 forintos kötelezettséget jelent az orvosoknak. A kamarai tagság 2011 óta ismét kötelező. A tagdíjakból 600–800 millió forint folyik be a MOK-hoz.

A tagdíj emelését a kamara elnöke azzal indokolta, hogy ez által tudják biztosítani az érdekvédelmi munka színvonalának javulását. Éger István hozzátette: az elmúlt kilenc évben egyszer sem emelték a tagdíjat, és ezt csak azután lépték meg, hogy tavaly az orvosok 80 százalékának havonta átlagosan bruttó 66 ezer forinttal nőtt a fizetése.

A döntés után több helyen nyíltan szót emeltek amiatt, hogy Éger István elnök havi 1 080 000 forintot fizetést kap a kamarától, így többet keres, mint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. Éger István erre azt közölte: miután a MOK köztestület, fizetését törvény szabja meg.

A jogszabály azonban csak felső határt ír elő, a kamarai tisztségviselők bére nem haladhatja meg a kormánytisztviselőkre vonatkozó bértábla alapján megállapítható – lényegében a helyettes államtitkári fizetésnek megfelelő – összeget. Vagyis alacsonyabb lehetne a bére, az azonban – mint az érintett fogalmazott – „ennyi és pont”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.