Eddig tartott az Alkotmánybíróság bátorsága

Bár a közelmúltban több alkotmánybírósági döntésnek is örülhettünk, úgy tűnik, az alkotmánybírák megelégelték a szólásszabadság térnyerését - írja közleményében a Társaság a Szabadságjogokért.

A 4K! jelöltjének alkotmányjogi panasza kapcsán úgy döntöttek, hogy Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc emberi méltóságát sérti, ha egyenruhás majomként ábrázolják őket egy politikai reklámban. A TASZ szerint a két miniszterelnök jogszerűen ábrázolható majomként, turulként vagy szamárként is.

Bartha Attila a TASZ ügyfele, a 4K! budapesti 3. választókerületének jelöltjeként politikai reklámot szeretett volna közzétenni a XII. kerületi önkormányzati televízióban. A bejátszásban egy egyenruhás majomfigura a miniszterelnökök, Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc hangján tátog. Bartha úr és pártja ezzel kívánták hangsúlyozni, hogy a politikai elit megbízhatatlan, és itt az ideje, hogy új szereplők jelenjenek meg a magyar közéletben, mint például a 4K!.

A kerületi televízió azonban megtagadta a kampányfilm közzétételét, amely döntését a Nemzeti Választási Iroda és a Kúria is helyesnek és jogszerűnek találta. Így került az ügy az Alkotmánybíróság elé, ahol gyakorlatilag megismételték a Kúria döntését, és úgy ítéltek, hogy a majomábrázolás dehumanizáló, és sérti az emberi méltóság legbelsőbb magját. Az alkotmánybírák süketek maradtak a TASZ érveire, miszerint a két miniszterelnöknek közszereplő és közhatalom-gyakorló státuszukból kifolyólag sokkal szélesebb körben kell tűrniük a kritikát, mint a magánszemélyeknek.

Természetesen mi sem állítjuk, írja közleményében a TASZ, hogy a miniszterelnökké válás automatikusan az emberi minőség elvesztését jelentené, de azt igen, hogy a szólásszabadság lényegi eleme, hogy az államot képviselő tisztségviselőket a közéleti tevékenységükkel kapcsolatban korlátlanul lehessen bírálni. Mivel a reklámfilm a konkurens jelölteket politikai és nem magánéleti minőségükben bírálta, így az nem is sérthette az emberi méltóságukat.

Sajnos az Alkotmánybíróság nem osztotta a véleményünket és érdemben elutasította ügyfelünk panaszát. „Csalódottak vagyunk, hogy az AB csak addig tartja fontosnak a szólásszabadságot, amíg az nem egy miniszterelnök bírálatában nyilvánul meg. Az elutasító határozat tökéletesen ellentmond az elmúlt hetek alkotmánybírósági döntéseinek, aminek sajnos nem tudjuk nem észrevenni az aktuálpolitikai vonatkozását." – mondta el Dojcsák Dalma, a TASZ politikai szabadságjogok programjának munkatársa. A TASZ továbbra is úgy gondolja, hogy a közhatalom-gyakorlók emberi tulajdonságaira, történetesen gyarlóságára az állatokhoz hasonlítva is rá lehet mutatni, ezzel nem dehumanizáljuk őket. Az alkotmánybírákat például - e bátortalan határozatuk után - leginkább a nyulakhoz hasonlítanánk.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.