Eddig három a roma igazság

Több ügy is érkezett a rendőrségtől a Híd a munka világába elnevezésű programmal kapcsolatban, az adóhatóság ezeket egyesítve nyomoz – tájékoztatta lapunkat Sárközi Alexandra alezredes, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűnügyi szóvivője.

A Farkas Flórián vezetésével gründolt foglalkoztatási program az Országos Roma Önkormányzat részvételével zajlik. Az RTL Klub a múlt hónapban tudósított arról, hogy – az LMP-s Hadházy Ákos feljelentése nyomán – a Fővárosi Főügyészség elrendelte a nyomozást, amit az adóhatóság folytat le. Nem sokkal később a RomNet hírül adta, hogy a költségvetési csalás gyanúja miatt zajló nyomozás részeként a NAV emberei iratokat foglaltak le az ORÖ Dohány utcai székházában. A Magyar Nemzet most csütörtökön már házkutatásokról írt.

Farkas Flórián nem tükörbe néz
Farkas Flórián nem tükörbe néz
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A NAV bűnügyi szóvivője lapunknak azt mondta: „A pénzügyi nyomozók házkutatásokat, lefoglalásokat hajtanak végre, tanúkihallgatások történnek.” A nyomozás érdekeire hivatkozva Sárközi nem mondta el, hol – illetve kinél – tartottak házkutatásokat.

Kiderült viszont, hogy tulajdonképpen három ügyről beszélünk. „A nyomozás elrendelése óta további két ügy érkezett a rendőrségtől a Híd a munka világába projekttel kapcsolatban. Ezeket az ügyeket a folyamatban lévő nyomozáshoz egyesítették nyomozóink” – közölte Sárközi. A korrupciógyanúsnak tartott tíz- és százmilliós tételek miatt az ORÖ ellenzéki képviselői is feljelentéseket tettek. Egyikük pár hete azt nyilatkozta lapunknak: információi szerint hat esetben várható nyomozás indítása.

És ebben még nincs benne az a friss feljelentés, amit a Népszabadság pénteki számában ismertettünk: az ellenzéki roma politikusokból alakult alternatív vizsgálóbizottság több mint kétmilliárd forint felhasználását tartja jogsértőnek. Szokásos sajtótájékoztatóján Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta, ha az érintettek loptak és csaltak, akkor jogi, ha hazudtak, akkor politikai felelősséget kell viselniük.

A miniszter a „kevésbé kellemes témák” között magától hozta szóba az ügyet. Aztán megkérdezték tőle, a kormány mikor engedi el Farkas Flórián kezét. Lázár megfordította a kérdést. Nem elengedjük a kezét, hanem az az elvárás, hogy ne kelljen fogni a kezét – mondta. Hozzátette, Farkasnak a tisztességét magának kell bizonyítania, magát kell megvédenie. Ha nem lesz rá képes, akkor a törvények fognak érvényesülni.

Bármi van, a program folytatódik

Az eljárásnak nincs hatása a program működésére – állította a Népszabadságnak Birkás László, a Híd a munka világába elnevezésű projekt szóvivője. Nem sikerült megtudnunk, hogy az adóhatóság hol tartott házkutatásokat. Csak azt, hogy hol nem. A szóvivő szerint legalábbis a NAV a kérdéses időben a „Híd a munka világába foglalkoztatási szövetkezet projekt” Gellérthegy utcai irodájában nem végzett lefoglalásokat, nem volt házkutatás. (A szóban forgó ingatlant, amely az utóbbi időben sokat szerepelt a sajtóban, több mint kétszázmillió forintért vásárolták.) Lapunk kérdésére, hogy – részben vagy egészben – megalapozottnak tartja-e a gazdasági vádakat, Birkás Lászlótól kitérő választ kaptunk: „a vizsgálat folyamatban van, annak lezárását követően tudunk bővebben nyilatkozni”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.