galéria megtekintése

Vizoviczki-ügy: Eddig bírta idegekkel

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 30. számában
jelent meg.


Fekete Gy. Attila
Népszabadság

Kényszerítés hatósági eljárásban: ez a legújabb bűntett, amelynek elkövetésével az ügyészség Vizoviczki László szórakozóhelybirodalom-tulajdonost meggyanúsította. A gyanúsítás szerint az egyik általa lefizetett rendőr ellen pedig lőszerrel való visszaélés miatt kezdett nyomozni a katonai ügyészség; ugyan két éve nyomoznak ellene, de „csak most derült ki”, hogy korábban illegálisan tartott lőszert is találták nála.

A Népszabadság információja szerint a Központi Nyomozó Főügyészség nagy valószínűséggel él a harmincnapos hosszabbítás jogával a már vád-előkészítési szakban lévő Vizoviczki-ügyben, így várhatóan csak a jövő hónap közepe táján emelnek vádat Vizoviczki és 58 társa (vagy legalábbis a többségük) ellen.

Az is szinte biztosra vehető, hogy két per lesz: az egyikben a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) és a BRFK egyes vezető beosztású rendőreinek megvesztegetéséért kell majd Vizoviczkinek bíróság elé állnia, a rendőröknek pedig a kenőpénzek elfogadásáért, a másikban a költségvetésnek milliárdos bevételkiesést okozó adócsalásért.

 

Ma még nem tudni, hogy mi lesz a sorsa annak a két új ügynek, amely már az iratismertetés után „indult”. Az ügyészség – miként Zsurkán Béla, az NNI vesztegetéssel gyanúsított két volt vezető beosztású munkatársának, Gulyás Imrének és Hopka Lajosnak a védője lapunknak megerősítette – lőszerrel való visszaéléssel is meggyanúsította védencét, Gulyást.

Jóval nagyobb bajba került Vizoviczki László, akit „kényszerítés hatósági eljárásban” gyanúsítással tartóztatott le nemrég a bíróság. Az ügyben eljáró Budapesti Nyomozó Ügyészség a nyomozás érdekeire tekintettel részleteket nem árul el, és védence határozott utasítására hivatkozva hallgat Futó Barnabás ügyvéd is.

Egy a volt Vizoviczki-érdekeltségek közül
Egy a volt Vizoviczki-érdekeltségek közül
M. Schmidt János

A gyanúsításból arra lehet következtetni, hogy Vizoviczki esetleg megfenyegetett valakit, hogy az ellene adócsalásért folyó eljárásban mit mondjon, és mit ne.

Egy nevének elhallgatását kérő kriminológus szakértő szerint –ha igazak a vádak – Vizoviczki idegei kezdik felmondani a szolgálatot, s már nem tudja úgy kontrollálni tetteit, mint a nyomozás kezdete óta eltelt két évben.

„Ha nem így lenne, nem fordulhatott volna elő, hogy bárkit is megfenyeget, miután nyílt titok volt, hogy a 2012-es őrizetbe vétele előtt legalább egy évig titkos megfigyelés alatt állt. Ilyen előzmény után viszont számolnia kellett volna azzal, hogy a »rendszabályt«, azaz a telefon és/vagy lakáslehallgatást és más titkos eszközöket azután is használják az ügyében, hogy megindult ellene a nyílt nyomozás” – mondta.

Persze Vizoviczki környezetében nem mindenki hisz a hatóságoknak.

Volt, aki az újabb gyanúsítást hallva, egyenesen az ügyészség provokációjáról beszélt. Forrásunk nem azt vonta kétségbe, hogy ne lenne olyan tanú, aki „eskü alatt vallja, hogy megfenyegette őt Vizoviczki László”, csak azt, hogy a fenyegetés most történt.

„Az elmúlt két évben Vizó cégeinél a takarítónőkkel bezárólag mindenkit kihallgattak, sokan védett tanúként szerepelnek majd az eljárásban. Mi értelme lenne őket megfenyegetni azután, hogy már vallomást tettek?”

Az általunk megkérdezett szakértő szerint valószínűbb, hogy a „fenyegetőzés” korábban történt, s az ügyészség a vádemeléshez közeledve, csak most húzta elő ezt a kártyát, s így akarja nyomás alatt tartani Vizoviczkit.

Vizoviczki László és társai ellen 2012 nyarán indult eljárás. Az eddig nyilvánosságra hozott adatok szerint Vizoviczki hét év alatt 320 millió forintot fizetett ki magas beosztású rendőröknek csak azért, hogy előre értesítsék, ha az érdekeltségébe tartozó szórakozóhelyeken hatósági ellenőrzéseket terveznek. Pénzt kaptak rendőrök és a Vizoviczkinek lekötelezett más hatósági emberek azért is, hogy razziákkal zaklassák a konkurens szórakozóhelyeket. A két éve tartó nyomozás során Vizoviczkivel együtt 59 gyanúsítottat hallgattak ki, közülük 22-en érintettek a vesztegetési ügyben.

Érdekes módon – bár ismert bűnözők állították és a fővárosi éjszakában is tényként beszéltek róla, hogy Vizoviczki szórakozóhelyein kaphatók a legjobb minőségű drogok, s hogy a szórakozóhelyek „rendőri védelme miatt” a helyben fogyasztás sem jár különösebb kockázattal – az elmúlt két évben sem a rendőrség, sem az ügyészség nem kutakodott drogügyekben Vizoviczki érdekeltségeiben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.