galéria megtekintése

Dupla puccs a hatvani Fideszben

22 komment


Doros Judit

Kiszorították a Fideszből Hatvan kormánypárti polgármesterét, aki megelégelte, hogy elődje, Szabó Zsolt államtitkár még mindig a saját felségterületének tartja a várost.

A hatvani városháza előtt van egy parkoló, amelyik a mindenkori polgármesteré. Amikor a szocia­lista Érsek Zsolt vezette a várost, ő állt ide, amikor a fideszes Szabó Zsolt, akkor ő. Két éve a szintén fideszes Horváth Richárd lett a város vezetője, s első munkanapján be is parkolt erre a helyre, annak rendje-módja szerint. Később elődje, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárává avanzsáló, ország­gyűlési képviselőként is dolgozó Szabó Zsolt – aki a tisztséghalmozás tilalma miatt volt kénytelen lemondani polgármesteri jelöltségéről – is megérkezett, s elkékült arccal üvöltötte, hogy azonnal álljon el a parkolóból, mert az a hely az övé.

– Szegény új polgármester mondta neki, hogy az a hely a mindenkori városvezetőé, mire Szabó Zsolt azt felelte, hogy jó, akkor ő meg a hivatal elé, a dísztér burkolatára fog felállni – mesélte egy szemtanú.

Hogy mennyire nem akaródzott Szabó Zsoltnak „elengedni" a hatvani polgármesterséget, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy korábbi polgármesteri irodáját is megtartotta magának, s országgyűlési képviselői irodaként bérelte, a megválasztott polgármester pedig kénytelen volt a korábbi alpolgármesteri irodába beköltözni.

 

Horváth Richárd egy ideig azt hitte, „lecseng" majd ez a hév, elődjét elfoglalják új teendői, ő pedig vezetheti nyugodtan a várost, ha már 2014-ben megválasztották erre a posztra. Tévedett. Elődje továbbra is úgy viselkedett, mintha Hatvan az övé lenne – ezt több fórumon ki is jelentette.

– Ez később odáig fajult, hogy sürgős döntéseket csak körülményesen lehetett meghozni, mert több körön is át kellett futtatni a dolgokat – árulta el lapunknak az egyik képviselő. Horváth Richárd mellé ugyanis kabinetvezetőként „odatették" Szabó Zsolt hű emberét, Tóth Csabát, aki korában a Fidesz váci sajtófőnöke volt, s aki nélkül nem születhetett döntés Hatvanban. A polgármesteri székben ilyen módon jelképesen hárman ültek: Horváth Richárd, Szabó Zsolt és Tóth Csaba: utóbbi időközben a Heves Megyei Közgyűlés alelnöki posztját is megkapta.

Horváth Szilárd polgármester Mészáros Lőrinc ajánlása ellenére nemkívánatos lett a Fideszben
Horváth Richárd polgármester Mészáros Lőrinc ajánlása ellenére nemkívánatos lett a Fideszben
Földi Imre / Népszabadság

A legtöbb városi ünnepségen először Szabó Zsolt szólalt fel vagy mondott beszédet, s csak utána kapott lehetőséget a polgármester.

Horváth Richárd egy év után megelégelte a helyzetet. Amikor megkerestük őt a hatvani polgármesteri hivatalban, azt mondta: egyre több ügyben volt nézetkülönbség közte és elődje között. Szabó Zsolt például támogatta, hogy a könyvtár helyére Agóra-központot építsenek, Horváth szerint viszont Hatvan számára a civileket is tömörítő könyvtár olyan közösségi hely, amit nem lehet felszámolni.

Az „elszakadást" azzal kezdte, hogy kirúgta Szabó embereit a hivatalból: a kabinetfőnököt, a főépítészt és az önkormányzat médiavállalkozásának vezetőjét. Később az esedékes fideszes tisztújító gyűlésen nagy többséggel leváltották Szabó Zsoltot a fideszes alapszervezet éléről, s helyette egy zenetanárt választottak meg. Az alapszervezetet azonban a párt feloszlatta, s a napokban megtartott új tisztújító taggyűlésre Szabó Zsolt csak a hozzá hű Fidesz-tagokat hívta meg, így tizennégy fideszessel alakult meg a grémium, a többiek – közel negyvenen – kimaradtak.

A „dupla puccs" után több, mint érdekes helyzet állt elő Hat­vanban.

Horváth Richárd társaival együtt jelentkezett az újonnan alapított fideszes alapszervezetbe, s a párt törvényei szerint három ajánló is támogatta őt: köztük Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, s az ő egyik közeli rokona. A választókerületi elnök – Szabó Zsolt – viszont nem fogadta el a jelentkezést, s az országos választmányra bízta a döntést, amely szintén nem támogatta a jelenlegi polgármester és társai felvételét az új alapszervezetbe.

Mivel etikai vétséget nem követtek el, kizárásukat nehezen lehetne megmagyarázni. Most viszont úgy Fidesz-tagok, hogy nincs alapszervezetük – ilyenre nemigen akad példa az országban. Kerestük az ügyben Szabó Zsoltot, a fejlesztési minisztérium államtitkárát is, de eddig nem reagált.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.