Dugdossák az adatokat a magyarok elől

Az új információs törvényre hivatkozva 7 millió 770 ezer forintos ellenszolgáltatást kért a Nemzeti Földalap (NFA) Sallai R. Benedektől.
A Lehet Más a Politika képviselője az állami termőföldpályázatok eredményéről kért adatokat, az NFA azt válaszolta: igényét 7,77 millió forintért tudják „kielégíteni". Azt is írták, hogy ez becsült összeg. Sallai érdeklődésünkre elmondta, a Kormany.hu oldalon előzőleg azt hozták nyilvánosságra, hogy a felesége két nyertes pályázat részese volt egy 53 hektáros táblán. „Ha ez nyilvános, úgy gondoltam, az összes többi pályázat is az” – mondta Sallai. Szerinte közérdekű adatokat politikai motivációval saját célra használnak, miközben a magyar társadalom elől dugdossák az adatokat.

„A pénzért használhatatlan adathalmazhoz jutnánk – mondta a képviselő –, a bírálati jegyzőkönyveket nem kapnánk meg, a pályázatok személyes adatait is kitakarnák. Ezért szűkítettük az adatigényt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vezetőinek és a kormány tagjainak pályázataira.” A képviselő arról is beszélt, hogy a velük kapcsolatos nyilvánosságra hozatalt – a testvére és a sógornője is kormánytisztviselő – „nyilvános fenyegetésként” fogja fel.

A parlament június elején módosította az információs törvényt. A javaslat elfogadásával három fontos változás történt a közérdekű adatigénylés eddigi szabályaiban: Megszűnt az anonim adatigénylés lehetősége. Az adatigénylőnek nemcsak az adatszolgáltatás technikai, hanem munkaköltségeit is állnia kell, mégpedig előre. A szerzői jogilag védett adatok, dokumentumok esetében nincs mód másolásra, csak betekintésre.

A törvény elfogadását heves tiltakozás kísérte. A jogvédő szervezetek szerint a módosítások visszalépést jelentenek az eddigi szabályozáshoz képest, és alkotmánysértők. Tiltakozott az összes ellenzéki párt is, általános vélemény volt, hogy a javaslat a korrupciót segíti a közpénzköltés átláthatóságának csökkentésével.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.