Nincs pénze biztonsági őrökre a BKV-nak

Kirúgják az 1-es villamos vonalán dolgozó biztonsági őröket, emellett január elsejével már le is álltak a mozgólépcsők a létszámcsökkentés miatt.

A drasztikus elbocsátások azután kezdődtek, hogy a kormány nem ad a fővárosnak elég pénzt a közösségi közlekedés finanszírozására. Január elsejétől leálltak az 1-es villamos vonalán a mozgólépcsők, miután az azokat felügyelő biztonsági őrök bérére nem jut pénz. A lépcsőt azért kell őröknek felügyelni, mert nem készült el a számítógépes távfelügyeleti rendszer.

Az Index úgy tudja, nem csak az 1-es vonalán van probléma. Az év elejétől a metró biztonsági őri állománya is drasztikusan csökken. Ennek köszönhetően várhatóan megnőhet a bliccelők száma. A portál kereste a BKK-t és a BKV-t az ügyben, de egyelőre nem kaptak választ.

Korábban lapunk is beszámolt róla, hogy a BKV tömeges elbocsátásokra készül az év elején. Akkor úgy lehetett tudni, hogy az elbocsátások négy üzemigazgatóságot érintenek, de a többség – 97 ember – a karbantartók közül kerül ki. A kirúgások ellen a szakszervezetek tiltakoztak. 

A BKV-nak azonban nincs más választása, miután a parlament elfogadta azt a törvénymódosítást, ami szerint a főváros több pénzt kap a kerületektől az iparűzési adóból, de ebből a bevételből kell megoldania a tömegközlekedés finanszírozását. Tarlós István szerint ennyi pénzből ezt lehetetlen megoldani.

A főpolgármester többször elmondta, hogy ha a kormány nem ad pénzt, akkor az agglomerációs közlekedést a BKV kénytelen lesz átadni az államnak. A BKV finanszírozásának ügye egyébként sokat rontott Tarlós és a kormány viszonyán.

A BKV egyetlen biztonsági őrt sem küldött el – válaszolta a Népszabadság kérdésére Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója. A közlekedési cég vezetője ugyanakkor megerősítette az Index információját, miszerint utasbiztonsági okból leállították az 1-es villamos mozgólépcsőit és liftjeit. A vonal új távfelügyeleti rendszere még nem készült el, ellenőrizetlenül pedig nem működtethetőek ezek a berendezések - magyarázta Bolla Tibor. A mozgólépcsőket eddig felügyelő biztonsági őröket viszont nem a BKV küldte el, mivel a biztonsági személyzetet a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) foglalkoztatja. Így arról sincs információja, hogy a biztonsági őrök visszarendelésének hátterében finanszírozási nehézségek lennének.

A metróban dolgozó biztonsági őrök számának csökkentéséről viszont egyelőre nincs szó Bolla Tibor szerint, bár erről a döntésről a BKV-t nem kell hivatalosan tájékoztatni. A bliccelők számának növekedése szintén a BKK ügye, hiszen a főváros közlekedésszervező cége már jó ideje átvette a jegyértékesítés és ellenőrzés feladatkörét.A BKK egyelőre nem válaszolt a Népszabadság kérdéseire.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.