Draskovics Sajóbábonyról: 'nem volt és nem lesz polgárháború'

Tűrhetetlen, hogy egy feloszlatott félkatonai szervezet és a mögötte álló párt folyamatosan feszegeti az alkotmányos határokat - mondta a Sajóbábonyban történtekre utalva a parlamentben Gusztos Péter (SZDSZ). Draskovics Tibor szerint ami történt, nem polgárháború előszele, mert az "nem volt és nem lesz" Magyarországon.

Fontos lenne kimondani, hogy a magyar demokrácia meg tudja védeni magát ezektől a jelenségektől. Ha a magyar politika nem szélsőséges erői képesek összefogni és egyet érteni, fel lehet lépni az ilyen jelenségekkel szemben - hangsúlyozta Gusztos Péter a Sajóbábonyban hétvégén történtek kapcsán a parlamentben, napirend előtti hozzászólásában.

Tűrhetetlen, hogy jogerős bírósági ítélettel feloszlatott félkatonai szervezet és a mögötte álló politikai párt folyamatosan feszegeti az alkotmányos, illetve törvényes határokat Magyarországon - hangsúlyozta Gusztos Péter, aki szerint a politikai együttműködést is meg kell szüntetni a gárda és a mögötte álló szélsőjobboldali párt között.

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter leszögezte: ami Sajóbábonyban történt, nem egy polgárháború előszele, nem volt és nem lesz polgárháború Magyarországon. Kijelentette, hogy a kormány és a rendőrség fenn fogja tartani a biztonságot Magyarországon, aki átlépi a törvény határát akár félelemből, akár meggyőződésből, azzal szemben egyforma következetességgel kell fellépni.

Ez a probléma tüneti kezelése, a probléma megoldása a gyűlölet- és félelemkeltő politika karanténba, demokrácia falain kívülre helyezése lenne - vélekedett Draskovics Tibor, aki bejelentette: a kormány új szabálysértési tényállást alkotott a feloszlatott társadalmi szervezet működtetésében való részvétel eddiginél határozottabb és következetesebb szankcionálása érdekében.

Újabb két ember őrizetben közösség elleni erőszak miatt

Újabb két embert vett őrizetbe a Borsod Megyei Rendőr-főkapitányság a Sajóbábonyban történtekkel kapcsolatban hétfőn; az eljárás közösség tagja elleni erőszak bűntette elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folyik - közölte az MTI-vel a rendőrség. A borsodi településen a Jobbik szombati lakossági fórumának másnapján csaptak össze romák és a feloszlatott Magyar Gárda formaruhájába öltözött emberek. (Helyszíni riportunkat itt, a vasárnapi eseményekről itt, a hétfői fejleményekről pedig itt olvashat.)

A település nyugalmának megőrzése érdekében továbbra is fenntartják a fokozott rendőri jelenlétet mind a településen, mind a megye területén - mondta Gaskó Bertalan, a Borsod megyei rendőr-főkapitányság szóvivője. Mint közölte, a sajóbábonyi eseménysorozat miatt a környező kapitányságoktól vontak el rendőri erőket vasárnap, jelenleg a fokozott rendőri jelenlétet más megyékből érkező rendőri erőkkel kiegészítve biztosítják.

Emlékeztetett arra, hogy korábban négy ember ellen indult eljárás a Sajóbábonyban történtek miatt, jelenleg - az újabb két őrizetbe vétellel - már hat ember ellen folytatnak vizsgálatot. Ebből három esetben a megyei rendőr-főkapitányság nyomoz, három ember ellen pedig a miskolci rendőrkapitányság indított vizsgálatot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.