Draskovics is megszólal az ír gázoló ügyében

Levelet írt Navracsics Tibor igazságügyi miniszternek az előző kormányok szakminisztere, Draskovics Tibor az ír gázoló ügyében – tudta meg a Népszabadság.

Szabadlábon védekezhet az ír gázoló
Dublin, 2011. január 18. A magyar hatóságok által három év letöltendő börtönbüntetésre ítélt Francis Ciarán TOBIN ír férfi a felesége társaságában távozik egy dublini bíróságról 2011. január 18-án, miután a kiadatási ügyében tartott meghallgatást elnapolták. Tobin két magyar kisgyermeket gázolt halálra Leányfalun 2000 áprilisában, majd még az ítélethirdetés előtt, családi okokra hivatkozva, óvadék fejében elhagyta Magyarországot. (MTI/EPA)

Mint ismert, nemrég az ír legfelsőbb bíróság jogerősen is megtagadta a tizenkét évvel ezelőtt két leányfalui kisgyermek halálát okozó ír gázoló, Francia Ciarán Tobin kiadatását Magyarországnak. Az írek egyúttal meg is szüntették a férfi fogva tartását. A magyar Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a döntést követően úgy foglalt állást, hogy nincs több lehetőség további jogi lépésekre.

A korábbi szocialista kormányok pénzügyi-, majd igazságügyi minisztere az ügyben levelet intézett Navracsics Tiborhoz. Ebben a következőket írja:

„Tisztelt Miniszter Úr!

Megdöbbenéssel és felháborodással értesültem arról, hogy az ír Legfelsőbb Bíróság elutasította a két ártatlan kisgyermek haláláért felelős ír gázoló kiadatását. Gondolom, honfitársaink zöméhez hasonlóan Ön is így érez.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közleményét olvasva azonban kifejezetten szomorú lettem, és értetlenül állok az abban kifejtettek előtt. A sajtóközlemény szerint ugyanis az igazságügyért felelős magyar minisztérium nemcsak, hogy tudomásul veszi a döntést, de az ír minisztérium tájékoztatására hivatkozva megállapítja, hogy nincsen több lehetőség az igazság érvényre juttatására.

Úgy gondolom, hogy Magyarország polgárai ennél többet várnak a Kormánytól és személyesen Öntől. A bűnös nem kerülheti el a jogos büntetést, akkor sem, ha ír állampolgár, akkor sem, ha magyar bírói döntés nyomán utazhatott átmenetileg haza. Különösen így van ez, ha mindkét érintett ország tagja az Európai Uniónak. A kiszabott büntetést tehát le kell tölteni, vagy Magyarországon vagy Írországban.

Talán érdemes felidézni, hogy 2008-ban az ír kormány egyszer már lezártnak gondolta az ügyet. Akkor – átérezve a család fájdalmát és a jog érvényesítéséért viselt felelősségemet – határozott lépéseket tettem. Ezek nyomán az akkori ír igazságügyi miniszter személyesen jött Budapestre és elismerte, hogy a kiadatást egy ír jogalkotási hiba miatt tagadták meg: pontatlanul ültették át az ír jogba az európai elfogatóparancsra vonatkozó EU szabályokat. Ígéretet tett, hogy az ír törvény megfelelő módosításával megoldják a problémát. Egy törvénymódosításra valóban sor került. Ettől függetlenül minden EU fórumon, így az igazságügy miniszterek tanácsának ülésén – a szokásos udvariaskodást félretéve – szóvá tettem a helyzet elfogadhatatlan voltát és szorgalmaztam a törvényes megoldást.

A legutóbbi döntésről olvasva nehéz másra gondolni, minthogy az ír kormány nem tartotta a szavát, mégsem teremtette meg az európai elfogatóparancs érvényesülésének feltételeit. Legalábbis nem úgy, hogy az a Tobin ügyben alkalmazható legyen. Ezt nem lehet tudomásul venni! Ebben az ügyben harcolni kell, mert a jogi és erkölcsi igazság egyaránt nálunk van. Ehhez a harchoz lehet és kell szövetségeseket keresni, mert minden tagországnak érdeke, hogy az EU jogszabályai kiszámíthatóan és következetesen érvényesüljenek. De itthon is biztosan támogatásra számíthat a Kormány, ha folytatja a korábbi erőfeszítéseket.

Tisztelt Miniszter Úr, kérem, hogy minden rendelkezésére álló diplomáciai, politikai és jogi eszközt latba vetve harcoljon azért, hogy az ír gázoló letöltse a magyar bíróság által kiszabott büntetését. Ezzel tartozik nemcsak az elhunyt kisgyermekek máig gyászoló családjának és mindazoknak, akik bíznak, vagy bízni szeretnének az Európai Unióban, de a magyar igazságszolgáltatás hitelének is.

Budapest, 2012. június 21.

Tisztelettel,

Dr. Draskovics Tibor
volt igazságügyi és rendészeti miniszter"

Információink szerint a KIM-hez eljutatott levelet az illetékesek már olvasták, válasz azonban egyelőre nem született.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.