Drámai egészségügyi adatok a romatelepeken

Drámai adatokat mértek a Debreceni Egyetem munkatársai az észak-magyarországi romatelepeken végzett egészségügyi kutatásuk során: a magát cigánynak valló emberek 90 százaléka dohányzik, kiugróan magas a cukorbetegek aránya, a férfiak pedig az átlagnál jóval fiatalabban hunynak el.

Kiugróan sok a cukorbeteg, a megkérdezettek 90 százaléka dohányzik, a férfiak pedig korán halnak a telepeken élő romák körében – hangzott el a közrádió Krónika című műsorában, amelyben Ádány Róza, a felsőoktatási intézmény Népegészségügyi Kara Megelőző Orvostani Intézetének vezetője ismerette az egyetem felmérésének főbb megállapításait.

A Debreceni Egyetem munkatársai az Északkelet-Magyarországon úgynevezett telepszerű körülmények között élő 20-64 év közötti, magát cigánynak valló lakosság egészségi állapotát vizsgálták. A kutatásba összesen 744 embert vontak be. Az eredmények drámaiak – mondta a Krónikának Ádány Róza. Az egyetemi tanár beszámolója szerint kiugróan sok a cukorbeteg és a koleszterinproblémákkal küzdő roma fiatal.

Ádány Róza hozzátette, a vizsgált népesség körében a fiatalkorúak aránya jóval magasabb, mint a teljes magyar populációban. Magyarázatként hangsúlyozta: a roma lakosságon belül egy adott generáció férfi tagjai, a korai halálozás miatt, gyakorlatilag elfogynak, mire a nemzedékük idősebb korba léphetne.

A professzor asszony szerint az egészségügyi világszervezet (WHO) már sürgeti, hogy etnikai hovatartozás szerint is legyenek egészségi állapotra vonatkozó felmérések, "mert csak így lehet segíteni".

Ádány Róza arról is beszélt a Kossuth Rádió műsorának, hogy Debrecenben most genetikai vizsgálatokat is végeztek a dohányzásra vonatkozóan. Több génben van olyan mutáció, amelynek az a következménye, hogy adott személyek sokkal könnyebben szoknak rá a dohányzásra, és sokkal nehezebben tudják letenni a cigarettát – mondta az egyetemi tanár. A vizsgálat szerint nemtől függetlenül, a romák 90 százaléka dohányzik - hangzott el a Krónikában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.