galéria megtekintése

Keményen büntet a Fidesz-bukta miatt a kormány

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 03. számában
jelent meg.


Doros Judit
Népszabadság

Egyszerű, mint az első osztályos matekpélda. A kormány húsba vágóan sújtotta azokat a településeket, ahol ellenzéki győzelem született a tavaly őszi önkormányzati választásokon.

Miközben például Debrecenben, Egerben vagy Nyíregyházán tavaly év végén látványos felhajtások közepette jelentették be a körzet fideszes országgyűlési képviselői, mekkora összegű rendkívüli támogatást kap a város, addig a baloldali vezetésű Szeged, Gyöngyös vagy Kazincbarcika egy fillért sem kapott. De a szocialista győzelmet elkönyvelt Salgótarján sem megy sokra azzal a 60 millió forinttal, amit az egymilliárdos költségvetési hiánya befoltozására kapott.

Salgótarjáni életkép. Nem szorulnának segítségre?
Salgótarjáni életkép. Nem szorulnának segítségre?
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Néhány város a kivételezettek köréből: Zalaegerszeg 800 millió forintot kapott, Nagykanizsa félmilliárdot, Miskolc 457 milliót, Kaposvár 400 milliót könyvelhetett el.

 

A legtöbbet – 1 milliárd 362 milliót – Pécs kapta, de Nyíregyházának is egymilliárd forint kormányzati támogatás jutott adósságrendezésre. Eger városát 650 millióval „segítették ki”. Ezt a hírt is személyesen a térség fideszes országgyűlési képviselője, Nyitrai Zsolt jelentette be, azzal a körítéssel, hogy a támogatáson „bokréta” az az 50 millió forint, amely a Szent Bernát ciszterci templom felújítására fordítható.

Az ezer gonddal küzdő Salgótarjánnak csak kicsivel adott többet a kormány, mint az egri templomnak.

– Vagyunk már olyan régen politikai riválisok, hogy nem röhögtem halálra magam, amikor azt olvastam a megyei lapban: „visszatértek a régi arcok”, s ez a városvezetés nem tudja érvényesíteni a helyiek érdekeit. Mondja ezt az a fideszes Becsó Zsolt, aki háromszor volt megyei közgyűlési elnök, több ciklus óta országgyűlési képviselő, és harminckét éves korától visel magas tisztséget a megyében, magas fizetéssel. Ő, ha úgy tetszik, most mindössze hatvanmillió forint támogatást tudott kicsikarni saját városának, illetve második körben nullát – mondta Dóra Ottó, Salgótarján szocialista polgármestere a legutóbbi önkormányzati ülésen, ahol fideszes képviselők azt kérték számon tőle, miért nem jutott több forráshoz a város.

Az állam által kötelezően átruházott feladatok – óvoda, bölcsőde, szociális ellátás stb. – teljesítése egy évben 4,4 milliárd forintba kerül Salgótarjánban. Az állami normatívából 2,2 milliárdot kapnak, s 1 milliárd folyik be különféle helyi adókból. Könnyű kiszámolni, hogy a költségvetésükben, önhibájukon kívül nagyjából 1,2 milliárd forintos lyuk tátong minden esztendőben. Ezt eddig évről évre az „önhikis” pályázatokból elnyert forrásból pótolták. Amíg a fideszes Székyné Sztrémi Melinda volt a városvezető, évente több százmilliót kaptak, ami nagyjából megoldotta a működési gondokat. A választást megelőző évben például két részletben majdnem egymilliárd jutott Salgótarjánnak.

Most hatvanmillió, amit a fideszes politikusok igyekeznek úgy kommentálni, még ennek is örülni kell, mert legalább kaptak valamennyit.

– Sok örömre nincs ok – mondta tudósítónknak Dóra Ottó, hozzátéve: nemigen lehet más magyarázat, mint hogy a szocialista győzelemért büntetik a várost. Évről évre ugyanaz a polgármesteri hivatalban dolgozó szakembergárda készíti el az „önhikis” pályázatot, s a kormány részéről most is visszaigazolták, hogy a beadvány rendben van. Első körben 600 millió forintot kértek működési támogatásra, s abból mindössze 60 millió forintot ítélt meg az Orbán-kabinet. Második körben 300 millióra pályáztak: ekkor már nem kaptak semmit.

– Azt kommunikálja a kormány, hogy segítsünk magunkon, vessünk ki nyugodtan adókat, s abból korrigáljuk a költségvetést – teszi hozzá Dániel Zoltán alpolgármester. – De itt szegény emberek laknak, ez nem Győr vagy Sopron, egy újabb adókivetés ebben a térségben már a népsanyargatással lenne egyenlő.

Salgótarján 60 millió forintja annak fényében igazán érdekes, hogy nagyjából ugyanennyi – 58 millió – jutott az „önhikis” pályázatokból egy Bács-Kiskun megyei pici településnek, Drágszélnek is.

Ott háromszázan élnek.

Salgótarjánban harmincnyolcezren.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.