Smafu, nem alkotmány – dörömbölnek a vevők az V. kerületben

Módosította a bérelt üzlethelyiségek eladásáról szóló rendeletét a belvárosi önkormányzat: egy év után jár majd a 30 százalékos vételárkedvezmény. Az ellenzék szerint nem kellene ingatlanokat értékesíteni, különösen addig, amíg tart a nyomozás.

Természetes, hogy az önkormányzat az új ciklus elején áttekinti a rendeleteit – magyarázta Szentgyörgyvölgyi Péter fideszes polgármester, hogy miért kell módosítani a belvárosi üzlethelyiségek eladásáról szóló jogszabályt. Az ellenzék szerint viszont nyilvánvaló, hogy azt csak az ingatlanbotrány miatt kozmetikázzák.

Rubovszky Csilla alpolgármester, Sélley Zoltán jegyző és Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester
Rubovszky Csilla alpolgármester, Sélley Zoltán jegyző és Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester
Földi Imre / Népszabadság

„Ez a rendelet kamu és smafu” – foglalta össze véleményét Steiner Pál (MSZP) a képviselő-testület ülésén, emlékeztetve, hogy az önkormányzat korábban felfüggesztette az üzletek pályázat nélküli értékesítését, most mégis csekély változtatásokkal szabályozza újra az ingatlaneladásokat. A szocialista politikus indokolhatatlannak tartotta, hogy egyévnyi bérleti jog után miért jár automatikusan 30 százalék engedmény a bérlőknek. Egy magyarázat kínálkozik: a reménybeli vevők már dörömbölnek az ajtón – mondta.

A jobbikos Losonczy Pál szerint egyetlen olyan ingatlant sem lenne szabad eladni, amelyre van bérlő. De legalább kétharmados vagy négyötödös többséghez kellene kötni a döntést. A polgármester ezt túlzásnak tartaná, mint mondta, mégsem az alkotmányról van szó. Szentgyörgyvölgyi arról is beszélt: nem érti, miért foglalkoznak ennyit az ingatlanügyekkel, hiszen a számvevőszék és a kormányhivatal is mindent rendben talált. Az egész csak arra volt jó, hogy Juhász Péter országos ismertséget szerzett, „ehhez gratulálunk” – mondta. Az Együtt képviselője erre megjegyezte: a nyomozást az ő sikerében nem különösebben érdekelt ügyészség rendelte el.

Juhász szerint a korábbi ingatlaneladásokkal spekulánsok jártak jól, és ez nem változik, sőt az önkormányzat szinte csalogatja őket, amikor megígéri: ha holnap bejelentkeznek bérlőnek, egy év múlva 30 százalék kedvezménnyel vehetik meg a helyiséget. Úgy tartja, ez hűtlen kezelés előkészítése.

Pártkapcsolat

Negyvenötmillió forint támogatást ítélt meg civil szervezeteknek a belvárosi önkormányzat. A legtöbb pénzt – négymillió forintot – az Élő Belváros Polgári Egyesület kapta: a korábbi Fidesz-irodába bejegyzett szervezet vezetője a kerületi, majd a fővárosi önkormányzatnál volt titkárnő. Majdnem ugyanennyit kapott az Összefogással a Belvárosért Polgári Egyesület, amely a választási kampányban a Rogán Antalt segítő City magazin kiadója volt. Több mint kétmillió forinthoz jut a Sikeres Belvárosért Egyesület, ennek irányítója Bródy Gábor, a belvárosi MSZP elnökségi tagja. Ötszázezer forint jár az Országos Ruházati Ipartestületnek, amelyet Pásztor Lajos fideszes önkormányzati képviselő vezet. Kétmillió forintot ítéltek meg az egzotikus nevű Belvárosi Kisgazda Polgári Egyesületnek, az elnök, Bartal Sándor az előző ciklusban kormánypárti képviselő volt az V. kerületben.

A polgármester viszont – az elmúlt évek gyakorlata alapján váratlanul – azt hangsúlyozta: nem cél az ingatlaneladás, a kerület vagyongazdálkodási terve a bérbeadásra épít. Erre az LMP-s Csonka Krisztián úgy válaszolt: akkor a tárgyalt rendelet címével is baj van, mert az a bérbe adott üzlethelyiségek eladásáról szól.

A kerület vezetője szerint azok az ellenzéki képviselők, akik meg akarják tiltani, hogy az önkormányzat eladjon „egy pincehelyiséget vagy mosókonyhát”, szembemennek a Belváros érdekeivel. Mire Losonczy emlékeztette: a spekulánsok eddig sem dohos pincéket vagy biciklitárolókat akartak megszerezni, és maradtak még jó ingatlanok önkormányzati tulajdonban. Hogy mi lesz a sorsuk, kérdéses. A rendeletmódosítást fideszes szavazatokkal elfogadták, de nem tudni, mikor kezdik el alkalmazni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.