galéria megtekintése

A SOTE örül, hogy szabadul a cselező TF-től

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 02. számában
jelent meg.


Danó Anna
Népszabadság

Fellélegezhet a budapesti orvosi egyetem, mert miután szeptemberben megszabadul az olykor terhes testnevelési szekciótól, nem kényszerül más intézményekkel társulni, megtarthatja egyetemi státuszát. Három karával – az orvosi, az egészségtudományi és az egészségügyi közszolgálati – megvan a törvény által előírt képzési palettája, ugyanakkor megőrizheti tiszta egészségügyi profilját is.

Újra a lényegről beszélhetnek a SOTE-n (rezidensek sajtótájékoztatója a Semmelweis egyetem központi épületében)
Újra a lényegről beszélhetnek a SOTE-n (rezidensek sajtótájékoztatója a Semmelweis egyetem központi épületében)
Kocsis Zoltán / Népszabadság/archív

A Semmelweis Egyetem nem bánja annyira a válást, hiszen az elmúlt években a testnevelési kar botrányos ügyeinek menedzselése – Schmitt Pál volt köztársasági elnök plagizált doktori dolgozata, illetve a sportügyekben illetékes fideszes politikus, Lasztovicza Jenő fiának teljesítés nélkül igazolt kreditjei – szokatlan terheket okoztak. Nem szomorkodnak amiatt sem a Semmelweis Egyetemen, hogy a jövőben majd nem náluk kapnak tanári kinevezést azok, akik sportversenyen nyerték a doktori rangjukat.

Az új intézményben doppinglabor is helyet kapna. Igaz, álnéven

 

Az egyetemből most kiváló és önállósodó Testnevelési Egyetem (TF) szeptembertől úgy viselheti majd az egyetem nevet, hogy 3 kritérium teljesítése alól felmentést kaphat. Azaz nem lesz legalább két kara, nem oktat legalább két tudományterületen és a rektor számára sem írják elő az egyetemi tanári minősítést. Információink szerint az új intézmény záros határidőn belül teljesíteni szeretné az egyetemek számára kötelező előírásokat.

A Népszabadság kérdésére a Semmelweis Egyetem kommunikációs igazgatósága megerősítette, hogy megkezdték a két oktatási intézmény szétválasztását, így az új helyzetnek megfelelően már készül az új alapító okirat, és az átadás-átvételi procedúra is megindult.

Életet lehelnek a TF-kórházba (újraélesztési Guinness rekordkísérlet a Testnevelési Egyetem atlétika csarnokában)
Életet lehelnek a TF-kórházba (újraélesztési Guinness rekordkísérlet a Testnevelési Egyetem atlétika csarnokában)
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A július eleji parlamenti döntés értelmében szeptember elsején már az önálló Testnevelési Egyetem fogadhatja a hallgatóit. Információink szerint az új egyetem működtetése mintegy kétmilliárd forintba kerülhet.

A TF önállósítási folyamatának része a Sportkórház befejezése, úgy tudjuk, e két feladatra a kormányzat 24-26 milliárdot szán. Ebből a pénzből egyebek közt megépülne egy multifunkcionális csarnok a Csörsz utcában a Testnevelési Egyetem számára, valamint a Sportkórház néhány épületét, köztük az úgynevezett Hauszmann-házakat is megkapnák. Ez utóbbiak tetőszerkezetét még a használatbavétel előtt fel kell újítani.

A kormány által támogatott verzió szerint a Sportkórházban „egyben maradna” a sportorvoslással összefüggő valamennyi szakma, s azok az új épületben kapnának helyet.

Belakják a Sportkórház félbehagyott épületét is
Belakják a Sportkórház félbehagyott épületét is
Móricz-Sabján Simon

Ezt az elképzelést támogatja a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB), amely tavaly november 22-i levelében véleményezte a javaslatot, s szerintük „az előterjesztés előremutató, innovatív megoldást kínál a sportegészségügy, a sporttudomány és a sportszakemberképzés terén az elmúlt időszakban felhalmozódott problémákra, hiányosságokra”.

A Testnevelési Egyetem a kórháztól csak olyan egységeket, laborokat kapna meg, amelyek a sportolók teszteléséhez, illetve rehabilitációjához szükségesek. Mint arról korábban írtunk: a tervek megvalósításával külön munkacsoport foglalkozik, a grémium tagjainak a Sportkórház 2002-ben félbehagyott szellemépületének befejezése, az új kórház funkcióinak kialakítása, szerepének meghatározása a feladata.

Forrásaink szerint az új intézményben doppinglabor is helyet kapna. Igaz, álnéven: a WADA elvárása szerint a nemzetközileg akkreditált doppingellenes laborok nem lehetnek ugyanis egyetemi vagy más egészségügyi intézmény szervezeti egysége vagy irányítása alatt.

A Sportkórház viszont állami egészségügyi intézmény, közvetlen kormányzati irányítással. Ezt az ellentmondást azzal oldanák fel, hogy úgynevezett táplálékkiegészítők bevizsgálására szolgáló labort hoznának létre, amely később doppinglaborrá is alakulhat. Emellett helyet kapna egy úgynevezett teljesítmény-élettani központ is az intézményben.

Az új Sportkórház várhatóan körülbelül 30 ágyon fogadhat majd ortopédiai és sportsebészeti kezelésre szorulókat, hat ágyon egynapos ellátást végezhetnek, és az intézmény kap négy intenzív ágyat is. További hatvan ágyon rehabilitációt végezhetnek majd.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.