galéria megtekintése

Döntöttek, az Etele téren épül az új kórház

Az Etele téren épül meg az új budapesti kórház, bezár a Péterfy és a Szent János Kórház, kinyit a Lipót – azaz a lapunk által ismertetett koncepciót fogadta el a kormány.

Döntött a kormány a fővárosi egészségügy átalakításáról: a Népszabadság által pénteken ismertett koncepciót fogadta el néhány módosítással. Úgy tudjuk: a program részeként öt év alatt 335 mil­liárd forintból szervezik át a fővárosiak egészségügyi ellátását, építenek három új centrumot. A nagyszabású átalakítással lényegében becsuknak két nagy múltú intézményt, a Szent János és a Péterfy kórházat, és újranyitják a lipótmezei pszichiátria egy részét időskori szellemi hanyatlásban szenvedő betegek ápolására.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár egy lapunknak adott korábbi interjúban azt mondta, van igény a változásra
Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár egy lapunknak adott korábbi interjúban azt mondta, van igény a változásra
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az első nagy centrum, a budai sürgősségi helye is eldőlt: a kormány a Kelenföldön, az Etele tér környékén lévő területet választotta.

 

Mint arról beszámoltunk: ha elkészül a Budai Sürgősségi Centrum, a Szent János Kórház „aktív” részlegei (például a belgyógyászat és a baleseti sebészet) költöznének oda, valamint a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika kardiológiája, szívsebészete. Az intézményben 812 ágyon gyógyítanának.

Volt olyan verzió is, amely szerint a Szent János Kórház területén is lettek volna fejlesztések, ám ezt elvetette a kormány. Helyette a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi tömbjének megújítására bólintottak rá a miniszterek. Oda – európai uniós forrásból – modern járóbeteg-ellátó központot és egynapos sebészeti ellátást telepítenének, és odaköltöztetnének két pesti gyermekklinikát is. A Dél-pesti Centrum számára az Egyesített Szent István és Szent László Kórház, valamint az Országos Kardiológia Intézet bázisán, a Nagyvárad térhez közel, a Haller utca mellett építenének egy új tömböt. A harmadik centrum, az Észak-pesti, a Honvédkórház lenne.

A kormány jóváhagyta a védőoltástendert is, 2017 elején ugyanis lejár a kötelező védőoltások szállításáról szóló szerződés. A következő három évre mintegy 25-30 mil­liárd forintért vásárolhat az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal vakcinát a fertőző betegségek megelőzésére.

Az egészségügyet érintő egyéb témákban nem született döntés, így a jövő heti kormányülésen tárgyalhatják a kórházak önállóságát megszüntető kancellária-rendszerről szóló tárcajavaslatot, valamint a béremelés peremfeltételeit is. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.