Döntött a bíróság: jogellenesek a közmédiás kirúgások

Első fokon jogellenesnek nyilvánította a Fővárosi Munkaügyi Bíróság a Médiaszolgáltatás-támogató Alap által a nyáron vgérehajtott csoportos létszámleépítést, amelyben több mint 520 dolgozót rúgtak ki. A bíróság meghagyásban kötelezte az MTVA-t  a csoportos létszámcsökkentés végrehajtásának felfüggesztésére – közölte a pert indító a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezete alelnöke.

A bíróság kimondta, hogy jogszabálysértő a csoportos létszámcsökkentés, és semmis az MTVA és az ideiglenes Üzemi Tanács között 2011. június 29-én a csoportos létszámcsökkentés tárgyában született megállapodás. Nagy Navarro Balázs szakszervezeti vezető az MTI-vel közölte, a szakszervezet azt is kifogásolta, hogy az MTVA az ideiglenes Üzemi Tanáccsal kötött megállapodást, ami több okból jogsértő. Nagy Navarro Balázs úgy vélte: mindaz semmisnek tekinthető, ami az ideiglenes Üzemi Tanáccsal kötött megállapodás alapján történt. Az érdekképviseleti vezető a létszámcsökkentés végrehajtásának felfüggesztésével kapcsolatban azt mondta: bár a felmondóleveleket már minden érintettnek átadta az MTVA, a felmondási eljárás még szinte egy esetben sem zárult le.

Az MTVA továbbra is azon az állásponton van, hogy a csoportos létszámleépítés indokolt volt, és annak végrehajtása jogszerűen történt" - közölte az MTI-vel a határozatra reagálva az alap kommunikációs igazgatója. Szabó László azt mondta: a bíróság végzésével szemben a munkáltató jogorvoslattal fog élni. Arra a kérdésre, hogy az első fokú eljárás során az MTVA miért nem képviseltette magát, az igazgató azt felelte: a bíróság okiratok alapján dönt, így nem volt szükség a képviseletre. Hozzátette: a csoportos létszámleépítés lezárult, mintegy 420 ember kapta meg a felmentéséről szóló okiratokat. Mint fogalmazott, a leépítés így visszafordíthatatlan, a bírósági végzés sem mondja ki, hogy vissza kellene állítani az azt megelőző állapotokat.

Szabó László az ideiglenes Üzemi Tanáccsal kötött megállapodás ügyében értetlenségének adott hangot, mert - mint mondta - két megállapodás született. Az üt-vel kötött megegyezést egy a szakszervezetekkel aláírt megállapodás követte, amelyben a TFSZ is elismerte az első megegyezés jogszerűségét. Ha ezt a bíróság semmisnek tekinti, azzal a szakszervezetek azt érik el, hogy az ezekben rögzített, összesen mintegy 500 millió forintos plusz kompenzációtól elesnek az elbocsátottak - mondta a kommunikációs igazgató.

Mint azt korábban megírtuk, a nyár eleji kirúgásokat ősszel újabbak fogják követni. Őszre hozzávetőleg 400 dolgozó elbocsátását tervezik még.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.