galéria megtekintése

A Fidesz már egymásnak is ugrasztotta a baloldalt Zuglóban

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 03. számában
jelent meg.


Bita Dániel
Népszabadság

Bár az önkormányzat döntései javarészt konszenzussal születnek, nem zökkenőmentes az együttműködés Zuglóban, ahol Karácsony Gergely PM-es polgármesternek inkább a szocialistákkal, mintsem a Fidesszel vannak vitái.

„Lehet, hogy mégis igaz volt?” – tette fel a kérdést az MSZP zuglói szervezete a Facebookon egy fénykép kíséretében. A fotón Karácsony Gergely (PM) látható. Egy plakát előtt áll, amelyen neki tulajdonított idézet olvasható: „Jobban utálom a szocikat, mint a Fideszt.” Karácsony tagadja, hogy ezt mondta volna, és a kampányban Hazugság feliratot ragasztott az összefogást gyengíteni igyekvő plakátra. A szocialisták viszont kezdenek hitelt adni az állítólagos idézetnek.

Karácsony Gergely Tóbiás József szocialista pártelnökkel és Tóth Csabával, a zuglói szocialisták vezetőjével. Már a kampányban bizonygatni kellett, hogy nincs ellentét
Karácsony Gergely Tóbiás József szocialista pártelnökkel és Tóth Csabával, a zuglói szocialisták vezetőjével. Már a kampányban bizonygatni kellett, hogy nincs ellentét
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Egy Népszava-interjú bőszítette fel őket, amelyben Karácsony korrekt partnernek nevezte fideszes ellenfelét, Rozgonyi Zoltánt. Az MSZP-szervezet ezt úgy kommentálta: „Nem ezért kampányoltunk Karácsony Gergelynek”. Bár Karácsony elnyerte a polgármesteri címet, a baloldalnak nincs többsége Zuglóban. Két megoldás kínálkozott: megegyeznek a Fidesszel, vagy a Jobbik, az LMP és a Civil Zugló Egyesület képviselőjével próbálnak többséget teremteni. Karácsony a legszélesebb, a Fideszt is magában foglaló egyezségre törekedett, és a kormánypárt kész volt erre.

 

Megszavazta az alpolgármestereket, cserébe cégvezetői, felügyelőbizottsági, tanácsnoki posztokért. A polgármester szerint ez nem nagy ár a kerület olajozott működéséért. Az MSZP kritikájára azt válaszolja: „Be vagyok oltva az ellenségkeresés és a politikai paranoia ellen. Mindenkit a tettei alapján ítélek meg, és ha valaki korrekt, nem fogok rá rosszat mondani azért, mert fideszes.” Márpedig Rozgonyiék tartják a szavukat: eddigi szinte minden döntés konszenzussal született.

Az MSZP és a polgármester között viszont nem tökéletes az összhang. A szocialisták kifogásolják, hogy Szabó Rebeka PM-es alpolgármester és Szabó Tímea, a párt társelnöke úgy tartott sajtótájékoztatót a gyermekéhezés elleni fellépésről (a rászoruló zuglói gyerekek a téli szünetben meleg ételt kaptak), hogy őket nem hívták meg. Nem elégedettek azzal sem, ahogy a polgármester a Hungast-Mecsek Kft.-vel kötött szerződést kezeli.

Papcsák Ferenc (Fidesz) előző polgármester két nappal a bukása előtt írt alá megállapodást a céggel, amely évi 200 millió forintért üzemeltetheti az iskolai tálalókonyhákat. A feladatot korábban az intézmények látták el – olcsóbban. Az új vezetés viszont egyelőre nem mondta fel a szerződést. Bár az MSZP ezt javasolta, végül a szocialisták is elfogadták, hogy az önkormányzat tárgyaljon a megállapodás módosításáról. Karácsony szerint, ha a cég nem garantálja a szolgáltatás javulásához szükséges fejlesztéseket, felmondják a szerződést.

Ám szerinte először tárgyalni kell. Feszültséget okoztak személyi ügyek is. Karácsony megvétózta, hogy az MSZP által javasolt ifjabb Feigli Ferenc legyen a vagyonkezelő vezetője, akit korábban alkalmatlanság miatt eltávolítottak a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-től. Nem szavazta meg a közbiztonsági cég élére Kovács-Csincsák László volt MSZP-s képviselőt sem, akit az összes többi párt támogatott. Ezt azzal indokolta: nem zárult le az a Weinek Leonárd volt polgármester elleni büntetőeljárás, amelyben Kovács-Csincsákot megvádolták.

Átragasztotta a róla hazugságot állító plakátot Zuglóban
Átragasztotta a róla hazugságot állító plakátot Zuglóban
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Hozzátette: a cégvezető jó szakember, és biztosra veszi a felmentését, de illő lett volna ezt megvárni. Az MSZP viszont azért elégedetlen, mert sok fideszes káder pozícióban maradt. A vagyonkezelő leányvállalataként működő médiacég meghatározó alakjait sem küldik el, Karácsony mindössze új vezetőt nevezett ki, a korábban a közmédiában dolgozó Mravik Zsoltot. Az sem tetszik a szocialistáknak, hogy vezérigazgató-helyettes lehetne a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt.-nél Szili Adrián, aki Papcsák alatt vezette a céget. Karácsony azt mondja: ez is része volt a pártok közötti megállapodásnak.

Cikkünk korábbi változatában tévesen állítottuk, hogy Szili Adrián, a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt. korábbi vezetője rokoni kapcsolatban áll Szili Katalin volt házelnökkel. Az érintettektől elnézést kérünk – a szerk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.