galéria megtekintése

Döbbenten nézték, milyen kaszabolást végez a kormány

53 komment


Doros Judit

Borzalmas, átgondolatlan, árt a gyerekeknek, rossz a tanárnak, megfosztja a diákot a választás szabadságától, és tizennégy évesen bebetonozza egy életpályába, amelyről nincs letérés. Oktatási szakértő és középiskolai tanár egyaránt úgy véli: nagyon rossz a szakgimnáziumi modell.

Tavaly született döntés arról, hogy a 2016–17-es tanévtől átalakulnak a szakképző iskolák: a szakközépiskolák szakgimnáziumok, a szakiskolák pedig szakközépiskolák lesznek, s növelik a szakmai, ezen belül is a gyakorlati képzés arányát. Ez azt jelenti, hogy a gyerekek az eddiginél jóval kevesebb, az általános műveltséghez tartozó tárgyat tanulnak majd.

Négy év alatt 600-700 órányival kevesebb biológiát, földrajzot, fizikát vagy kémiát tanul jövő tanévtől egy szakközépiskolás gyerekek, s konkrétan lesznek olyanok, akik e tárgyak egyikét-másikát egyáltalán nem tanulják, mert nem tartozik a képzési profiljukhoz.

A diákok az eddiginél kevesebb, az általános műveltséghez tartozó tárgyat tanulnak majd
A diákok az eddiginél kevesebb, az általános műveltséghez tartozó tárgyat tanulnak majd
Reviczky Zsolt / Népszabadság

 

Miként egy miskolci szakközépiskola angoltanára lapunknak fogalmazott: előfordulhat, hogy egy diák úgy kerül ki az iskolapadból, hogy azt se tudja, hol van Egyiptom. Arra pedig szinte nulla lesz az esélye, hogy pályát módosítson, hisz alapvető tudásanyag hiányzik majd a fejéből: ha például az új tanrendnek megfelelően nem tanult fizikát, nem is álmodhat arról, hogy műszaki pályára menjen, hiába jött meg hozzá közben a kedve.

– Egyetlen szóval mondjam? Borzalmas – így összegezte a szakgimnáziumok létrehozásának ötletét Szenes György, a Magyar Pedagógiai Társaság szakképzési kollégiu­mának vezetője. Szerinte átgondolatlan, tervszerűtlen és zavaros változtatásokra készül a kormány, ami nem jó se a gyerekeknek – nekik a legrosszabb –, se a tanároknak, se a szülőknek.

Lassan itt a tanév vége, és a tizenegyedikes szakközépiskolás gyerekeknek gőzük sincs, milyen tananyagból és milyen szempontok alapján fognak jövőre érettségizni. Vagyis konkrétan hazugság, amit Balog Zoltán a néhány hónappal ezelőtti miskolci pedagógusfórumon mondott, miszerint az érettségit megelőző két évben nem lehet lényegi, azaz tartalmi változást bevezetni. Szenes György szerint a szakközepes gyerekektől elvették a lehetőséget, hogy a kötelezőkön túl maguk válasszák meg az ötödik érettségi tárgyat, nekik a szakmai tárgyukból kell érettségizniük,­ ráadásul emelt szinten. Ez egyrészt megnyirbálja a szabadságukat, másrészt diszkriminálja őket a gimnazista gyerekekkel szemben – mondta Szenes György.

Az új rend több sebből vérzik. Szenes szerint a kormány azzal vezette be a szakközépiskolák átalakításának tervét, hogy a szakgimnázium vonzóbb lesz majd a pályaválasztás előtt álló gyerekeknek. Ebben ott a „csavar”, hogy a szakközépiskolák eddig is népszerűbbek voltak, mint a gimnáziumok, épp azért, mert az érettségi mellett szakmát is adtak. Amikor tavaly ez az ötlet kikerült a köztudatba, abban bíztak, mondta, hogy csak a címtábla átfestéséről van szó, de később döbbenten néztük, milyen kaszabolást rendeznek ezen a területen. Ráadásul úgy, hogy az óraterveket csak fű alatt ismerhette meg néhány oktatási szakértő, az igazgatók és a tanárok még ma sem tudják, mi lesz szeptemberben, pedig elvileg múlt év októberétől ezek készen vannak. Az óratervekhez nincsenek tantervek, nem lehet tudni, milyen könyvekből tanítják majd a gyerekeket, ami elképesztő.

Szenes György szerint az új rendszer egyik legnagyobb hibája, hogy félműveltté teszi a diákokat, s bebetonozza őket egyetlen szakterületre. Hogy mennyire nem az „életre nevel” a változás, azt az is bizonyítja, hogy a mai, gyorsan változó és folyton fejlődő világban a szakgimnáziumok tanulóinak hetente mindössze egyetlen informatikaórát tartanak. A heti öt kötelező testnevelésórához viszont nem nyúltak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.