galéria megtekintése

Döbbenetes dolgokat műveltek az agárdi kisfiúval

15 komment


Rab László

A másfél éves E. Benjámin mindössze négy és fél kilogrammot nyomott, amikor belehalt a folyamatos éheztetésbe 2013 augusztusában. A természetgyógyász a családra hárítaná a felelősséget.

Tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolják a szülőket és a nagyszülőket a másfél éves kisfiú halála miatt, a háziorvos és egy természetgyógyász pedig foglalkozás körében elkövetett gondatlanság miatt került a vádlottak padjára. A Székesfehérvári Törvényszéken E. Benjámin halálának körülményeit tárgyalja Édl Gabriella tanácsa, a kisfiú 19 hónapos korában halt bele a folyamatos éheztetésbe 2013 augusztusában. Benjámin 4 és fél kilós volt, amikor meghalt, a fanatikus természetgyógyászat-rajongó család nem kereste meg azt az orvosi lehetőséget, amivel a gyereket meg lehetett volna menteni.

Fotó: Szabó Miklós / Népszabadság

A mai tárgyalási napon a természetgyógyászt és a budapesti háziorvost hallgatták meg, és döbbenetes részletek kerültek terítékre.

 

A kisfiú otthonszüléssel jött világra, és féléves koráig normálisan gyarapodott, noha a család, amelyben szinte minden fontos kérdést a módos építési vállalkozó nagypapa, E. Tibor döntött el, nem vette igénybe a védőnői szolgálatot. Az erődszerű építményben élő, környezetétől szinte hermetikusan elzárkózó családhoz egy budapesti gyermekorvos látogatott el, hogy megvizsgálja a gyermek fejlődését, aki azt vallotta, felhívta a szülők és a nagyszülők figyelmét a rendellenességekre, de a család nem vette azokat figyelembe. Amikor a szinte kizárólag anyatejjel és biogyümölcsökkel táplált gyerek megállt a fejlődésben, speciális vizsgálatokat (ultrahangot és vérvizsgálatot) javasolt, de a beutaló nem érkezett meg Agárdra. A tárgyaláson szembesítették a családot a doktornővel, és kiderült, ők nem tudtak a javaslatról, mert a sima postai úton küldött beutalót nem kapták meg. Arról, hogy később miért nem tudta rávenni a családot, hogy fülészetre vigyék a gyereket, ha folt volt a párnáján, nincs válasz.

Az orvossal a családnak a gyerek kilenc hónapos korában megromlott a kapcsolata. Ezután egy olyan természetgyógyász segítségét vették igénybe, aki a neve elé csupán formaságból illesztette a tiszteletbeli dr. jelzést, és a leggyakrabban telefonon kértek tőle tanácsot. Amikor a helyszínen járt, kézrátéttel gyógyított és energiavizsgálatokat végzett. M. Bertalan nem kívánt vallomást tenni a bíróság előtt, a bioenergetikus nem ismerte el a bűnösségét. A tanúkihallgatási jegyzőkönyv felvételekor azt nyilatkozta, meg volt róla győződve, hogy a gyereket rajta kívül orvos is kezeli – ez az eddigi ismeretek tanúsága szerint nem volt igaz.

A bioenergetikus – aki azelőtt hivatásos katona volt – parapszichológusnak tekinti magát, és a hagyományos orvosokban kételkedő nagypapa hívta Agárdra, aki arra kérte, homeopátiás szerekkel segítse elő a kisfiú gyógyulását. Azt tapasztalta, hogy a család élete ugyan a gyerek körül forog, de látta, hogy Benjámin állapota folyamatosan romlik. A nagypapa vallomásában azt mondta, több millió forintot áldozott a bioenergetikusra, a természetes gyógyító viszont úgy nyilatkozott, hogy nem fogadott el pénzt. M. Bertalan egy ízben laborvizsgálatokat javasolt, de úgy tudja, hogy ezek végül nem történtek meg, mert nem akarták, hogy a gyereket „stressz" érje. A gyerek halálának napján az anya rémülten hívta, és azt mondta neki: a gyerek ásít, ijedt az arca, és habzik a szája. A „tiszteletbeli” doktor azt felelte, azonnal hívjanak mentőt. Ez megtörtént, de a gyereket már nem tudták megmenteni. – Úgy érzem, hogy a család mindent megtett – mondta M. Bertalan –, de az egészségügyi tudásuk nem volt megfelelő.

M. Gabriella háziorvos kijelentette, nem ismeri el a szándékos gondatlanságot, Benjámint kéthetes korában látta először, őt is a nagypapa hívta Agárdra. Egy időben vízfejűségre gyanakodott, de a nagypapa azt mondta, hogy neki is nagy a feje, a gyerek ezt tőle örökölhette. Benjámin a BCG-oltást megkapta, és lógatta a fejét, de ennek nem tulajdonítottak jelentőséget. Ha az agárdiak valami bajt sejtettek, telefonon hívták, ő pedig telefonon adott nekik tanácsokat. Nyolcszor járt a gyermeknél, és számos javaslatot tett, de ezekre a családtagok nem emlékeztek. Az orvos viszont úgy emlékezett, hogy az ultrahang ellen általában tiltakoztak, és a terhesség idején elmulasztották a dawn-tesztet is. Benjámin hét és fél hónapos korában 6500 grammos volt, ekkor tápszert javasolt az anyatej mellé, meg gyümölcsöt és főzeléket.

Fotó: Szabó Miklós / Népszabadság

Azt tapasztalta, hogy a család tisztaságmániás, a gyermekruhákat is Amerikából hozatták, és arra törekedtek, hogy a gyereket ne érje semmilyen megpróbáltatás. – Mindig a nagypapával beszéltem telefonon – mondta az orvos –, aki arról győzködött: higgyem el, hogy a gyerek nem éhezik. Aggódni kezdtem amiatt, hogy amikor megállt a fejlődésben, nem vitték el ultrahangra. Megorroltak rám, és egy idő után elmaradtam.

A bíróságnak a nyomozati adatokból azt kell megállapítania, mi történt pontosan a kis Benjáminnal kilenc hónapos korától haláláig, másfél éves koráig. Igaz-e, hogy halála összefüggésbe hozható az éhezéssel? A szakértők arra próbálnak választ adni, mi kellett ahhoz, hogy a jó ideig normálisan gyarapodó gyerek annyira lefogyott, hogy végül négy és fél kilósan összeomlott a szervezete. A fényevés vádja, mely jó ideig tartotta magát, már nem került bele a vádiratba. De hogy mi áll valójában a gazdag vállalkozó unokájának rejtélyes halála mögött, csak ezután fog kiderülni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.