DK: A lakások áfájának csökkentésével is Mészáros Lőrinc jár jól

Semmi jónak nem tudnak örülni az ellenzéki pártok. Például az új lakások áfájának csökkentése kapcsán olyasmi jut eszükbe, hogy ezzel is a fideszes oligarchák járhatnak jól, meg hogy a saját zsebükbe folyatják a közpénzeket.
A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a fideszes oligarchák járhatnak jól a lakásépítés áfájának csökkentésével. A DK szombati, az MTI-hez eljuttatott – Gréczy Zsolt szóvivő által jegyzett – közleménye szerint akik ma Magyarországon szociálisan rászorulónak minősülnek, nem hogy 300 négyzetméteres házat vagy 150 négyzetméteres lakást, „hanem lassan már kenyeret sem tudnak venni".

Felidézik: az Országgyűlés a héten elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely 27-ről 5 százalékra csökkentené az új lakások és házak építése után fizetendő áfát. A DK szerint a törvényben számos olyan kiskapu van, amellyel milliós nagyságrendű pénzeket tehetnek zsebre az építőipari cégek a kormány által „szociális alapon", elvileg családoknak adott kedvezményből.

A közlemény szerint a Fidesz már most is milliárdos oligarchái tevékenységei között kiemelt helyen szerepel a lakóépületek építése, ilyen cégek a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló Mészáros és Mészáros Kft., a miniszterelnök vejének érdekeltségébe tartozó PBE Építő Kft. és az „új Simicskaként" is emlegetett Garancsi István tulajdonába tartozó Market Építő Zrt.

Az MSZP szerint a kormány nem jótékonyságból, hanem azt követően vezet be lakásépítést támogató intézkedéseket, hogy jelentős befolyást szerzett az építőiparban. Lukács Zoltán, a szocialisták frakcióvezető-helyettese az MTI-nek nyilatkozva úgy fogalmazott, a kormányoldal jót is csak úgy tud tenni, hogy közben szintén jól járjon. A lakásépítés támogatásán keresztül ugyanis az embereken keresztül saját zsebükbe „folyatják ki a közpénzt" – mondta, majd a lehetséges haszonélvezőkre példaként említette a felcsúti polgármester tulajdonába került Magyar Építő Zrt.-t.

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint a közösségi bérlakásszektort is erősítenie kellene a kormánynak a bejelentett lakástámogatási intézkedések mellett, mivel sokan lesznek olyanok, akik ezeket nem tudják igénybe venni.

Szabó Rebeka, Zugló PM-es alpolgármestere az MTI-nek telefonon nyilatkozva jövedelemhez igazított lakbértámogatást sürgetett, amely azoknak a családoknak, illetve fiatal pályakezdőknek lehet segítség, akik, akik nem tudják fizetni a jelenlegi „elszállt albérletárakat".

A PM emellett közösségi lakásügynökséget is felállítana, amely az üresen álló magánlakások kiadását segítené úgy, hogy a bérleti díjhoz az önkormányzat és az állam is támogatást nyújtana – tette hozzá.

Az ellenzéki politikus fontos feladatnak nevezte továbbá a sok üresen álló önkormányzati lakás felújítását, ehhez szerinte szükség lenne annak az uniós energetikai felújítási pályázatnak az elindítására, amelyet a kabinet állított le.

Szabó Rebeka közölte, a főváros XIV. kerülete a héten olyan közösségi lakásépítési koncepciót fogadott el, amely a hiányzó állami támogatás ellenére is próbál segíteni a helyieknek.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.