galéria megtekintése

Díszdoktort csináltak Mocsai Lajosból Debrecenben

35 komment

K. Zs.

Forrásaink szerint „szervilizmusról” állított ki bizonyítványt a Debreceni Egyetem szenátusa, amely ma a tiltakozás ellenére megszavazta Mocsai Lajos kézilabdaedző díszdoktori kitüntetését. A javaslat ellen az egyetem több volt rektora levélben tiltakozott, de ennek sem volt foganatja.

A Debreceni Egyetem (DE) legfőbb döntéshozó szerve, a szenátus a mai ülésén nagy többséggel megszavazta azt az előterjesztést, miszerint a DE tiszteletbeli doktora lesz Mocsai Lajos kézilabdaedző, akit tavaly vitatott körülmények között neveztek ki a Testnevelési Egyetem rektorává.

Van oka az örömre
Van oka az örömre
M. Schmidt János / Népszabadság

Mint arról korábban beszámoltunk: felháborodást keltett a DE tekintélyes tudományos munkássággal bíró tudósai, professzorai és tanszékvezetői körében, hogy az intézményben díszdoktorrá kívánják avatni Mocsai Lajost, így a véleményező testületként eljáró doktori és habilitációs tanács le is szavazta az előterjesztést. 

 

Ezzel szemben a rektori tanács egyhangúan megszavazta az előterjesztést, amit egyetemi forrásaink azzal magyaráztak: a szavazás nyílt volt, így egyetlen rektorhelyettes vagy dékán sem merte megkockáztatni, hogy elveszíti a rektori vezetés bizalmát.

Holott az informátorok által „szervilisnek” nevezett egyetemi tisztségviselők közül sokan tisztában vannak vele, hogy Mocsai díszdoktorsága nem vet jó fényt sem az intézmény tudományos presztízsére, sem azokra, akik a javaslatot megszavazták.

A szenátus mai ülésén elhangzott: az egyetem több volt rektora az intézmény vezetésének egy levelet juttatott el, amelyben kifejezték aggályaikat Mocsai kitüntetésével kapcsolatban. De ennek sem volt foganatja, a testületben több mint negyvenen – köztük a Hallgatói Önkormányzat számos tagja – rábólintottak a javaslatra, a nemmel szavazók száma – meg nem erősített információink szerint – csak tizenhat volt.

Cikkünk megjelenését követően a Debreceni Egyetem sajtóirodája megkeresésünkre azt a tájékoztatást adta, hogy "Mocsai Lajost, a Testnevelési Egyetem rektorát a Debreceni Egyetem sportstratégiai céljainak megvalósításában való eddigi közreműködéséért, a közös kutatási, oktatási feladatokban való eredményes  részvétele miatt részesíti az intézmény szenátusa a kitüntetésben".

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.