galéria megtekintése

Dicsérniük kellene a magyar szellem csúcsteljesítményeit, de még a Rubik-kockával se jutnak semmire

2 komment


Szalai Anna

A Városháza Parkot javasolják a Rubik Múzeum helyszínéül a szakértők. Az eredeti helyszín és formaterv a múlté, a kormány kivár.

Bár végleges döntés még mindig nincs a Rubik Központ helyszínéről, a különféle elemzések és szakértői vizsgálatok nyomán az V. kerületi Városháza Park lépett a lista élére – értesült a Népszabadság. A korábban vizsgált tíz lehetséges helyszín közül az elsőként felvetett maradt még versenyben: a Rákóczi híd budai hídfője melletti – az Infopark és a Duna közötti – terület. Jelenleg azonban az V. kerületi, a Főpolgármesteri Hivatal és a Károly körút közötti terület áll nyerésre, ennek a fő erénye a belvárosi környezet.

A kormány még nem választott. A projekt megvalósításával megbízott Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja szerint azért, mert „a következő években több olyan nemzetközi esemény – például a vizes világbajnokság – zajlik majd Budapesten, amely mentén a város arculata formálódni fog”. Kínálkozó magyarázat azonban az is, hogy a magyar találmányokat bemutató kiállító- és oktatóhely kikerült a kormányzati érdeklődés fő sodrából.

Erre utal az idei központi költségvetésben megszavazott, a beruházás méreteit tekintve igen szerény összeg. Ebből a 450 millió forintból legfeljebb az intézmény tartalmi koncepciójának megrendelésére futja, az építészpályázatot nincs miből kiírni.

 

A jelenleg elsősorban a Dagály Úszópalota megépítésére fókuszáló, Fürjes Balázs vezette kiemelt beruházási központ kérdésünkre azt válaszolta, hogy még zajlik a nemzetközi tervpályázat előkészítése.

A 2013-as látványtervet már elvetették
A 2013-as látványtervet már elvetették
Handout / MTI

A feladattal a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. nyílt közbeszerzési eljárásának nyertesét, a Roeleveld-Sikkes Architects International BV által vezetett konzorciumot bízták meg, amely már el is végezte a munkát. Így összeállt a meghívandó építészek és zsűritagok előzetes listája is. A helyszín kiválasztása után véglegesíthetik az intézmény tartalmi koncepcióját, amelynek ötvöznie kell a kiállítási, az oktatási és a közösségteremtési funkciókat. Ezt követően indulhat a nemzetközi építészeti tervpályázat. A tender részletei azonban csak a kiíráskor válnak nyilvánossá.

Az bizonyos, hogy az eredeti Rubik-kocka formát elvetették, bár a magyar szellem csúcsteljesítményeit bemutató interaktív múzeumnak a kormányzati elképzelések továbbra is egy ikonikus, a Rubik-kocka által ihletett formát képzelnek el. A korábban közzétett képek mindenesetre csak illusztrációnak tekinthetők, a kiíró nem akarja megkötni a tervezők fantáziáját.

Kirakós játék

A magyar szellem csúcsteljesítményeit bemutató interaktív múzeum ötlete Radnai Péter újságíró fejéből pattant ki 2009-ben. Rubik Ernő és Orbán Viktor 2012-ben írta alá a bűvös kockát idéző múzeum létesítéséről szóló szándéknyilatkozatot. Fürjes Balázs kormánybiztos akkor azt mondta: az építkezés 2014-ben kezdődhet, s 2017-ben megnyithatja kapuit a kiállítóközpont. Ám erre már semmi esély. Az építészeti tender lebonyolítására eredetileg egy évet szántak. Ezt követi a kivitelezői tender, majd annak lezárása után kezdődhet a kivitelezés, amely másfél-két évig tarthat. A Rubik-központ az elképzelések szerint több lenne egyszerű múzeumnál. A 30 ezer négyzetméteres épületben oktatóbázis és élményház is helyet kapna, amelyet a gyermekek és a fiatalok igényeire szabnának, teret adva osztálykirándulásoknak, tanítási óráknak, szakköröknek és előadásoknak. Évi hatszázezer–egymillió látogatóra számítanak. A beruházás költségvetése egyelőre nem ismert.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.