Deutsch az EP-képviselőkhöz: ne hagyják jóvá Fazekas kinevezését!

Levélben kérte az Európai Parlament képviselőit Deutsch Tamás (Fidesz) arra, hogy ne hagyják jóvá a korábbi szocialista EP-képviselő Fazakas Szabolcs kinevezését az Európai Számvevőszék magyar tagjává.

A levélben - amelyet a Fidesz kedden a sajtóval is ismertetett - Deutsch ismét azzal vádolta Fazakast: a parlament elől elhallgatta, hogy egykor a kommunista titkosrendőrségnek dolgozott, később pedig ugyanezzel kapcsolatban "hazudott az EP illetékes bizottságának".
Deutsch Tamás szerint így a magyar jelölt nem feddhetetlen, tehát nem alkalmas a számára kiszemelt megbízatásra.
Fazakas Szabolcs már korábban jelezte, hogy Deutsch vádjait hazugságnak tartja, és beperli a képviselőt. Múlt heti meghallgatásán a jelölt tételesen cáfolni igyekezett a szóban forgó állításokat, amelyek több külföldi EP-képviselőt is megleptek.

Fazakast - aki MSZP-s képviselőként három évig az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának elnöke, majd az EP egyik úgynevezett questora (tanácsnoka) volt - a magyar kormány delegálta az uniós számvevőszékbe. Kinevezését az illetékes EP-bizottság is támogatta - igaz, más jelölteknél jóval kisebb arányban - az egy héttel ezelőtti meghallgatást követően. A meghallgatáson lezajlott szóváltást kommentálva Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője úgy nyilatkozott: "Szégyelltem magamat a Fidesz és Deutsch Tamás nevében... Európában egy tisztességes európai ember és egy magyar hazafi így nem viselkedik." Plenáris ülésen az EP csütörtökön szavaz a számvevőszék új tagjairól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.