Demszky: ez az ellentmondások éve lesz

2009 az ellentmondások éve lesz a főpolgármester szerint; az EU-pénzek kiaknázása érdekében egyszerre zajlanak majd a nagyberuházások, de Demszky Gábor szerint nem szabad rózsaszín képet festeni a város jövőjéről a válság miatt.

Az ellentmondások éve lesz 2009; egyszerre zajlanak majd a nagyszabású, a főváros életét száz évekre meghatározó fejlesztések, emiatt a főpolgármester szerint sok alkalom lesz őket kritizálni. A beruházások miatt Demszky Gábor megfogalmazása szerint ez Budapest "nagy, történelmi korszaka". Felelőtlenség volna ugyanakkor rózsaszín képet festeni a főváros jövőjéről, a gazdasági válság miatt - mondta a főpolgármester a városháza szokásos év eleji tájékoztatóján.

Tízből hat ígéret kipipálva?

A 2006-os vállalások mintegy hatvan százalékát sikerült eddig teljesíteni Demszky szerint, az ígéretek zömét 2010-re be is tartják. A főváros gazdálkodása a hitelminősítők szerint megfontolt, átlátható, az adósságteher kezelhető, a város likviditása jó, vagyis - mint Demszky fogalmazott - "idén ki tudjuk fizetni a számákat". A főpolgármester mindenesetre arra számít, hogy a gazdasági visszaesés miatt a főváros fő bevételi forrása, az iparűzési adóból származó bevétel csökkenni fog.

Ami a 4-es metrót illeti: eddig 2,5 kilométer hosszan készült el az alagút, a tíz állomás készültségi foka legalább ötven százalékos, de van ahol kilencven. A fúrópajzsok elérték a Szent Gellért teret, és amint elkészül az állomás belső falazata, haladnak tovább. A tervek szerint hat hét alatt érnek át a Duna alatt Pestre a fúrópajzsok. Demszky reményét fejezte ki, hogy addigra a Fővám téri megálló tudja majd "fogadni" a a szerkezeteket, ott ugyanis még nem adta meg a hatóság az összes szükséges engedélyt. (A 4-es metróról további részleteket itt olvashat.)

Margit híd: tavasztól lezárva

Az idei év legnagyobb és várhatóan a legtöbb problémát okozó fejlesztése a Magit híd tavasszal kezdődő és 2010-ig tartó felújítása lesz. Az autósok másfél éven át nem használhatják Budapest egyik legforgalmasabb átkelőjét, négy hétvégén át a vágányépítések miatt tömegközlekedés sem lesz. Ezt leszámítva, a nagykörúti villamosok a munkálatok ideje alatt végig járhatnak a hídon.

Az elöregedett Margit híd felújításával nem lehetett tovább várni - tette hozzá a főpolgármester. A díszkivilágítást is magába foglaló munkák április-májusban indulnak, 13 milliárd forintba kerülnek, amelyből 6 milliárdot Brüsszeltől várnak.

Novemberre az Erzsébet hídon is megépítik a díszkivilágítást, japán állami segítséggel. (A hidakat érintő munkák részleteiről itt olvashat.)

Végre átjuthat dél-Budára az 1-es villamos

Előkészítési szakaszban van az 1-es és a 3-as villamos meghosszabbítása. A beruházás, amely során az 1-es meglévő szakaszát és megállóit is felújítják, összesen 44 milliárd forintba kerül. Demszky becslése szerint az 1-es villamos még ebben a ciklusban átmehet a Lágymányosi hídon a Budafoki útig, később, a második ütemben pedig egészen a Fehérvári útig.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.