Demszky: Bokros legyen a jelölt

Demszky Gábor, a fővárost húsz évig irányító volt főpolgármester azt javasolja a demokratikus ellenzéki pártoknak, hogy Bokros Lajost fogadják el közös főpolgármester-jelöltnek az októberi önkormányzati választáson.

Demszky Gábor a Népszabadságnak azt mondta, azért teszi ezt a javaslatot, mert úgy ítéli meg, hogy Bokros Lajosnak lenne esélye leváltani Tarlós Istvánt, és vele az ellenzék visszavehetné az ország legfontosabb városának irányítását.

Demszky Gábor a német megszállás áldozatainak emlékművénél rendezett minapi tiltakozáson
Demszky Gábor a német megszállás áldozatainak emlékművénél rendezett minapi tiltakozáson
Máthé Zoltán / MTI

Demszky 2010-es távozása óta kerüli, hogy politikai nyilatkozatot tegyen. Most mégis megszólalt, mert elmondása szerint "látja a demokratikus ellenzék állapotát és a közös főpolgármesterjelöltek névsorát". (Az MSZP Horváth Csabát, a Demokratikus Koalíció Balázsovits Lajost, az Együtt–PM Karácsony Gergelyt favorizálja, a pártok hétfőn tárgyalnak újra.) Az egykori szabad demokrata politikus külön kitért Balázsovits személyére, szerinte nem elég ismert személyt jelölni, mert a lakosságnak az illetőről el kellene hinnie, hogy egy egész várost is el tud irányítani.

Demszky szerint az őszi önkormányzati választásnak rendkívüli jelentősége van már a 2018-as választások szempontjából is. Demszky emlékeztetett arra, hogy a főváros fordította meg a 2002-es választási eredményt, amikor a 32 egyéni választókerületből 28-ban a szocialista és szabad demokrata jelöltek nyertek, Orbán Viktor akkor Budapest miatt nem tudott a Sándor-palotába költözni.

Ez pedig 2006-ban megismétlődött. Demszky Gábor szerint az egész ország szempontjából Budapest súlya sokkal nagyobb annál is, hogy a lakosság csaknem ötöde itt él, intézményein keresztül jelentős a kisugárzása az egész országra. „Ha Budapest önálló városállam lenne, akkor nemcsak saját magát, de az egész országot is el tudná tartani” – hangsúlyozta a volt főpolgármester, hozzátéve: Budapest gazdasága jelenleg is működik, a város pörög, az egész ország viszont jóval kevésbé.

Demszky szerint Budapest jelentősége miatt a főpolgármesteri poszt az ország második legfontosabb közéleti tisztsége. A főpolgármester álláspontját, véleményét hallják az egész országban és nemzetközi szinteken is. Budapest az elmúlt száz évben mindig is a liberális és a baloldali gondolatok központja volt, leszámítva a Horthy-korszak időszakát, amikor bűnös városként állították be.

– Sajnos ez a korszak tért vissza az elmúlt négy évben – mondta Demszky, de szerinte ezen még mindig lehet változtatni. Ehhez arra lenne szükség, hogy ellenzéki jelölt szerezze meg a főpolgármesteri posztot, és a demokratikus ellenzék többséget szerezzen a Fővárosi Közgyűlésben is. „Ezt a politikai ábécét a jelenlegi ellenzéki pártok nem ismerik” – közölte Demszky. Mint mondta, úgy tűnik, hogy a demokratikus ellenzék számára jelenleg fontosabb a saját bázis és a pozíciók stabilizálása, mint annak a lehetőségnek a megteremtése, hogy visszavegye a Fidesztől Budapest vezetését.

Mindezek miatt javasolja Demszky, hogy a demokratikus ellenzék közösen jelölje Bokros Lajost, a Modern Magyarország Mozgalom (Mo-Ma) vezetőjét Tarlós István kihívójának. „Bokros Lajos személye kikezdhetetlen, az az óriási előnye, hogy évtizedek óta tényező a magyar és a nemzetközi politikában, és következetes programot képvisel – mondta.

– Bokros olyan magasra emeli a mércét, amellyel nemcsak Tarlós István, hanem hosszabb távon Orbán Viktor kihívójává is válhat. Bokros Lajos főpolgármesterségével repedés keletkezhet az Orbán-rendszeren, és ez a repedés 2018-ra magát az egész Fidesz-rendszert szétfeszítheti.” Demszky nyilatkozatát Shakespeare soraival zárta: „Oroszlán szívű légy s kevély! Ne bánd: Ki zúg? ki átkoz? kardot rád kiránt? Macbeth legyőzve nem lesz, míg csak a Birnámi erdő nem mozdul maga.” A MoMa július elején jelentette be, hogy Bokros Lajost indítja főpolgármester-jelöltnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.