galéria megtekintése

Kénytelen lesz éhen halni Orbán háza előtt

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 30. számában
jelent meg.


Cseri Péter
Népszabadság

– Akkor meghalok – közli Hajdu Attila. Láthatóan nem tréfál, nagyon is komolyan gondolja, amit mond. Azt kérdeztük tőle, mit tesz majd, ha eredménytelen lesz a demonstrációja. – Nem fogom abbahagyni az éhségsztrájkot, amíg Orbán Viktor nem teljesíti a kérésemet.

Az ötvenéves, 2010 óta munkanélküli – korábban külkereskedőként és logisztikai szakemberként tevékenykedő – férfi személyes harcáról két évvel ezelőtt számoltunk be lapunkban. Hajdu Attila két évig dolgozott a budavári önkormányzat Gazdasági Műszaki Ellátó és Szolgáltató Szervezeténél, az úgynevezett vári beléptetési osztályon parkolási diszpécserként. Feladatai közé tartozott a beléptető- és kiléptetőkapuknál dolgozók, valamint a parkolóőrök munkájának irányítása-ellenőrzése.

A kérésem a közpénzekkel kapcsolatos, de csak akkor árulom el, amikor az éhezéssel már bebizonyítottam, hogy komolyan kell venni az akciómat

Néhány hónap elteltével gyanús dolgokra figyelt fel: úgy vélte, a munkatársai közül néhányan megdézsmálták a parkolási bevételeket, illetve a részlegén olyan kollégákat fedezett fel maga körül, akiket szerinte szabálytalanul foglalkoztattak. A problémákról be is számolt a feletteseinek, de nem indult belső vizsgálat. Ezek után rendőrségi feljelentést tett. Nem sokkal később elbocsátották.

 

Hajdu Attila biztos benne, hogy azért rúgták ki, mert megbolygatta az általa gyanúsnak vélt ügyeket. A későbbi eljárások során a budavári önkormányzat a nyilvánosság felé végig azt kommunikálta, hogy Hajdu vádjai – mind a parkolási részleg működésével, mind az elbocsátásával kapcsolatban – abszurdak és megalapozatlanok, a felmondásra valójában kizárólag azért került sor, mert az I. kerületben átszervezték a parkolási részleget.

Hajdu Attila Orbán Viktor háza előtt táborozna le
Hajdu Attila Orbán Viktor háza előtt táborozna le
Reviczky Zsolt

Hajdu Attila az elmúlt években az összes jogi lehetőséget kihasználta, hogy bebizonyítsa az igazát. Nem sikerült: minden fronton veszített.

A feljelentése alapján indult rendőrségi nyomozást bűncselekmény hiányára hivatkozva zárták le. A parkolási diszpécser munkaügyi pert indított az önkormányzattal szemben a szerinte jogszerűtlen elbocsátása miatt. Ez a per a közelmúltban zárult le jogerősen: elutasították a férfi keresetét.

Egyetlen jogi procedúra végén döntöttek Hajdu Attila javára: amikor a Kúria hatályon kívül helyezte a férfi kényszergyógykezeléséről szóló bírósági határozatokat. A pszichiátriai kényszergyógykezelését egyébként az után rendelték el (mint utóbb kiderült, jogszerűtlenül), miután a diszpécser 2011 májusában felvágta az ereit a budavári önkormányzat hivatalának épülete előtt.

Hajdu következetesen azt állította, hogy nem akart öngyilkos lenni. Mint fogalmazott, annyira elkeseredett, hogy a demonstrációnak egy rendkívül drasztikus formáját választotta.

Bár sem a rendőrség, sem a bíróság nem tartotta megalapozottnak Hajdu Attila állításait a budavári önkormányzatnál általa tapasztalt visszaélésekkel kapcsolatban, a férfi ma is meg van győződve arról, hogy mindenben igaza volt. „A Kúria kivételével az összes hatóság, az állami és önkormányzati szervek az aktuális politikai hatalom nyomására intézkedtek az ügyemben. Mindezt azért, mert felhívtam a figyelmet a közpénzek elsíbolására” – állítja.

Bár a volt diszpécser saját ügyét lezártnak tekinti, mégis éhségsztrájkot hirdetett, amit augusztus elsején kezd meg Orbán Viktor háza előtt. Mint mondja, tiltakozó akciójával arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy amint a saját személyes életét ellehetetlenítette a regnáló politikai hatalom, úgy bárkire hasonló sors várhat, aki felemeli a szavát a közpénzek védelme érdekében.

Tervei szerint augusztus elseje után egy hónapra visszavonul, majd egy hónapi éhezés után szeptember elsején folytatja a demonstrációját „Jogállamot!” feliratú táblájával – felváltva a kormányfő háza és a Parlament épülete előtt. Arra a kérdésünkre, hogy miért vonul el a nyilvánosság elől egy hónapra, azt felelte: szeretné nyilvánvalóvá tenni, hogy komolyan gondolja az éhezést, amit néhány hét alatt látványosan bizonyíthat. Közölte: szeptember elsején egy kérést fogalmaz majd meg Orbán Viktorhoz, és utána addig folytatja az éhezést, amíg a kormányfő nem teljesíti azt.

– A kérésem a közpénzekkel kapcsolatos, de csak akkor árulom el, amikor az éhezéssel már bebizonyítottam, hogy komolyan kell venni az akciómat – tette hozzá.

Felvetettük Hajdu Attilának, hogy bármit is kíván kérni Orbán Viktortól, esélye sincs arra, hogy azt a kormányfő teljesítse. Erre válaszolta azt, hogy akkor kénytelen lesz éhen halni, mert semmiképpen nem hajlandó feladni a demonstrációt, amíg Orbán – ha másért nem, a közvélemény nyomására – nem teljesíti a most még titkos kérését.

Felvetettük Hajdu Attilának azt is, hogy semmiképpen nem éhezteti magát halálra – ezt a családja (édesanyjával él együtt, és van egy kiskorú gyermeke is), az ismerősei, az orvosok vagy a nyilvánosság meg fogja akadályozni.

– Mindenre gondoltam, mindent előkészítettem, higgyék el, nem fogják tudni megakadályozni a halálomat. Nem vagyok erőszakos ember, nem fordulhatok más ellen, csak magam ellen. Nem akarok mártír lenni, de hiszek abban, hogy a halálom felrázná az apátiában senyvedő magyar társadalmat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.