galéria megtekintése

Demján bevinné a Liget projektet a Nyugatihoz

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 06. számában
jelent meg.


Szalai Anna
Népszabadság

Demján Sándor áttolná a múzeumi negyedet a Nyugati pályaudvar mögötti rozsdazónába – és úgy tűnik, hogy a kormány partner lehet ebben. A múzeumi negyed így jóval kisebb lenne, viszont sokkal kevesebbe kerülne, és megmaradhatna a Városliget zöldje.

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János augusztusban dobta be a Városliget megújításáról szóló vitába a Nyugati pályaudvar mellett futó Podmaniczky utca vasút felé eső oldalának hasznosítását. Akkor még csak annyi hangzott el, hogy zöld sávot alakítanának ki ezen a területen, és összekötnék a megújuló ligettel, így nyugtatva a zöldért aggódókat. Alig egy hete Lázár tovább ment. Legalábbis így lehet értelmezni, hogy azt mondta, nemzeti infrastruktúra-fejlesztési programot kellene indítani, különös tekintettel Budapestre, ahol szimbolikus értékű gigaberuházásokra lenne szükség.

A két párhuzamosan futó gondolat most Demján Sándor nagyvállalkozó elképzelésében ért össze. A Népszabadság birtokába jutott számításokból kiderül, hogy a Liget projekt mellett futó, azt esetleg részben vagy akár egészben kiváltó beruházás valamivel több mint 55 milliárd forintból kihozható. Összehasonlításul: a Városligetbe tervezett múzeumi negyed költségét előzetesen 140-150 milliárdra becsülték.

 

A Nyugati pályaudvar mögötti 170 ezer négyzetméteres rozsdazónát négy nagy tömbre osztotta a WestEndet is megépítő ingatlanfejlesztő csapata.

A Nagykörút és a Ferdinánd híd közötti első szakasz egyik felében egy vágányok felett „lebegő”, sportolásra is alkalmas 32 ezer négyzetméteres közparkot alakítanának ki. A tömb másik, Podmaniczky utca felé eső 35 ezer négyzetméteres építési telkét ingatlanfejlesztők kaphatnák meg irodák, üzletek, lakások és parkolók létesítésére. Ennek folytatása lenne a Ferdinánd hídon túli, szintén 35 ezer négyzetméteres fejlesztési terület. Ezeken a telkeken többszintes épületekkel és összesen 245 ezer négyzetméter beépítésével számolnak. A két, összesen 70 ezer négyzetméteres tömb értékesítéséből 5-6 milliárd folyhatna be a költségvetésbe. Ezzel csökkenthető lenne az említett park, illetve a mögé tervezett „Liget-bővítés” bekerülési költsége.

A Ferdinánd híd mögötti terület 68 ezer négyzetméteres része ugyanis a tervek szerint négy közösségi célú épületnek adhatna otthont. Ezek fogadhatnák be a leszűkített múzeumi negyed koncepciójából megmaradt intézményeket. Erre a Városligetbe eredetileg tervezett öt új múzeum közül kettőnek van esélye: a Ludwig Múzeummal bővített Új Nemzeti Galériának és a Néprajzi Múzeumnak.

Egyik tervezőirodával sem kötöttek még szerződést, ráadásul ezen gyűjtemények elhelyezése a legfontosabb a kormánynak. A Néprajzinak helyet adó egykori kúriai épületet, illetve a galériának otthont adó budai Várat ugyanis magának nézte ki a kormány. (A Fotó és az Építészeti Múzeum jóformán már kiesett a tervből.) A négy – összesen 36 ezer négyzetméter alapterületű – épület azonban csaknem feleekkora kiállítóhelyet adna ki a ligetbe tervezetthez képest.

Baán László miniszteri biztos koncepciójában ugyanis a galéria 46 ezer, a Néprajzi Múzeum pedig 22 ezer négyzetmétert kapott volna. A galéria most 25 ezer négyzetmétert használ, bár ebből csak 9200 négyzetméter a kiállítótér, a Néprajzi 6500 négyzetméteren működik, míg a Ludwig 12 ezer négyzetmétert foglal el a Művészetek Palotájában. A négy épületet 32 ezer négyzetméternyi, játszóterekkel tűzdelt park ölelné körbe.

Az épületek és a parkok létrehozása összesen több mint 60 milliárdot emésztene fel, amelyből 20 milliárdot az út- és közmű-infrastruktúra kiépítése vinne el. A Ferdinánd hidat például alagúttal váltanák ki. A területen közcélú és magánberuházásként összesen 100 ezer négyzetméter városi közpark jöhetne létre.

A rozsdazónából nem szállt ki a nagyvállalkozó

A Nyugati pályaudvar mögötti terület Budapest egyik legértékesebb befektetési ingatlana, amelynek tulajdonjogán a magyar állam, a MÁV és a főváros osztozik. A fővárosi önkormányzat telke a törzsvagyon része és így beépíthetetlen, az ingatlan többi részén széljegyek sokasága fonja körbe a tulajdonjogokat. Köztük a Demján Sándor érdekeltségébe tartozó TriGránité, illetve utódcégének a Gránit Managementnek a földhasználati joga.

A kormányzati negyed tervezésének idején részben ezért próbálták bevonni a céget a beruházásba. Nem sikerült. A projekt lefújása után a terület rendezése is lekerült a napirendről. Demján 2011-ben ismét elővette a terveket, és 300 ezer négyzetméteres komplex városfejlesztési beruházást dolgozott ki, de a válság elsöpörte azt. Idén augusztusban Demján eladta ugyan a TriGránit jelentős részét a TBG Real Estate-nek, de néhány projektet és területet megtartott. Köztük a WestEnd City mögötti rozsdazónát is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.