Decemberre lehet új elnöke a MÚOSZ-nak

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) új tisztújító közgyűlésének törvényes és szabályos összehívását tartja elsődleges feladatának Tóth Károly ügyvezető elnök, aki annak nyomán vette vissza szerdán a szervezet vezetését, hogy a Fővárosi Törvényszék jogerősen megsemmisítette a tavaly júniusi tisztújító küldöttgyűlésének összes határozatát, benne Komlósi Gábor új elnök és az új vezetőség megválasztásával.

A bíróság azzal indokolta a döntését, hogy az ominózus küldöttgyűlésre nem szabályszerűen hívták meg a tagokat, ezért az ott született minden döntés semmis. Komlósi Gábor és a vezetőség szerdán közölte: tiszteletben tartják a bíróság jogerős döntését, de keresik a jogorvoslat lehetőségét.

Tóth Károly tavaly a filmkritikusok díjának átadásán
Tóth Károly tavaly a filmkritikusok díjának átadásán
Kallos Bea / MTI

Tóth Károly, aki az ominózus tavalyi tisztújításig a MÚOSZ elnöke volt, lapunknak azt mondta: legelső feladata, hogy áttekintse az elmúlt egy évben kötött szerződéseket, kötelezettségvállalásokat, s már ebben a hónapban megkezdik az új tisztújító közgyűlés előkészítését, amit szerinte november végére, december elejére lehet összehívni. Arra a kérdésünkre, hogy mennyire érez felelősséget amiatt, hogy még ő volt az elnök, amikor a bíróság ítélete szerint törvénytelenül hívták össze a tisztújító küldöttgyűlést, Tóth Károly azt mondta, az alapszabály szerint nem a mindenkori elnöknek, hanem a küldöttgyűlés elnökének kell összehívnia a küldöttgyűlést, ebben neki semmilyen szerepe nem volt.

Arra a kérdésünkre, hogy indul-e a következő tisztújításon, Tóth azt válaszolta, ezzel most nem foglalkozik. Az elődje, Komlósi Gábor által elindított programokat az ügyvezető elnök tovább kívánja folytatni, de azt hangsúlyozta, hogy az új tisztújító küldöttgyűlésig a szervezet jövőjét érintő stratégiai döntéseket nem kíván hozni. 

Jelképes és konkrét lépések

Komlósi Gábor tavaly megválasztott MÚOSZ-elnök egyik első intézkedése jelképes volt: nem költözött be elődje, Tóth Károly tágas és reprezentatív elnöki irodájába, hanem azt egyfajta közösségi klubhelyiségként az újságírók rendelkezésére bocsátotta. A szövetséget működtető apparátus létszámát csökkentette. Az irodák bérbeadásával és teljes kihasználtságával racionalizálta a Vörösmarty utcai székház működtetését, s tagrevízióval elérte, hogy az évek óta nem fizető tagok is rendezzék elmaradt tagdíjukat. Ráncfelvarráson esett át a MÚOSZ elavult honlapja, az addig „alvó” székházban hetente több programot is szerveztek, vendégül látva például az amerikai nagykövetet, főszerkesztőket, s helyet adva számos kulturális rendezvénynek, koncertnek, egészségnapnak, kiállításnak.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.