Debreceni villamosügy: megszólalt Demján Sándor

A válsággal, a bankok működésével és az építőipar mélyrepülésével magyarázza Demján Sándor, hogy az ATK-Debrecen Konzorcium nem fizetett időben az alvállalkozóknak. Mint nyílt levelében írja, kifizetik a tartozásokat, s a jövőben személyesen felügyeli az elakadt debreceni villamosberuházást.

Nyílt levelet tett közzé Demján Sándor üzletember a debreceni 2-es villamosvonal építése körül kialakult finanszírozási botránnyal kapcsolatban. Demján Sándor az érdekeltségében lévő Arcadom Zrt. révén érintett, ez a cég a vezetője a 7,5 milliárd forintos kivitelezést elnyert ATK-Debrecen Konzorciumnak. A csoport másik két tagja a budapesti Tóth T. D. Kft. és a debreceni Keviép Kft. Ez utóbbi cég vezetője, Miklóssy Ferenc azt állítja: azért nem tudták kifizetni az alvállalkozókat, mert az Arcadom nem utalta át nekik az őket megillető forrásokat.

Mint beszámoltunk róla: a konzorcium által foglalkoztatott mintegy hetven alvállalkozó cég nagy része hosszú hónapokig nem kapta meg az elvégzett munkálatok ellenértékét. Habár az Arcadom azt állította, hogy ők időben fizettek az alvállalkozóknak, a nehéz anyagi helyzetbe került vállalkozások a napokban tüntetést szerveztek Kósa Lajos debreceni polgármester hivatala elé, a demonstrációt azonban lefújták, tekintettel arra, hogy az Arcadom időközben megállapodott a cégekkel a kifizetésekről.

A héten nyílt levelet írt Demján Sándorhoz két debreceni baloldali önkormányzati képviselő, a DISZ színeiben politizáló Tóth Csaba és Varga Zoltán. Levelükben így fogalmaztak: mindig tisztelettel és megbecsüléssel tekintettek Demján Sándor munkásságára, s tudták, hogy az üzletember eredményei nemcsak az elmúlt évtizedek megfeszített munkájának, de emberségének is köszönhetők. Ezért számukra Demján Sándor neve garancia arra, hogy a debreceni beruházás zökkenőmentesen, kellő gondossággal és minőségben elkészül. De – mint írják – a munkálatok elkezdése után egyre elkeserítőbb hírekkel keresték meg őket alvállalkozók, akik felé már 150 napon túli tartozást halmozott föl a konzorcium. Hozzátették: nem tudják, mi az oka az Arcadom Zrt. körüli pénzügyi anomáliáknak, de azt tudják, hogy Demján Sándor tulajdonosi, irányítói segítsége nélkül a jelenleg kialakult helyzet csak tovább eszkalálódik, amelynek következményei beláthatatlanok. Ezért arra kérték az üzletembert, hogy ha másként nem megy, vonja saját hatáskörbe az Arcadom Zrt. irányítását, s emberséggel, szakértelemmel, vezetői-tulajdonosi gondossággal terelje jobb irányba a debreceni 2-es villamos beruházásának sorsát.

Demján Sándor a képviselők levelére szerdán válaszolt. Levelében az olvasható: nagy megtiszteltetés volt számára, hogy Debrecen többfordulós pályázat nyerteseként a vállalatcsoportjához tartozó Arcadom Zrt. vezetésével működő konzorciumot bízta meg a beruházással. Hozzátette: az elmúlt évek gazdasági és pénzügyi válsága nem kímélte Magyarországot, különösen súlyosan érinti az építőipar szereplőit, a bankok rendre kivonulnak a projektek finanszírozásából, s egyre nehezebb előteremteni a szükséges pénzügyi forrásokat. Demján szerint a konzorcium döntően az árfolyamváltozások és a kamatköltségek növekedése miatt várhatóan csak veszteséggel tudja teljesíteni a 2-es villamos megvalósítását. Elismerte, hogy az ATK Konzorcium tagjai minden erőfeszítésük ellenére többször csak késedelmesen tudták alvállalkozóik jogos követeléseit kifizetni, de a hatékony megoldás érdekében pénzügyi szolgáltatót vontak be, így az Arcadom Zrt.-nek a debreceni projekt kapcsán nem áll fent lejárt szállítói tartozása a saját érdekkörébe tartozó alvállalkozói felé. A beruházás zökkenőmentes kivitelezése érdekében a konzorciumi társak alvállalkozóinak többségével lefolytatták az egyeztetéseket, túlnyomó részükkel már megállapodtak a fennálló szállítói tartozásokról. Ugyanakkor szerinte elvárható lenne, hogy a vis maior helyzet miatt a konzorciumi társak arányosan vegyenek részt a finanszírozásban. Végezetül leszögezte: személyesen is kiemelt figyelmet fordít a debreceni projekt megvalósítására. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.