galéria megtekintése

Ceausescu sorsát ajánlja Orbán figyelmébe a háborgó Debrecen

23 komment

K. Zs.

A város határában demonstrált ma az MSZP annak érdekében, hogy a várost elkerülő útszakaszért ne kelljen fizetni. Hagytak két helyet Kósa Lajosnak és Papp Lászlónak, akik szintén az ingyenesség hívei, de a két debreceni politikus nem ment el a tüntetésre.

– Tévútdíj! Átmenő forgalmat az elkerülőre! Kevés volt Kósa-Papp. Egyszer már kifizettük! –  ilyen feliratú táblákat tartottak a magasba azok a tüntetők, akik az új útdíjrendszer ellen az MSZP szervezésében péntek délután demonstráltak a 4-es főút Debrecenbe bevezető szakaszán. A csaknem húsz járművel kivonuló ellenzékiek közül sokan elsősorban Orbán Viktor miniszterelnököt szidták.

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

– Írja le, hogy nem vagyok MSZP-s, mert én debreceni lakosként jöttem ide, és azt üzenem Orbán Viktornak: nem kellene elfelejtenie, hogy tőlünk kissé keletre milyen csúnya vége lett huszonöt éve egy diktátornak! –  mondta egy férfi, aki elmondta magáról, hogy nyugdíjas gépésztechnikus, súlyos allergiában szenved, s felháborítja, hogy a „hibbant” rendelet miatt megnövekszik Debrecenben a járműforgalom.

 

Az embereket az vitte az utcára, hogy a Debrecent nyugatról elkerülő, az M35-ös autópályára vezető útszakasz januártól fizetős lett. Ennek az a következménye, hogy a járműforgalmat a sztráda-elkerülő mostantól nem vezeti el, a sofőrök inkább behajtanak Debrecenbe, semmint fizetniük kelljen.

– A Fidesz nem vesz minket komolyan, arról a pártról minden lepereg! – panaszolta az egyik tüntető, Szántó Sándor, aki szerint a kormánypárt „gyűlölködést szít és félelemben tartja az embereket.

– Ha Orbán beköltözik a budai várba, ott is építtet magának egy stadiont? – kérdezte egy mellette álló tüntető, s habár megjegyzésének nem sok köze volt a demonstrációhoz, a körülötte állók sűrűn bólogattak.

Az említett útszakasz ingyenességének érdekében szót emelt Papp László, Debrecen új polgármestere is. Közleményében a városvezető azt írta: a 4-es főúton, Hajdúszoboszló irányából érkezők nem tudják díjmentesen használni az elkerülő utat, mivel az M35-ös autópálya–4-es főút csomópontja és az ondódi lehajtó közötti, 2,5 kilométer hosszúságú szakasz is fizetős lett. Emiatt szerinte valószínűsíthető, hogy a 4-es főút városi szakaszán az átmenő forgalom, illetve az abból származó negatív hatások növekedni fognak.

Ám a városvezetői lobbi nem járt sikerrel: az út nem lett ingyenes. Nem véletlen, hogy a pénteki tüntetésen a szervezők a lekanyarodó sávot részben elzáró járművek között kihagytak két helyet Papp Lászlónak és a volt polgármesternek, Kósa Lajosnak, hátha a két fideszes politikus is közéjük áll. De nem így lett.

– Én az ő helyükben idejöttem volna! – mondta Bangóné Borbély Ildikó szocialista parlamenti képviselő, aki elárulta: tényleg adott neki esélyt, hogy Kósa és Papp megjelenik a tüntetők között, elvégre hosszú ideje ez az első kérdés, amiben egyetértenek.

Csak pénzszerzés?

Győrben az 1-es út félpályás lezárásával tiltakoztak az autósok az útdíj ellen. Kránitz László, az MSZP Győr-Moson-Sopron megyei elnöke és frakcióvezetője a helyszínen úgy fogalmazott, az útdíj egy korrupt kormány sarca. Kránitz szerint a szocialisták felkérik a térség városainak és a megyének a vezetőit, illetve az országgyűlési képviselőket, hogy tegyenek meg mindent a díj eltörlése érdekében.

Hende Csaba sikerrel lobbizott a 86-os út díjának megszüntetéséért, ezt várják a győri kormánypárti politikusoktól is, mondták a demonstráció szervezői. Az MSZP Győrben a városi illetve a megyei közgyűlésben is rendkívüli ülés összehívását kezdeményezte. Támogatjuk Borkai Zsolt győri polgármestert, aki levélben fordult a minisztériumhoz az útdíj eltörlése végett, mondta Kránitz. Balogh József, a város volt szocialista polgármestere úgy fogalmazott, az útdíjnak egyetlen célja van, a pénzszerzés. Emlékeztettet arra is, hogy 1994-bn a győri elkerülő út használatára már vetettek ki díjat, ám ezt Horn Gyula kormánya eltörölte.(Hajba Ferenc)

Ezért a tüntetés előtt a két fideszes politikushoz nyílt levelet intézett, amelyben azt írta: az útdíj bevezetése egy újabb sarc az itt élőknek, s bizakodással töltötte el őket Kósa és Papp lobbiszándéka az inygenesség érdekében. Ám az ígéretből nem lett semmi, ezért elvárják, hogy a megyében élők  érdekeit szem előtt tartva a volt és jelenlegi debreceni polgármester is tüntessen. Ha távol maradnak, akkor Bangóné szerint gyáva és hazug emberek, súlytalan politikusok.

A megyékre osztott tarifarendszert egyénként sokan üdvözlik. A tüntetők között ott volt Pallás György debreceni MSZP-s politikus, aki azt mondta: a megyei útdíjrendszer nem is rossz ötlet, de rosszul fogtak hozzá.

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

–  Debrecen határában megépítették a sztrádát –  magyarázta – , majd elkészült a 4-es főútnak a várost elkerülő szakasza, amely részben a sztráda mellett halad. Erre föl most visszaterelik a forgalmat a városba. Hát normális dolog ez?
Majd meg is válaszolta a saját kérdését:

–  Nem.

Amúgy ő is sajnálkozott rajta, hogy a tüntetők között nem volt ott sem Kósa Lajos, sem Papp László. Szerinte ez annak a bizonyítéka, hogy a pártérdek esetükben felülírta a józan észt.

Az autósok azonban használták a józan eszüket, s a demonstráció időtartama alatt akaratlanul is igazolták a tüntetőket: a fizetőssé lett elkerülő szakaszra alig hajtott fel valaki. A forgalom Debrecenre zúdul.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.