Debrecen: pánikszerűen megszüntetik a MODEM-et

A fideszes városvezetés azért szünteti meg "pánikszerű" gyorsasággal a MODEM Kft.-t, hogy segítsen kibújni az anyagi felelősségvállalás alól az onnét ellopott Csontváry- és Nemes Lampérth-művekkel kapcsolatosan - állítja egy debreceni DK-s képviselő.

– Félő, hogy a MODEM pánikszerű és azonnali megszüntetésének oka nem az alkalmatlanság beismerése, hanem a sumákolás. A menekülés annak felelőssége alól, hogy az intézményből összesen több mint 100 milliós értékű képek tűntek el – mondta mai sajtótájékoztatóján Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció (DK) debreceni önkormányzati képviselője.

Kurucz Árpád / Népszabadság

A politikus annak apropóján mondta ezt, hogy a debreceni önkormányzat közgyűlése a holnapi ülésén Kósa Lajos fideszes polgármester előterjesztésében tárgyalja azt a napirendi pontot, amely a MODEM Modern Debreceni Művészeti Közhasznú Nonprofit Kft. megszüntetésére, és az országos hírű intézménynek a Déri Múzeumba való beolvasztására tesz javaslatot.

Az előterjesztés szerint a MODEM működtetésére 2006-ban alapított céget azért kell megszüntetni, mert 2013. január 1. napjával a Déri Múzeum önkormányzati fenntartásba került, így azóta Debrecennek két – hazai és nemzetközi mércével mérve is jelentős – egymás szomszédságában lévő kiállítótér és múzeum párhuzamos fenntartásáról kell gondoskodnia.

Kósa szerint ez az állapot felveti a kulturális szolgáltatások ésszerűsítésének átgondolását a színvonal és az elért eredmények megőrzése mellett.

Varga Zoltán DK-képviselő szerint azonban az húzódhat meg a háttérben, hogy máig tlsztázatlan körülmények között eltűnt egy Csontváry- és egy Nemes Lampérth-mű a MODEM-ből. Mindkettő az Antal-Lusztig gyűjtemény tulajdonosáé, Antal Péter debreceni műgyűjtőé, ügyvédé.

A politikus azt mondta: hiába kötött a város biztosítást a gyűjteményre, most úgy tűnik, hogy a biztosító nem fizeti ki a több mint 100 millió forintos kárt, hiszen a rendőrség azt állapította meg, hogy a MODEM-ben szakszerűtlenül, nem megfelelően tárolták a képeket. A MODEM őrzését a volt megyei rendőrfőkapitány, Sutka Sándor érdekeltségébe tartozó Pannon Guard őrzi, amely nem hajlandó nyilatkoznia történtekről.

Hozzátette: mivel a gondatlanságból, hanyagságból keletkezett károkért a biztosító nem fizet, vagy a MODEM-nek, vagy a városnak kellene kárpótolnia a műgyűjtőt. Szerinte tehát azért szüntetik meg "pánikszerű" gyorsasággal a kft.-t, hogy kibújjanak az anyagi felelősségvállalás alól.

Kérdésünkre, miszerint miért is kellene megszüntetni a MODEM-et, ha egyszer a város kötött biztosítást a képekre, és nem a MODEM, a politikus azt válaszolta: a biztosítási szerződés részleteit senki sem ismeri, még a MODEM és a műgyűjtő sem, ezért ebben a kérdésben nehéz tisztán látni.

Varga hozzátette: a hirtelen jött megszüntetési szándék annál is inkább fura, mert a város elfogadta a MODEM idei üzleti tervét, sőt alig két hete döntött a közgyűlés arról, hogy a MODEM épületét a város ezentúl ingyenesen biztosítja a cégnek.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.